25.6 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Aliansa: Justitie heeft gefaald

Het slachtoffer had vijf aangiftes van mishandeling gedaan tegen de verdachte, maar – zo betreurt Aliansa – hier is niets mee gedaan.

Willemstad – Aliansa, de koepelorganisatie die opkomt voor slachtoffers van relationeel en huiselijk geweld, stelt met groeiende verbazing kennis te hebben genomen van een geval van relationeel geweld vorige week waarbij het slachtoffer, maar ook anderen, grote kans hebben gelopen te overlijden.

Aliansa, die meent dat er veel fouten zijn gemaakt in deze zaak, wijst op het Nationaal Plan – een instrument om huiselijk geweld te bestrijden – en geeft aan dat dit niet is toegepast.

Aliansa heeft verschillende vragen gesteld aan de organisaties, waaronder het Openbaar Ministerie (OM), die betrokken zijn bij de zaak en die volgens Aliansa het slachtoffer – de moeder – in de steek hebben gelaten. Aliansa heeft de hoop dat ‘het OM en alle diensten die de moeder zelfs hebben vervolgd, lering hieruit hebben getrokken’. Zo werd het slachtoffer moeder tot vier keer toe gedetineerd omdat zij niet zou meewerken aan de bezoekregeling met vader. Aliansa vraagt om een diepgaand onderzoek in deze zaak.

Het slachtoffer had vijf aangiftes van mishandeling gedaan tegen de verdachte, maar – zo betreurt Aliansa – hier is niets mee gedaan. ,,Wel moest het slachtoffer meewerken aan het recht van de vader – die heel gewelddadig was – om de kinderen te bezoeken.

Dit ‘recht’ vond het OM belangrijker dan het recht op leven van het slachtoffer en op een leven voor de kinderen zonder geweld. Weten de betrokken organisaties wat de gevolgen zijn voor kinderen die opgroeien met geweld? Hebben zij een psycholoog met de kinderen laten praten voor deze drastische besluiten zijn genomen?” zo vraagt Aliansa zich af.

De verdachte vader heeft volgens Aliansa het oudste kind van het slachtoffer – niet zijn biologische kind – seksueel misbruikt. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de moeder Curaçao werd uitgezet om vervolgens in Santo Domingo een poging te doen haar te vermoorden. Beschikten het OM en andere diensten die de vader hebben geholpen, waaronder de Voogdijraad en Slachtofferhulp over deze informatie? wil Aliansa weten.

,,Als het antwoord ja is, wat was dan de reden waarom de verdachte voorrang genoot boven de moeder? Kan de bevolking hier antwoord op krijgen?”

Aliansa kaart nog verschillende andere punten aan waarbij de justitiële autoriteiten zouden hebben gefaald en vraagt wat nu precies het beleid is dat wordt gehanteerd in dergelijke situaties. ,,Zoals deze zaak is behandeld, benadrukt wederom het gebrek aan efficiëntie bij de organisaties die juist in de bres horen te springen voor slachtoffers.

Aliansa is op de hoogte van meerdere zaken die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld waarbij de rechten van het slachtoffer het niet halen bij de ‘rechten’ van de dader.

Als het OM op deze manier prioriteit geeft aan slachtoffers van huiselijk geweld hebben we een groot probleem op Curaçao”, zo sluit Aliansa af.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Het is wel goed dat Aliansa wat van zich laat horen maar het komt als monster na de maaltijd. Aliansa wist dat wij een waardeloze minister van justitie in de persoon van Girigorie hadden.

    Hier speelt iets anders, deze vrouw heeft de Dominicaanse nationaliteit dus wordt hier door niemand geholpen. Het is geen publiek geheim dat de meeste vrouwen hier een hekel aal Colombiaanse en Dominicaanse vrouwen hebben.

    Veel van de vrouwen hier zien deze buitenlandse vrouwen als de schuldigen dat de man vaak zijn plezier buiten het huis zoekt. Op zich begrijpelijk zou ik zeggen, de meeste vrouwen hier als ze een man hebben doen ze verder niets anders dan zich vol vreten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -