27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 13:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Paardenraceplan herevalueren’


SER-vraagtekens bij plan Hipódromo Almirante Brion

Willemstad – De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft vraagtekens bij de cijfers van financiële inkomsten en spin-off die het paardenrenplan Hipódromo Almirante Brion voor ogen heeft.

De conclusie is in elk geval dat het plan opnieuw geëvalueerd moet worden, omdat de cijfers niet helemaal kloppen. De SER analyseerde op verzoek van de regering een in februari 2014 uitgebrachte sociaaleconomische impact study en concludeert dat goede due diligence en een nieuwe sociaaleconomische impact study hoogstnoodzakelijk zijn.

Deze krant berichtte eerder al over het advies ten aanzien van de paardenwedwet waarover de SER kritisch opmerkte dat het niet de bedoeling is dat er wetgeving gemaakt wordt om een particulier initiatief te accommoderen.

Uit het rapport over het project Almirante Brion blijkt dat er drie sectoren bij betrokken zijn namelijk de sportsector, de gokindustrie en de landbouw. Verder is er een educatieve poot waar toekomstige professionals worden getraind om deel uit te maken van het paardensportspektakel. Dit alles zorgt voor hoge belastinginkomsten voor het land, in het bijzonder de ‘kansspel-, loon-, consumptie- en indirecte belastingen’.

- Advertentie -

De SER plaatst vraagtekens bij de jaarlijkse kosten van de opleiding die worden geschat op 1.000.000 gulden, met een verwachte bijdrage door de overheid van 400.000 gulden per fase. De SER begrijpt niet waarom de overheid zou moeten meebetalen aan dit particuliere initiatief.

Ten aanzien van de landbouwsector geeft de impact study uit 2014 aan dat ongeveer 500 paarden gevoed moeten worden met hooi dat eerst voor 50 procent en later voor 80 procent lokaal geproduceerd wordt. Volgens de studie zouden hier 96 boeren werk mee krijgen.

De SER gaat echter zelf aan het rekenen en komt uit op 15 voltijdse boerenbanen bij 50 procent en 24 bij 80 procent lokale productie. Het blijkt dat de productiekosten veel lager zijn ingeschat bij het plan Almirante Brion. Daar komt bij dat de SER zich afvraagt of er voldoende landbouwgrond is voor lokale productie van hooi.

Verder constateert de SER nog meer aspecten die niet goed berekend zijn, zoals de inkomsten uit loonbelasting die nogal laag uitvallen. En ten aanzien van de winstbelasting constateert het adviesorgaan dat het project nu onder de tax-holidaywetgeving zou vallen (Landsverordening belastingfaciliteiten investeringen) die uitgebreid is met een vijftiental sectoren, waaronder de sector ‘sport en recreatie’.

- Advertisement -

,,Nu het hippodroomproject vertraging heeft opgelopen, dient wel degelijk uitgegaan te worden van de plicht tot betaling van winstbelasting, zij het een minimale winstbelasting van 2 procent gedurende tien jaar. Wellicht ten overvloede wil de SER de aandacht erop vestigen dat deze wetgeving er is om buitenlandse investeerders aan te trekken die op hun beurt een bijdrage kunnen leveren aan de lokale economie. Met een minimaal investeringsbedrag van 5 miljoen gulden voldoet dit project aan de investeringsvoorwaarde”, aldus het instituut.

Als de investeringen geanalyseerd worden, stelt de SER vast dat die in het rapport van 2014 veel lager liggen dan de eigen SER-berekeningen aangeven. Behalve dat er een onrealistisch beeld geschetst wordt, wil het instituut ook een beter inzicht krijgen in de herkomst van de investeringsmiddelen.

,,De FATF vereist een hoge mate van controle op de integriteit van instellingen die een verhoogde kans hebben op witwaspraktijken en financiering van terrorisme, zoals volgens de FATF het geval is bij de organisatoren van kansspelen en bij bepaalde sporten, waaronder horse racing. Aanbevolen wordt om deze maatstaven strikt te hanteren”, zo wijst de SER de regering hierop.

Daarnaast moet er ook een nieuwe en overzichtelijke exploitatiebegroting gemaakt worden. Kortom het hele project zou als het aan de SER ligt geherevalueerd moeten worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. @ Plasje ik moet je teleur stellen, heb zelf veel dravers en spring paarden en ooit een ren paard gehad, de meeste paarden vinden het leuk ( mits een goede verzorging )om hun best te doen voor de berijder. Als het paard een goed karakter heeft zal hij je nooit in de steek laten, maar je hebt ook paarden die een slecht karakter hebben en dat merk je onder een wedstrijd, dan houden ze er gewoon mee op, dat noemen wij stakers, ze stopen dan gewoon met hard lopen of springen, dit soort paarden kan je het beste aan een manege verkopen of gratis weg geven aan een paarden centrum voor kinderen die niet alles kunnen als een gezond kind heb ik ook gedaan, maar had het geluk dat mijn paarden die ik kocht en zelf fokte een goed karakter hadden. Een paard die ik kocht als veulen leek een topper te worden maar ook dat was een staker de ploert liep de eerste 1000 meter zomaar 100 meter van alle paarden weg en ging daarna gewoon stilstaan, dat heeft zij 5 keer gedaan/ kunnen doen, toen heb ik haar naar de slacht laten brengen, heb er alleen paarden worst en paarden biefstuk van laten maken in de vriezer gegooid en er veel ervan aan het bejaarden tehuis Zuider heide te Hilversum weg gegeven.

  2. Heeft de Sociaal-Economische Raad wel een dierenarts geraadpleegd? Het is toch op de foto te zien dat die paarden niet gelukkig zijn?

  3. Dat is een dood geboren kind , als het door gaat .
    Kant noch wal , vlees noch vis trap er niet in .
    Te mooi , om waar te zijn .

  4. Een paarden renbaan op Curacrim oprichten komt nooit van de grond. Het gaat deze slimmerikken er alleen om om die 1.4 miljoen te laten verdwijnen in hun eigen zakken. En elke keer trappen de mee delers er zo genaamd elke keer weer in ?. In NL en Duitsland en Frankrijk verdwijnen steeds meer ren en dravers banen en op de crim willen ze er een openen, hoe dom kun je zijn en al helemaal in deze tijd dat het volk de eerste 6 jaar geen droog brood meer te vreten hebben als de MFK PNP niet mee werkt met het COHO program.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...

ParadiseFM | Cuco Martina tekent contract bij Go Ahead Eagles

De Curaçaose aanvoerder Cuco Martina heeft een contract tot het eind van dit seizoen getekend bij de Go Ahead Eagles. De afgelopen week was de 32-jarige Martina...

NTR | Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27...
- Advertentie -