31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 12:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | RvA: Coho juiste weg bewandeld


Oppassen voor inperking bevoegdheden Staten en regering | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Raad van Advies (RvA) van Curaçao oordeelt dat de juiste procedurele weg is bewandeld om te komen tot de Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

Maar, zo wordt ook geoordeeld: ,,Strikt genomen zullen de bevoegdheden van de regering en van de Staten ook in dit gewijzigde voorstel (ten opzichte van de CHE, red.) ingeperkt worden.” Dit blijkt uit het nu pas openbaar geworden oordeel van de RvA van 21 december 2020.

Hoewel er weinig onderhandelingsruimte is geweest met Nederland, zo stelt de RvA zelf vast, blijkt uit het aangepaste voorstel van rijkswet (wat eerst CHE was), maar ook uit de manier waarop de Memorie van Toelichting (MvT) nu is geredigeerd, ‘dat Curaçao enige vorm van inspraak heeft gehad bij de voorbereiding van het voorliggende voorstel van rijkswet’. Daaraan voegt de RvA toe:

- Advertentie -

,,Het is niet uitgesloten dat in het voorstel van rijkswet niet aan alle wensen van Curaçao tegemoet is gekomen. Mocht dit het geval zijn, is dit inherent aan het proces van onderhandelen en dus niet onbegrijpelijk.”

De RvA vindt het aspect van gelijkwaardigheid erg belangrijk. ,,Niet alleen Nederland, maar ook Curaçao moet bij het voorstel van rijkswet zeggenschap hebben in en over het Coho”, aldus de Raad.

Het instituut vindt het belangrijk dat er in de wet niet alleen staat dat er vanuit Nederland overleg wordt gevoerd met de minister van Algemene Zaken (AZ) van Curaçao over de benoeming van de leden van de Coho (om zo draagvlak te hebben), maar dat hier vermeld wordt dat dit tot een compromis moet leiden.

Als het gaat om de uitvoering van het Landspakket oordeelt de RvA dat in tegenstelling tot de CHE nu uitdrukkelijk de medezeggenschap en de medeverantwoordelijkheid van Curaçao geregeld zijn. Maar om de autoriteit van de Staten niet te veel in te perken waar het gaat om de begrotingssteun en de besteding van (Nederlandse) gelden, vindt de Raad het wel belangrijk dat de minister van AZ het gevoelen van de Staten inwint voordat met het Coho afspraken gemaakt worden over de uitvoeringsagenda van het landspakket.

Of dit voldoende zal zijn, is dus in sterke mate afhankelijk van hoe frequent de Staten door de regering geïnformeerd worden, zo meent de RvA.
De RvA maakt zich nog wel zorgen over de mogelijkheid die de rijkswet geeft om verscherpt financieel toezicht in te stellen op een deel of alle uitgaven van Curaçao, ook als die uitgaven niet gaan over het Landspakket.

In tegenstelling tot de CHE kan de AZ-minister nu wel zijn of haar zienswijze naar voren brengen en veronderstelt de Raad dat, als dit voldoende onderbouwd is door de minister, het verscherpt financieel toezicht beter getoetst kan worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -