30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 19:20

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Venezolaanse vluchtelingen over gevangenis Curaçao

Willemstad – Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd om vrijlating.

PisasbriefDe met de hand geschreven brief is in handen van het Antilliaans Dagblad. Het digitale nieuwsblad Crónicas del Caribe deed er verslag over. De mannen werden in september en oktober 2020 opgepakt nadat zij zonder toestemming per boot Curaçao probeerden binnen te komen. Zij vertrokken uit Falcón, wat Crónicas ‘het epicentrum van clandestiene reizen naar de eilanden van de Nederlandse Cariben’ noemt.

In gevangenschap kregen ze steun van de stichting Human Rights Defense Curaçao (HRDC). De mannen schrijven dat ze aan alle voorwaarden voldoen om hun vrijheid terug te krijgen. Zij hebben asiel aangevraagd.

- Advertentie -

,,We zitten tien maanden in detentie omdat we in jullie land om bescherming hebben gevraagd. We willen u laten weten dat we al voldoen aan alle eisen die de overheid stelt. We hebben onze garantstellers, maar de immigratiedienst heeft ze meerdere keren geweigerd om onbeduidende of niet overtuigende redenen en niet in overeenstemming met de bepalingen van de wet”, staat in de brief.

HRDC: ,,Met garantstellers wordt het ongelukkige systeem bedoeld waarbij een burger die meestal de vluchteling niet kent zich garant moet stellen voor onderdak, voedsel, sociale zekerheid en eventuele deportatiekosten, omdat de overheid tot nu toe geen voorlopige onderdakvoorziening heeft. In het geval van de drie mannen zijn er burgers die zich hiervoor beschikbaar hebben gesteld, maar de migratiedienst heeft deze garantstellers afgekeurd.”

Gedetineerden waarschuwen dat hun leven in de gevangenis in gevaar is

Het drietal meldt in hun schrijven dat ondertussen hun leven in gevaar is vanwege de slechte omstandigheden van het detentiecentrum, waar ze naar eigen zeggen ruimtes delen met criminelen en mensen met Covid-19. Volgens internationale regelgeving mogen asielzoekers en vluchtelingen niet samen opgesloten worden met criminelen, zo heeft HRDC eerder gewaarschuwd.

- Advertisement -

,,In tegenstelling tot strafrechtelijke detentie is vreemdelingendetentie administratief van aard en mag daarom niet bestraffend zijn. De huidige vernederende omstandigheden druisen in tegen het administratieve karakter van de detentie van immigranten en vluchtelingen. De Europese gevangenisregels benadrukken dat ‘een gevangenis per definitie geen geschikte plaats is om iemand vast te houden die niet wordt verdacht of veroordeeld voor een misdrijf’”, betoogt de Curaçaose mensenrechtenorganisatie.

Veel van de gevangengenomen ongedocumenteerden zijn teruggekeerd naar Venezuela, maar een kleine groep besloot zich te verzetten en vroeg bescherming aan. Het drietal verwijst: ,,In juni 2021 werden zeven vluchtelingen vrijgelaten na negen maanden detentie en een hongerstaking van zeven dagen. Ze moeten zich nu elke week melden bij de immigratiedienst. In juli werd één Venezolaan vrijgelaten onder dezelfde meldvoorwaarde.” De hoop is gevestigd op de nieuwe regering die de drie jonge mannen ook op vrije voeten stelt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Geen ergere gevangenis dan een gevangenis gerund door onze ministers en directeuren.

    Net zo slecht gesteld als met de gatenwegen, het vuil overal, de straatverlichting , Giro, Inselair, Ennia etc.

    We zijn laag! Grote bek over nederland, zelf behandelen we migranten als beesten.

    Ja wat verwacht je, als je gezagsdragers het zelf niet zo nauw nemen met het welzijn van hun eigen burgers.

  2. Wie niet waagt kan ook krijgen dat hij of zij niet wint, ze hadden ook de kans om op kosten van de arme YDK terug te gaan naar waar zij vandaan kwamen. Trouwens in het SDKK krijgen zij te minste elke dag te vreten en te zuipen, en dat krijgen velen gezinnen op curacrim niet, en dat alles te danken aan de regerings dikke speknek op vreters MFK NPN PAR & CO. Trouwens Hallo Holle Bolle Gijs ! bij ons voor de deur is het asfal al weer weg gespoeld uit de gaten, KASSA voor Spek Nek Cooper en zijn onzichtbare een mans bedrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -