26.3 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 06:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Overheid trekt jonge generatie

Met aangenomen VVU plek voor young professionals | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Landsverordening vervroegde vrijwillige uittreding (VVU) is gisteren in de Staten met algemene stemmen aangenomen.

Ook is er een motie ingediend, waarin de regering opgedragen wordt elk half jaar verslag uit te brengen van het afvloeiingsproces. Hier waren de Staten eveneens eensgezind om het PAR-initiatief na wat bijschaven te ondertekenen.

Bij het beantwoorden van de vragen stelde demissionair minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Armin Konket (MAN) te vermoeden dat de overheid zeker aantrekkelijk is voor jonge professionals, als gekeken wordt naar de reacties op vacatures bij het ministerie van Financiën. Maar, zo geeft hij meteen toe tijdens de Statenvergadering:

- Advertentie -

,,Tot nu toe is er niet echt plek geweest voor een jongere generatie in het ambtenarenapparaat. Met het uittreden van circa 600 ambtenaren zal die ruimte er wel zijn.”

Overigens verwijst de minister herhaaldelijk naar de plannen in het Landspakket waarin staat dat het overheidsapparaat doorgelicht zal moeten worden. Zo kan Konket niets zeggen over de ‘size’ van het apparaat:

,,Ik doe geen uitspraak over de vraag of er te veel ambtenaren zijn. Er wordt vanuit het Landspakket een analyse gemaakt. Als de cijfers er zijn kan er een objectieve discussie gevoerd worden over de vraag of er te veel of te weinig ambtenaren zijn.”

Zo geeft Konket ook aan dat de VVU er niet per definitie is om de kwaliteit van het overheidsapparaat te verbeteren. ,,Het is wel een kans om dit te doen”, zo voegt hij eraan toe.

,,Er is een groep ambtenaren die al vanaf 2016 – toen de pensioenleeftijd verhoogd werd – weg wil. Ze zijn een demotiverende factor in de organisatie. Zij vertrokken toentertijd niet omdat velen van hen dan tot hun 65e de sociale lasten zelf moesten afdragen.

Daar is nu een voorziening voor getroffen, naast de uitkering van een lumpsumbedrag. In het Landspakket is ook een plan om de motivatie en productiviteit te verhogen.” Overigens laat de minister weten dat niet iedereen tegelijk afvloeit maar dat dit geleidelijk zal gebeuren.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -