27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Aliansa: Justitie heeft gefaald

Het slachtoffer had vijf aangiftes van mishandeling gedaan tegen de verdachte, maar – zo betreurt Aliansa – hier is niets mee gedaan.

Willemstad – Aliansa, de koepelorganisatie die opkomt voor slachtoffers van relationeel en huiselijk geweld, stelt met groeiende verbazing kennis te hebben genomen van een geval van relationeel geweld vorige week waarbij het slachtoffer, maar ook anderen, grote kans hebben gelopen te overlijden.

Aliansa, die meent dat er veel fouten zijn gemaakt in deze zaak, wijst op het Nationaal Plan – een instrument om huiselijk geweld te bestrijden – en geeft aan dat dit niet is toegepast.

Aliansa heeft verschillende vragen gesteld aan de organisaties, waaronder het Openbaar Ministerie (OM), die betrokken zijn bij de zaak en die volgens Aliansa het slachtoffer – de moeder – in de steek hebben gelaten. Aliansa heeft de hoop dat ‘het OM en alle diensten die de moeder zelfs hebben vervolgd, lering hieruit hebben getrokken’. Zo werd het slachtoffer moeder tot vier keer toe gedetineerd omdat zij niet zou meewerken aan de bezoekregeling met vader. Aliansa vraagt om een diepgaand onderzoek in deze zaak.

- Advertentie -

Het slachtoffer had vijf aangiftes van mishandeling gedaan tegen de verdachte, maar – zo betreurt Aliansa – hier is niets mee gedaan. ,,Wel moest het slachtoffer meewerken aan het recht van de vader – die heel gewelddadig was – om de kinderen te bezoeken.

Dit ‘recht’ vond het OM belangrijker dan het recht op leven van het slachtoffer en op een leven voor de kinderen zonder geweld. Weten de betrokken organisaties wat de gevolgen zijn voor kinderen die opgroeien met geweld? Hebben zij een psycholoog met de kinderen laten praten voor deze drastische besluiten zijn genomen?” zo vraagt Aliansa zich af.

De verdachte vader heeft volgens Aliansa het oudste kind van het slachtoffer – niet zijn biologische kind – seksueel misbruikt. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de moeder Curaçao werd uitgezet om vervolgens in Santo Domingo een poging te doen haar te vermoorden. Beschikten het OM en andere diensten die de vader hebben geholpen, waaronder de Voogdijraad en Slachtofferhulp over deze informatie? wil Aliansa weten.

,,Als het antwoord ja is, wat was dan de reden waarom de verdachte voorrang genoot boven de moeder? Kan de bevolking hier antwoord op krijgen?”

Aliansa kaart nog verschillende andere punten aan waarbij de justitiële autoriteiten zouden hebben gefaald en vraagt wat nu precies het beleid is dat wordt gehanteerd in dergelijke situaties. ,,Zoals deze zaak is behandeld, benadrukt wederom het gebrek aan efficiëntie bij de organisaties die juist in de bres horen te springen voor slachtoffers.

Aliansa is op de hoogte van meerdere zaken die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld waarbij de rechten van het slachtoffer het niet halen bij de ‘rechten’ van de dader.

Als het OM op deze manier prioriteit geeft aan slachtoffers van huiselijk geweld hebben we een groot probleem op Curaçao”, zo sluit Aliansa af.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Het is wel goed dat Aliansa wat van zich laat horen maar het komt als monster na de maaltijd. Aliansa wist dat wij een waardeloze minister van justitie in de persoon van Girigorie hadden.

    Hier speelt iets anders, deze vrouw heeft de Dominicaanse nationaliteit dus wordt hier door niemand geholpen. Het is geen publiek geheim dat de meeste vrouwen hier een hekel aal Colombiaanse en Dominicaanse vrouwen hebben.

    Veel van de vrouwen hier zien deze buitenlandse vrouwen als de schuldigen dat de man vaak zijn plezier buiten het huis zoekt. Op zich begrijpelijk zou ik zeggen, de meeste vrouwen hier als ze een man hebben doen ze verder niets anders dan zich vol vreten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -