28 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘Regering blokkeert meer geld voor sport’

Minister Dangui Oduber

Oranjestad – Fundacion Lotto pa Deporte (LpD) wijt het lagere bedrag dat beschikbaar is voor de sport aan wanbeheer door voormalig directeur Endy Croes, tegenwoordig Statenlid voor regeringspartij MEP. Minister Dangui Oduber stelt dat er te veel geld wordt doorgesluisd als winstuitkering.

,,Endy Croes heeft destijds onze organisatie met een zware hypotheek opgezadeld. Als de regering zou meewerken, bleef er jaarlijks 1,5 miljoen florin meer over voor de sport.” Tot die conclusie komt de directeur van LpD, Roland Tuitt, in een persbericht.

Tuitt maakte bekend dat hij er samen met een accountantskantoor in is geslaagd om de achterstand bij het opstellen van de jaarrekeningen in te halen.

,,Onze vorige directeur, Endy Croes, vond financiële verantwoording niet belangrijk, dus vijf jaar lang was er geen jaarrekening. We zijn nu bij tot 2019 en die over 2020 is voor het einde van het jaar klaar.”

Lotto investeert jaarlijks ruim acht miljoen florin in de Arubaanse sport. Ongeveer de helft daarvan gaat naar de Stichting Sportsubsidie Aruba en de rest is voor onderhoud en verzekering van de stadions. Lotto zelf bepaalt niet wat er met het subsidiegeld gebeurt, dat is de verantwoordelijkheid van de minister van Sport, Dangui Oduber. Die moet een beleidsplan indienen bij Lotto.

Lotto heeft veel beloftes gekregen, maar geen beleidsplan. Sterker nog, minister Oduber verwijt Lotto dat er te weinig geld naar de sport gaat.

,,Dat zou veel meer kunnen zijn, als de minister meewerkt”, aldus Tuitt.
Hij legde uit dat Croes ten tijde van de vorige MEP-regeerperiode met veel drukte drie stadions had laten bouwen. De kosten daarvan bedroegen 17 miljoen florin. Dat had de schijn van een cadeau van de regering aan de sport, maar uiteindelijk kreeg Lotto de rekening gepresenteerd.

In 2010 werd een afspraak gemaakt dat Lotto tien jaar lang niet zou hoeven af te lossen, waardoor er jaarlijks anderhalf miljoen florin meer overbleef voor de sport. Omdat minister Oduber in 2020 weigerde de afspraak te verlengen, ging dat bedrag voortaan naar de aflossing van de lening en moest de sport het met minder geld doen.

Minister Dangui Oduber van Toerisme, Volksgezondheid en Sport, is het absoluut niet eens met de kritiek van de Lotto-directeur aan zijn adres. Hij vindt dat de 11 miljoen florin winstafdracht aan het Canadese moederbedrijf best wat minder kan.

,,Opvallend dat degene die de sport laat bloeden, degene die het geld heeft, nu met de vinger naar een ander wijst. Vier miljoen voor de sport steekt wel heel mager af bij elf miljoen winst.”

Hij heeft met verbazing het persbericht van Lotto gelezen. ,,Een groep sympathisanten van de AVP heeft de Lotto gegijzeld en de sport lijdt. De huidige directeur was adviseur van de toenmalige minister Schwengle en is zonder sollicitatieprocedure benoemd tegen een salaris van 15.000 florin per maand.”

Volgens de bewindsman zijn het afgelopen jaar veel minder loten verkocht en wil Lotto daarom de sport minder geld geven. ,,In jaren dat het boven verwachting ging, is nooit extra geld aan de sport gegeven.”

Oduber stelt dat Lotto een desastreus financieel beleid heeft gevoerd en al jaren geen jaarrekening heeft geproduceerd om financiële verantwoording af te leggen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...