26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Positive Pathway Productions winnaar van EWC Curaçao

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Positive Pathway Productions winnaar van EWC Curaçao
Ban Keiru ku Kíkí is een gestructureerde tweetalige leermethode die is ontworpen voor sprekers van creoolse en inheemse talen om op jonge leeftijd meer dan één taal te beheersen.

Willemstad – Naphtily Maduro, oprichter van Positive Pathway Productions, is afgelopen vrijdag winnaar geworden van de nationale finale van de Entrepreneurship World Cup (EWC). Ze heeft 5.000 dollar aan prijzengeld ontvangen en gaat door naar de volgende ronde van de competitie.

De nationale competitie is georganiseerd door Business Support-bedrijf D&I en TAO Curaçao, samen met hun branding partners Korpodeko en Guardian Group in de Kathedraal van Doornen.

Door deel te nemen aan deze EWC-competitie kregen ondernemers op Curaçao een kans om hun bedrijf een boost te geven en het ‘naar een volgend niveau te brengen’. In totaal hebben 33 bedrijven zich aangemeld voor de wedstrijd.

Positive Pathway Productions is een startup-bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en creëren van innovatieve producten in het algemeen belang van de gemeenschap met als specifiek doel de jeugd te inspireren en hun talenten te tonen met hun app ‘Ban Keiru ku Kíkí’.

Ban Keiru ku Kíkí is een gestructureerde tweetalige leermethode die is ontworpen voor sprekers van creoolse en inheemse talen om op jonge leeftijd meer dan één taal te beheersen.

Maduro neemt het aankomende zondag op tegen alle andere nationale winnaars uit het Caribisch gebied. ,,Ik ben zo blij dat ik Curaçao mag vertegenwoordigen, en ik zal het geweldig doen. Dat beloof ik”, zei Maduro.

De Entrepreneurship World Cup is een internationale pitch-competitie voor ondernemers over de hele wereld. Ondernemers in welk stadium dan ook kunnen zich aanmelden. De competitie biedt toegang tot gratis kapitaal, investeerders, virtuele trainingen en mentorschap. Het programma biedt bedrijven de kans om op een internationaal podium te pitchen én om aanspraak te maken op investeringen.

In november zullen 100 startups die de finale hebben behaald afreizen naar Riyadh in Saudi-Arabië. Hier nemen ze deel aan het ‘EWC Accelerates program’, een intensieve bootcamp. Vervolgens nemen ze het tegen elkaar op in de EWC Global Finals.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @Meliuslegere schreef;
    “In tegenstelling tot Curaçao, was het in Suriname tot 1863 voor niet-blanken verboden om Nederlands te spreken. Daarna hebben onze voorouders besloten om dat ‘in te halen’.”

    Beste Melius L., volgens mij besloot koloniaal Nederland in 1876 dat het Nederlands de officiële taal in Suriname moest worden. Dat vanwege de verschillende talen die door de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname werden gesproken.

  2. @ericlapas schreef;
    “Het is nog triester in mijn tijd hadden Nederlanders en Surinamers het hier voor het zeggen waarschijnlijk vanwege het Nederlands. Die hadden de beste banen ambtenaren, politieagenten en noem maar op.”

    @Beste ericlapas,
    In jouw tijd hadden de Nederlanders en Surinamers (?!?) het voor het zeggen? Hoe kom je erop dat Surinamers het voor het zeggen hadden? De Nederlanders hadden het voor het zeggen en ik heb de indruk dat de Nederlanders nog immer het laatste woord hebben.(Wat ik in bepaalde gevallen eigenlijk niet eens zo erg vind, maar juist goed) (wink)

    Maar Surinamers? Kom op ericlapas, de Surinamers op Curaçao hebben het nooit voor het zeggen gehad, hoewel er altijd wel ‘een bepaalde groep’ Surinamers dacht oftewel in de veronderstelling leefde dat zij het wel degelijk voor het zeggen hadden op Curaçao.

    Dat idee komt o.m. omdat de Nederlanders in jouw tijd wel vaker de Surinamers als voorgeschoven pion gebruikten om het maar ‘plat te zeggen’ te spioneren op Curaçao, de boel in de gaten te houden, controleren en Curaçaoënaars verklikken! En natuurlijk speelde de Nederlandse taal hierin een hele grote rol. Zodoende konden de Nederlanders niet beticht worden van ongehoorde koloniale praktijken of bemoeienissen. Maar dat kun je onmogelijk alle Surinamers die ooit op Curaçao werkzaam zijn geweest of zelfs op Curaçao zijn blijven wonen aanrekenen.

    En de Creoolse Surinamers zelf meenden dat de Nederlanders ontzettend van hen hielden, dol op hen waren. (lol)

    Tja, kolonialisme is een bitch, persoonlijk vind ik kolonialisme nog veel erger dan slavernij, want slavernij is de mens-eigen. Maar kolonialisme is van te voren bedacht hoe je met de mind van mensen kan rommelen.

    Sommigen van ‘die bepaalde groep’ Surinamers zijn nog steeds kwaad dat ze het niet voor het zeggen hebben op Curaçao, dat is waar, maar het betreft een bescheiden groep die als het goed is al flink moet zijn uitgedund. Want zij zijn nu in de 80 of ze liggen al onder de groene zoden.

    Er is zelfs eentje die hier geregeld boze ingezonden stukken schrijft waarin hij zich beklaagd over bijna alle Curaçaoënaars. En hoewel hij zelf ooit veroordeeld is geworden wegens fraude/corruptie verder allerlei beschuldigingen aan het adres van volgens mij alle Curaçaose politici slingert, zodanig dat zelfs een ‘traditiegetrouwe foute krant als de telegraaf’ hem logischerwijs heel graag citeert.

    Trouwens ook op dit forum zijn er nog een paar van die boze ouwe verbitterde Surinamers stiekem actief. Ook zij schelden van tijd tot tijd op alles wat Curaçao is. (lol)
    En daar maakt @meliuslegere geen deel van uit, wil ik toch nog gezegd hebben.

    @ericlapas schreef;
    “Toen werden vooral de arme schuwe kinderen door deze rijke lui zoontjes en dochtertjes gepest. Moet zeggen dat ik op de lagere school veel verwende pesterige Surinaamse kindertjes op hun smoel heb geslagen.”

    @ericlapas,
    De meeste Surinaamse ouders verwenden hun kroost niet, integendeel, het was en is bekend dat Surinamers hun kinderen erg streng opvoedden, om maar niet te zeggen veel te streng. Dus ik betwijfel of er echt zoveel verwende Surinaamse kinderen op Curaçao rondliepen, laat staan dat zij tot de rijkelui behoorden. Pesterig misschien wel, tja, als je zo vaak voor alle kleinigheidjes op je donder krijgt van je ouders kan ik mij iets bij voorstellen. Maar goed, ik heb niet meegemaakt wat jij tijdens jouw jeugd hebt meegemaakt.

    @ericlapas schreef;
    “Het is nog triester in mijn tijd hadden Nederlanders en Surinamers het hier voor het zeggen waarschijnlijk vanwege het Nederlands. Die hadden de beste banen ambtenaren, politieagenten en noem maar op.”

    Als jij vindt dat in jouw tijd politieagent, Shell bewaker en onderwijzer de beste banen waren op Curaçao, moet jij wel uit een behoorlijk arm milieu afkomstig zijn en ik uit een schatrijke.

    Surinamers die op Curaçao kwamen werken waren doorgaans niet rijk, integendeel. Een Surinaamse onderwijzer verdiende op Curacao ‘drie en een half’ keer meer dan in Suriname, en dat heb ik echt van een bejaarde Surinaamse man die lang geleden, in jouw tijd, als onderwijzer op Curaçao werkzaam was. Hij vertelde me dat Surinaamse onderwijzers in Suriname echt in de rij stonden om op Curaçao te komen werken, dat gold ook voor baantjes als shell-bewaker en andere ambten.

    Want wat ze in Suriname verdienden was geen vetpot, dus Curaçao was in die koloniale tijden voor Surinamers een zeer gewilde bestemming om een beter leven te leiden of om wat geld opzij te leggen, want veel Surinamers hadden een 5 jarig contract, daarna moesten ze terug naar hun land.

    Surinamers die echt een goed salaris genoten waren meestal de Shell werknemers, ik bedoel de hoger opgeleide Surinamers. Hoewel eigenlijk alle banen op Curaçao voor de Surinamer een goed salaris opleverde, want de salarissen op Curaçao waren gewoon beter dan in Suriname. Dat was toen.

    Beste @ericlapas, je schreef “in mijn tijd”. En ik maar denken dat je niet ouder bent/zou zijn dan 40-50, maar nu blijkt dat je gewoon net zo oud als bent het gros van de KKC-forumleden. Niet dat ik dat erg vind hoor, want ik streef er ook naar ouder te worden, ofwel, net zo oud te worden als jij en zelfs ouder dan jij en jouw leeftijdgenoten hier op het KKC forum. (lol)

  3. @ericlapas:
    ‘…ambtenaren, politie agenten noem maar op’
    Dat waren volgens jou ‘de beste banen’ ?????
    En de kinderen van die ambtenaren zouden ‘rijke lui zoontjes en dochtertjes’ zijn geweest???
    Er zijn helaas in ieder land pesterige vervelende kinderen, maar ‘verwende Surinaamse kindertjes’ ??
    Eric, de meeste Surinamers (en zeker die van voorgaande generaties) werden thuis calvinistisch opgevoed en zeker niet verwend.
    En ‘wij’ (i.c. mijn ouders zaliger, als Surinaamse immigranten in 1952 op Curaçao gekomen) hadden het zeker niet ‘voor het zeggen’. Iedereen met meer dan 1 hersencel wist dat je voor altijd een vreemdeling met een ‘van rechtswege’ zou blijven. Ook als je vloeiend Papiamentu spreekt zelfs funchi kunt haleren.
    En dat is nog onveranderd!

    Dat wij (creoolse Surinamers) thuis Nederlands spreken, heeft een historische oorsprong, daterend uit de tijd van slavernij.
    In tegenstelling tot Curaçao, was het in Suriname tot 1863 voor niet-blanken verboden om Nederlands te spreken. Daarna hebben onze voorouders besloten om dat ‘in te halen’.

    Dus Eric, voordat je weer een oordeel velt, eerst goed informeren
    Prettige dag nog verder.

  4. @ ericlapas, jep. Ik zat op de Marnix basisschool en heb er ook een paar flink getimmerd als ze dachten dat ze met die ongein bij mij konden komen. Vaak was het geen pesten namelijk maar pure intimidatie of mishandeling van zwakkeren. Tja dan gaat bloed koken en er was altijd wel een eind hout te vinden. Maar de ouders moeten ook stoppen met hun kind vet te mesten.

  5. @Tico Martina, Het is nog triester in mijn tijd hadden Nederlanders en Surinamers het hier voor het zeggen waarschijnlijk vanwege het Nederlands. Die hadden de beste banen ambtenaren, politieagenten en noem maar op.

    Toen werden vooral de arme schuwe kinderen door deze rijke lui zoontjes en dochtertjes gepest. Moet zeggen dat ik op de lagere school veel verwende pesterige Surinaamse kindertjes op hun smoel heb geslagen.

  6. @ ericlapas, ja dat is het trieste. Ik heb zelf nooit meegedaan met dat soort ongein, maar ik weet nog dat dikke kinderen op school erg werden gepest. Ik weet nog een geval op het St. Ignatius College waar een meisje echt zwaar werd beledigd en er zelfs figuren waren die dingen naar haar gooiden zoals loempias en zelfs een keer een zak met hondenuitwerpselen. Dat was de dag dat ik mij niet geliefd maakte op school omdat ik direct naar de directeur ging en mijn beklag deed en namen noemde. Het was toen zo over met die ongein. Dat gezegd hebbende.

    Er zullen best gevallen zijn dat een kind een aandoening heeft of een andere medische oorzaak dat ze zo dik zijn. Echter vind ik wel dat de ouders (meestal toch de moeder) zwaar publiekelijk afgeranseld dient te worden als hun hun kind zo dik laten worden. Mijn kind zou ik in ieder geval vastbinden op de loopband op standje 15 en die gaat niet eerder uit dan dat het vet eraf is.

  7. Op de foto is een mevrouw te zien die aan overgewicht grenzend aan obesitas lijdt. Veel mensen vinden het onbeleefd om met iemand over zijn of haar gewicht te hebben maar het kan leven reddend zijn.

    Vooral kinderen kunnen soms heel gemeen zijn, kan me nog op de lagere school een dik meisje herinneren dat voor alles werd uitgemaakt zelfs varken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties