27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 13:48

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Stabiliteit regio in gevaar’

Pleidooi: Meer doen voor Venezolaanse vluchtelingen én hun gastlanden | Berber van Beek

Willemstad/Den Haag – De wereld moet meer doen voor de Venezolaanse vluchtelingen en migranten én hun gastlanden, meldt de Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie.

,,Als er nu niet wordt opgetreden, komt de regionale stabiliteit in gevaar. Bovendien zou de nu reeds ernstige volksgezondheids- en economische crisis in de regio nog verergeren onder de druk van grote aantallen niet-gevaccineerde vluchtelingen en migranten.”

De Vertegenwoordiging is het bureau van de Europese Commissie in Nederland, in Den Haag. ,,Het is tijd om de Venezolaanse vluchtelingen en migranten en hun gastlanden te tonen dat de wereld met hen is begaan.” Gastlanden zijn onder meer landen om Venezuela, waaronder Colombia, maar ook Curaçao en Aruba.

- Advertentie -

In een bijdrage op de website van de Europese Vertegenwoordiging in Den Haag wordt stilgestaan bij en aandacht gevraagd voor de situatie. Het stuk is gescrheven door Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU) voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie; Arancha González Laya, minister van Buitenlandse Zaken, de Europese Unie en Samenwerking, Spanje; Karina Gould, minister van Internationale Ontwikkeling, Canada; en Eduardo Stein, gezamenlijke speciale vertegenwoordiger van de IOM en de UNHCR voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

,,Meer dan 1.000 kilometer te voet onderweg met je kinderen en één koffer: we kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar dat is de eindeloze reis die veel Venezolaanse vluchtelingen en migranten afleggen om de crisis in hun land te ontvluchten en een veilig onderkomen te zoeken in andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”

De auteurs benadrukken dat het de op één na grootste vluchtelingencrisis is, na Syrië. ,,Ruim 5,6 miljoen mensen die Venezuela verlaten: dat is te vergelijken met de bevolking van Denemarken die de rest van Europa zou overspoelen. Toch wordt er in de rest van de wereld nauwelijks aandacht aan deze crisis besteed, ook niet in de media.”

De covidpandemie heeft de ellende nog vergroot en de weg naar veiligheid voor de vluchtende Venezolanen nog gevaarlijker gemaakt. Door de lockdownmaatregelen vinden de vluchtelingen en migranten maar met de grootste moeite werk. Vrouwen en meisjes lopen nog meer gevaar te worden blootgesteld aan uitbuiting en vreemdelingenhaat.

- Advertisement -

De regio heeft hulp nodig, meldt de bijdrage op de website ec.europa.eu/netherlands/home_nl. ,,Ondanks de huidige problemen hebben de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in stilte, maar met grote gulheid geprobeerd de situatie het hoofd te bieden, door de noden te lenigen en zich in te zetten voor sociale en economische integratie.”

,,Gastlanden doen al het mogelijke om de ontheemden uit Venezuela waardige levensomstandigheden te bieden. Sommige landen hebben hun al een wettelijke status gegeven, zodat ze toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs, huisvesting en legaal werk”, vervolgen de schrijvers.

Van cruciaal belang is volgens hen, dat een groot aantal ontheemden tijdens de pandemie kon instromen in de nationale Covid-19-vaccinatiecampagnes. ,,Er zijn doortastende en moedige maatregelen genomen om miljoenen irreguliere migranten bescherming te bieden. Maar de regio kan de last van al deze inspanningen niet meer dragen en heeft hulp nodig.”

Zij zijn van oordeel dat de internationale steun tekortschiet. ,,Terwijl de gastlanden hun best doen om deze enorme verantwoordelijkheid te torsen, schiet de internationale steun voor deze crisis tekort. Na de financieringsoproep van de VN van vorig jaar werd slechts de helft opgehaald van wat nodig was. De Covid-19-pandemie heeft zo veel aandacht en middelen opgeëist dat deze crisis op de achtergrond raakt.” De internationale gemeenschap moet méér doen.

,,Als we gezamenlijk de juiste voorwaarden scheppen, kan deze crisis ook kansen bieden. De vaardigheden, kennis en ondernemersgeest van de Venezolanen kunnen helpen om het economisch herstel van de regio na covid aan te zwengelen.”

Daarom organiseerde Canada, in samenwerking met de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), onlangs een virtuele internationale donorconferentie op hoog niveau voor solidariteit met de Venezolaanse vluchtelingen en migranten. In 2020 vond een soortgelijke conferentie plaats, op initiatief van de Europese Unie en de Spaanse regering.

,,We willen iedereen erop wijzen dat deze crisis een enorme impact heeft en dat de lasten ervan voornamelijk door de gastlanden in de regio worden gedragen. We moeten regeringen buiten de regio, multilaterale organisaties, internationale financiële instellingen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld ervan doordringen dat het de hoogste tijd is om zich solidair te tonen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -