29 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 17:44

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oproep tot stoppen opgravingen in Statia

De ondertekenaars willen dat de opgravingen stoppen en dat de opgegraven resten van hun voorouders met de juiste, Afrikaanse rituelen worden herbegraven.

Oranjestad – ,,Het opgraven van de lichamelijke resten van onze voorouders zonder gegronde reden getuigt van een diepe minachting naar ons en onze voorouders”, zegt Kenneth Cuvalay van Ubuntu Connected Front (UCF) Dutch Caribbean. 

Cuvalay, geboren en getogen op St. Eustatius, keert zich fel tegen de archeologische opgraving waarbij minstens 48 graven worden blootgelegd. UCF behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 met 50,5 procent van de stemmen een absolute meerderheid op St. Eustatius bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Dekolonisatie staat op haar Zwarte Agenda als onderdeel van het partijprogramma waarin wordt opgeroepen tot dekolonisatie en transformatie binnen structuren en systemen in het Koninkrijk om systemisch racisme te bestrijden.

De graven waarover wordt gesproken werden ontdekt bij afgravingen voor de uitbreiding van het vliegveld, zo is de officiële lezing. Maar volgens mensen op het eiland is dit niet de ware reden en volgens Cuvalay getuigt het opgraven van de lichamelijke resten van voorouders zonder gegronde reden van een diepe minachting naar de huidige bewoners en de voorouders.

- Advertentie -

,,Als het hen erom ging ons te helpen met informatie over onze voorouders, dan hadden ze ons er vanaf het begin bij betrokken. Ook Walter Hellebrand, directeur van de Monument Foundation op St. Eustatius, is niet te spreken over de opgravingen. Hij vindt de rechtvaardiging om de menselijke resten uit hun graf te halen flinterdun en opportunistisch in elkaar gedraaid”, aldus Cuvalay.

De opgraving houdt de gemoederen op het eiland intussen bezig en er is een online petitie gestart om de graven van de voorouders met rust te laten. Deze petitie is inmiddels meer dan 700 keer getekend.

De ondertekenaars willen dat de opgravingen stoppen en dat de opgegraven resten van hun voorouders met de juiste, Afrikaanse rituelen worden herbegraven.

,,Het gebied waar de lichamen van onze voorouders zijn begraven moet een permanente gedenkplaats worden en wij willen onderzoek initiëren dat antwoorden geeft op de vragen die wij als nazaten van deze tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -