27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 22:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oproep tot stoppen opgravingen in Statia

De ondertekenaars willen dat de opgravingen stoppen en dat de opgegraven resten van hun voorouders met de juiste, Afrikaanse rituelen worden herbegraven.

Oranjestad – ,,Het opgraven van de lichamelijke resten van onze voorouders zonder gegronde reden getuigt van een diepe minachting naar ons en onze voorouders”, zegt Kenneth Cuvalay van Ubuntu Connected Front (UCF) Dutch Caribbean. 

Cuvalay, geboren en getogen op St. Eustatius, keert zich fel tegen de archeologische opgraving waarbij minstens 48 graven worden blootgelegd. UCF behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 met 50,5 procent van de stemmen een absolute meerderheid op St. Eustatius bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Dekolonisatie staat op haar Zwarte Agenda als onderdeel van het partijprogramma waarin wordt opgeroepen tot dekolonisatie en transformatie binnen structuren en systemen in het Koninkrijk om systemisch racisme te bestrijden.

- Advertentie -

De graven waarover wordt gesproken werden ontdekt bij afgravingen voor de uitbreiding van het vliegveld, zo is de officiële lezing. Maar volgens mensen op het eiland is dit niet de ware reden en volgens Cuvalay getuigt het opgraven van de lichamelijke resten van voorouders zonder gegronde reden van een diepe minachting naar de huidige bewoners en de voorouders.

,,Als het hen erom ging ons te helpen met informatie over onze voorouders, dan hadden ze ons er vanaf het begin bij betrokken. Ook Walter Hellebrand, directeur van de Monument Foundation op St. Eustatius, is niet te spreken over de opgravingen. Hij vindt de rechtvaardiging om de menselijke resten uit hun graf te halen flinterdun en opportunistisch in elkaar gedraaid”, aldus Cuvalay.

De opgraving houdt de gemoederen op het eiland intussen bezig en er is een online petitie gestart om de graven van de voorouders met rust te laten. Deze petitie is inmiddels meer dan 700 keer getekend.

De ondertekenaars willen dat de opgravingen stoppen en dat de opgegraven resten van hun voorouders met de juiste, Afrikaanse rituelen worden herbegraven.

- Advertisement -

,,Het gebied waar de lichamen van onze voorouders zijn begraven moet een permanente gedenkplaats worden en wij willen onderzoek initiëren dat antwoorden geeft op de vragen die wij als nazaten van deze tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -