29 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Punda Pact’ ondertekend

Steun voor plannen nieuwe dynamiek historische binnenstad

Willemstad – Het bedrijfsleven, diverse organisaties en de overheid gaan samen aan de slag om Punda nieuw leven in te blazen. De partijen hebben gisteren het ‘Pact voor Punda’ symbolisch ondertekend.

Zo maakt Castro Communicatie, gevestigd in Amsterdam, bekend. Als Willemstad in december volgend jaar een kwart eeuw op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, dient een groot deel van de acties al te zijn uitgevoerd.

Het pact is onder anderen ondertekend door de ministers Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling en Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, door toeristenbureau CTB, Downtown Management Organization (DMO), alsmede niet nader geïdentificeerde investeerders, vastgoedeigenaren, ondernemers én jongeren.

Het ‘Pact voor Punda’ is in opdracht van CTB geschreven door Castro Communicatie, het Nederlandse communicatiebureau van Frits Huffnagel en Stefan de Bruijn. Zij spraken in juni 2021 met tientallen betrokkenen en maakten toen een compact advies met 35 acties.

Hugo Clarinda van CTB: ,,We hebben heel veel positieve reacties gehad op het heldere advies dat Castro heeft uitgebracht. Ook de reactie van de regering was positief. Dit kan echt een keerpunt worden voor Punda, net zoals we dat eerder ook bij Pietermaai zagen.”

Vervolgens komen ook de opstellers aan het woord. De Bruijn: ,,Er zijn veel verbeteringen in Punda mogelijk en er is veel laaghangend fruit. We hebben het advies zo opgesteld dat de eerste 25 acties gereed kunnen zijn op het moment dat Willemstad 25 jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.”

Huffnagel wijst erop dat het belangrijk is dat de betrokkenen er samen de schouders onder zetten: ,,Dit kan een groot succes worden wanneer iedereen zich er echt voor gaat inzetten. Verandering in Punda is nu noodzakelijk, zo vindt iedereen. De symbolische ondertekening markeert het moment om van een mooi plan naar een goede uitvoering te gaan. Daar hebben we veel vertrouwen in.”

Na december 2022 kan volgens hen ‘verder worden doorgepakt’, met het onder andere het ontwikkelen van de gebieden rond het Plaza Hotel en Cinelandia, met ‘het verlagen van belastingen’, met het verbeteren van het vervoer naar Punda, met een wandelboulevard tussen Punda en Pietermaai en met het aantrekkelijker maken van het krijgen van financiering voor nieuwe initiatieven.

De belangrijkste punten uit het Pact voor Punda zijn de komst van meer woningen, onder andere boven winkels; ‘de sloop van Cinelandia’ en het verbouwen van het oude Plaza Hotel; handhaving bij vervallen vastgoed en verwaarloosde objecten; meer aandacht voor de eigen geschiedenis en Papiaments in de openbare ruimte; het terugbrengen van gratis wifi; informatie over Unesco in de openbare ruimte en op panden, met behulp van QR-codes; het aanstellen van een citymanager die toeziet op de naleving van de afspraken; de komst van een pop-up museum, samen met Nederlandse musea; het verkorten van horecavergunningaanvraagperiode naar maximaal zes maanden; de komst van goede bewegwijzering; de komst van een discotheek in Punda; en een pilot met autoluwe/autovrije gebieden. De meeste punten waren al bekend van medio dit jaar toen het idee van een Pact voor Punda al werd gelanceerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -