27 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’
Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders | Antilliaans Dagblad
Willemstad – Als het aan de nieuwe PNP-minister van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruthmilda Larmonie-Cecilia en haar partijgenoot Ramon Chong ligt, moet de benzineprijs structureel omlaag.

Die boodschap kregen de pomphouders van Curaçao te horen tijdens een meeting met de bewindsvrouw, die belast is met Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) maar zolang haar partij nog geen minister heeft op MEO die portefeuille erbij doet. Ook bestuursleden van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) waren hierbij aanwezig.

,,Als minister van Economie heb ik vergaderd met de sector van pomphouders, die bestaat uit 26 benzinestations op Curaçao”, aldus Larmonie-Cecilia. Ze werd daarbij bijgestaan door Chong, die aanvankelijk minister van MEO zou worden maar moeilijkheden ondervond bij de screening.

,,Doel van de ontmoeting was samen tot een formule te komen om de burger een meer voordelige benzineprijs te kunnen bieden. Ik heb benadrukt dat dit niet morgen al het geval moet zijn, maar dat de bevolking van Curaçao wel het positieve effect moet gaan merken van een structureel verlaagde prijs voor benzine.”

De vraag is wat de pompstations hieraan kunnen bijdragen. Op de huidige benzineprijs van 2,22 gulden per liter gaat 17,5 cent naar de pomphouders. De rest betreft de (internationale) aankoopprijs en vooral allerlei overheidsheffingen en belastingen (zie elders kader ‘Prijs Mogas 95’).

Larmonie-Cecilia beschrijft de bijeenkomst met de verschillende eigenaren van pompstations als ‘stevig maar inhoudelijk’. Aan het eind van de meeting is afgesproken om in gezamenlijkheid, in de vorm van werkgroepen, het gesprek voort te zetten door informatie en meningen uit te wisselen, om uit te komen op een situatie waar zowel de sector van pomphouders als de inwoners blij mee zijn.

De meeste benzinestations op het eiland zijn in particuliere handen. Uit strategische overwegingen heeft overheids-nv Curoil ook aan aantal pompstations, verspreid over het eiland, in eigen bezit. Dat zijn er vier op Curaçao en één op Bonaire.

Het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) – vooruitlopend op een aanpassing van de instellingsverordening is reeds de naam ‘Regulatory Authority of Curaçao (RAC)’ geïntroduceerd omdat dit beter de bredere lading van de taken dekt – adviseert elk maand de Raad van Ministers (RvM) over de tarieven voor brandstoffen (benzine, diesel en gas), elektriciteit en water.

Pas nadat de RvM het voorstel goedkeurt, stelt de minister van Economische Ontwikkeling, die tevens belast is met energiezaken, de tarieven vast. Dat zijn dan de maximale tarieven die een maand lang gehanteerd mogen worden.

Met deze procedure, die internationale en lokale factoren in aanmerking neemt, bewaakt toezichthouder BT&P op een onafhankelijke, transparante manier de continuïteit en de billijkheid van de levering van brandstof, water en stroom aan de lokale bevolking.

Tariefopbouw benzine en diesel
De tariefopbouw van Mogas 95 benzine en Gasolie LSD (low sulfur diesel) kent diverse elementen. Allereerst de aankoopprijs; maar verder ook de importbelasting (op LSD); de zogenaamde waarborging brandstofvoorziening (1a) en de waarborging brandstofvoorziening (1b) mede in verband met de beëindiging van het contract met en productie van de Isla/PdVSA-raffinaderij; de marge voor Curoil; accijnzen; het zogeheten overschot/tekort ofwel ‘recovery’; de kruissubsidie; groothandel-omzetbelasting (ob); de dealermarge; en de kleinhandel-ob.

Voor sommige elementen geldt – al dan niet tijdelijk – het nultarief. Het groothandelstarief omvat de eerste negen elementen, terwijl het kleinhandelstarief álle elementen omvat.

In verband met de bijeenkomst die minister Larmonie-Cecilia en Chong hadden met de pomphouders is het interessant om kennis te nemen van de hoogte van de ‘dealermarge’: die bedraagt 17,5 cent per liter benzine en hetzelfde per liter diesel (daarnaast verdienen zij aan de verkoop van LPG-gas). Ter vergelijking: de Curoil-marge bedraagt circa 11 cent per liter plus – waar het de eigen vier stations betreft – de genoemde marge van 17,5 cent per liter die pompstations ontvangen.

De aankoopprijs is de meest bepalende factor voor de hoogte van de prijs aan de pomp. Daarover meldt BT&P: ,,De aankoopprijs, waarmee de berekening begint, wordt maandelijks voor de volgende maand bepaald aan de hand van de beschikbare brandstofvoorraad aan het einde van de vorige maand. Dus: de aankoopprijzen die worden gehanteerd voor de maand juni 2021 zijn in beginsel gebaseerd op de beschikbare brandstofvoorraad per eind april 2021.

In het geval de door Curoil verstrekte voorraadinformatie ontoereikend is, wordt uitgegaan van recente internationale prijsnoteringen. Deze aankoopprijzen worden tevens getoetst aan de internationale prijsnoteringen.

Via het element ‘Overschot/tekort’ worden vanwege deze vertraging steeds achteraf de verschillen tussen de gereguleerde aankoopprijs en de werkelijke inkopen in een bepaalde maand verrekend.”

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

  1. Ach Brains…. in wat voor auto rij jij ?
    Mooie voorbeelden geef je.
    Signa pore benzine prijs 3.20 naf. per liter.
    Dubai rond de 1.15 Maar ja.. Die arabieren weten dat olie ophoud.
    Ja die hebben visie. Hier hebben we alleen maar dieven.
    Die windmolens zijn er neer gezet met de garantie dat de stroom duur blijft. En tegen een te hoge prijs. Wind energie is ook alleen rendabel met hoge subsidies. Kernfusie of Thorium reactors.
    Of een getijde meer. Jij Sun set hights zeker… ??
    Op Curacao is niks gratis. Alles is gestolen.

  2. @ Fred Schiedam, of u bent nooit op het kleine eiland geweest, of u heeft belangen en aandelen bij het voorgestelde, of u bent zo overtuigd van uw gelijk dat het bijna de waarheid wordt.

    u wilt milieu vriendelijke alternatieven, en dat is volgens u elektrisch rijden en waterstofgas. Misschien iets minder naar het ongefundeerde kretelogie van Grienpies, Groenslinks en Schrans Timmerfrans luisteren en iets meer onderzoek doen?

    dan stelt u dat juist op een klein eiland er rigoureus omgeschakeld moet worden, maar hoe stelt u zich dat voor? Hoeveel laadpalen gaan we planten op het kleine eilandje? Goed we zouden alle Vandis en Gasora stations kunnen ombouwen dat wel, maar ja dat worden lange rijen tijdens het 8 urig opladen per auto. Of gewoon bij iedereen een laadpal op het terrein? Tevens rijden velen op Curacao in een oude auto uit noodzaak, no tin sen pa nobo. En dan wilt u nu dat er massaal de autos worden omgezet in electrische. Hoe gaat Juan con el Sombrero dat betalen? of moeten ze lopen? dat zou wel goed voor het milieu zijn

  3. Ach Loes.. Als ze naar mensen zoals jou hadden geluisterd dan was Singapore nog een vissersdorp. Zouden ze in Dubai nog steeds met kamelen van tent naar tent gaan.

    De wereld veranderd en je moet visie hebben! Wij hebben wind en zon! En dat krijgen we allemaal gratis!

  4. Wat knipseltjes….

    Openbaar Lichaam Bonaire: Aanpassing Brandstofprijzen met ingang van 7 mei 2021 (bonairegov.com)
    //bonairegov.com/es/nieuwsoverzicht/artikel/aanpassing-brandstofprijzen-met-ingang-van-7-mei-2021

    Leuke indicatie van de prijs op bouw Aruba is 2.29 st domingo 2.13 cur 2.22
    //nl.globalpetrolprices.com/Curacao/gasoline_prices/#hl20
    Curacao prijzen van benzine, 19-juli-2021 | GlobalPetrolPrices.com

    26 benzine stations… op een eilandje van 165.000 zielen. Net als het idiote hoge aantal fast food zaken.
    En het daaraan gekoppelde hoogste aantal diabeten ter wereld. Spek taculair en Anti Lope
    Met om de 3 kilometer een pomp. Tja… Dan moet de 17,5 cent echt wel dekkend zijn. En automatische pompen zonder personeel met een structureel lagere prijs.. die hebben we niet.

    Voor het milieu.. Tja. De isla is nu dicht.. Dat scheelt echt. auto.s met passaat wind. verwaarloosbaar.
    Je kan ook de verkeerslichten beter afstellen.
    Punten waar het altijd vastloopt beter maken dat je er langs kan.
    Sluip wegen afsluiten.

    Openbaar vervoer… Lopen en of fietsen of met brommertjes is niet zo’n optie hier op Curaçao. Totaal foute infrastructuur. Openbaar vervoerprijs en brandstofprijs is ook gekoppeld.
    Dus die brandstofprijs is voor een heel groot deel van de bevolking die niet in de groep “rijke pensionado’s commentatoren” vallen wel een issue en nee die rijden niet in grote bakken.

    Peperdure elektrische auto’s die 2e hands nog vanaf 40.000 naf kosten Voor die 10.000 die we gemiddeld per jaar rijden is nauwelijks een optie.
    Dan nog de kleinigheid dat we de duurste stroom ter wereld hebben En om op Zonnepanelen je auto te laden heb je er minimaal 8 nodig. Plus opslag want saldering werkt niet zo op Curaçao.
    Dan wordt het ineens een vrij dure hobby en een stevige investering. Leuk voor de rijken en commentator pensionado’s.
    Reel nee.

  5. 17.5 cent per liter ?
    Klinkt als een immens bedrag, doch wanneer je het gaat bekijken op de dagomzet en dus dagopbrengst dan valt het best wel mee. Haal de kosten van het pand, personeel, onderhoud, electriciteit, beveiliging etc er eens af en dan blijft er niet eens zoveel over voor een eigenaar van het benzinestation. Tenzij je natuurlijk een station hebt waar men dagelijks 50.000 liter verkoopt. Echter die zijn er niet al teveel.

    Overgaan op electrische auto’s klinkt leuk, maar dat kan Aqualectra totaal niet aan. Zodra we weer in september komen zal er weer geschakeld moeten worden omdat er te weinig capaciteit is. En dan willen we auto’s op electriciteit laten rijden ? Laat me niet lachen ! Dan staat het halve wagenparkt gewoon iedere dag stil en dan heb ik het nog niet eens gehad over het netwerk zelf, want zoveel extra capaciteit krijg je niet door de kabels.

    Deze regering moet gewoon gaan inzien dat de internationale olieprijs fors is gestegen de afgelopen weken. Reden ? Aantrekken van de wereldeconomie en achterblijvende olieproductied. OPEC kan het onderling niet eens worden en dus blijven we op een te laag productieniveau zitten voor de huidige vraag. In veel landen is de benzineprijs al gestegen tot recordhoogte, dus dat de prijs hier ook omhoog gaat is logisch en dan gaan die 6 cent per liter voor de pomphouders ons niet helpen.

    Bovendien, een Duitse universiteit heeft berekend hoe schoon een electrische auto nu werkelijk is. Wanneer je de CO2 van zo’n wagen gaat berekenen dan blijkt dat een electrische auto gedurende de levensduur net zo vervuilend is als een moderne diesel. HOe komt dat ? Vanwege de extreme vervuiling bij het winnen van de grondstoffen en het produceren van de accu’s en natuurlijk het opwekken van de stroom zelf, want daar wordt natuurlijk ook behoorlijk uitgestoten…………….ook wanneer het met zonnepanelen zou gaan. De productie van zonnepanelen is namelijk ook alles behalve schoon te noemen.

    Wellicht is het handiger voor de overheid om benzineslurpende mega bakken hier op het eiland te verbieden. Ja, de bestuurders kunnen de peut wel betalen, maar het zorgt er wel voor dat we veel meer brandstof dan noodzakelijk verbruiken en dus ook meer aan moeten voeren.

  6. Verlagen; maar waarom precies? Met welk doel en vanuit welke visie? In deze financieel moeilijke tijden de inkomsten voor de overheid verminderen ten faveure van degene die het zich kan veroorloven een auto te bezitten? Met name degenen met de hogere inkomens en meer en grotere auto’s hebben daar baat bij. En grotere auto’s hebben meer CO2 uitstoot, met name de 4WD’s (de zgn. Ego-auto’s). Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het lijkt op een misplaatste, goed bedoelde, edoch vreemde populistische actie. Met het bevorderen van de economie, armoedebestrijding en een schonere lucht heeft het in ieder geval niets te maken.

  7. Dus 6,5 cent per liter is substantieel.
    Elke cent is een cent daar gaat het niet om maar het verdien model van curoil is anders als dat van de pomphouders het is dus een beetje appels en peren vergelijken.
    Electrisch rijden en laden op zonnepanelen zou heel goed mogelijk zijn en dat zou ook de economie kunnen stimuleren maar dat gaat ten koste van de inkomsten van curoil, mogelijk ook aqualectra, en dus het eiland. Gaat dus niet gebeuren.
    Waar moet je dan je Friends and family plaatsen

  8. Een gouden kans, prijs benzine fors omhoog, en alleen nog maar verkoop toestaan van electische auto’s welke thuis of op het werk worden opgeladen met zonnepanelen. Beter kan het niet. Maar dat vergt natuurlijk wel het doorbreken van het monopolie van de pomphouders en andere lieden welke belang hebben bij verkoop van gazoline.

  9. Visieloos! Allemaal korte termijn kruimeltjes om de massale kiezers tevreden te houden!

    MFK Ku Cooper sí ta traha!

  10. Integendeel: de benzineprijs moet OMHOOG om te starten met de omschakeling naar milieuvriendelijkere alternatieven zoals elektrisch rijden en waterstofgas. Juist op een klein eiland met geringe rij-afstanden is rigoreus omschakelen op elektrisch rijden het ei-van-Colombus! Vereist wél lef en visie van de regering!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties