27 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 06:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Versnelling herstel economie Aruba’

In 2021 tussen 8,2 en mogelijk zelfs 15,5 procent; maar nog niet niveau 2019

Oranjestad – Na een ongekende krimp van 22,3 procent van de economie in 2020 als gevolg van de coronacrisis, verwacht de Centrale Bank van Aruba (CBA) voor 2021 ‘een versnelling van de economische verwachtingen’.

De verwachting is op basis van de economische ontwikkelingen en beschikbare gegevens tot en met april dit jaar. Voor 2021 wordt verwacht dat het reële bbp (bruto binnenlands product) van Aruba zal groeien met 15,5 procent in het optimistische scenario; 12,7 procent in het basisscenario; en 8,2 procent in het pessimistische scenario.

,,Ondanks deze forse stijging zal het niveau van de economische bedrijvigheid in 2021 beduidend lager blijven dan het niveau van 2019”, aldus de CBA. De Arubaanse Centrale Bank heeft recentelijk haar voorheen gepubliceerde bbp-raming en vooruitzicht voor 2020 en 2021 bijgewerkt. De publicatie met de titel ‘Economic Snapshot: The current GDP outlook for Aruba, more than one year into the Covid-19 pandemic’ staat op de website van de CBA.

De belangrijkste motor voor het verwachte herstel van de economische activiteiten in 2021 is de toeristische sector op Aruba. Dit wordt gedreven door een stevige opleving van het reisverkeer uit de Verenigde Staten, opgevoerd door een aantrekkende Amerikaanse economie, versterkt door versnelde vaccinatieprogramma’s alsook robuuste stimuleringsprogramma’s van de overheid.

- Advertentie -

Het pessimistische en het optimistische scenario wijken op twee punten af van het basisscenario, licht de CBA toe. Dit zijn het verwachte aantal verblijfsbezoekers in 2021 en de impact op de export van diensten, beide vergeleken met het 2019-niveau. Het optimistische scenario gaat uit van 58 procent herstel in verblijfsbezoekers vergeleken met het 2019-niveau; het basisscenario van 55 procent en het pessimistische scenario van 49 procent.

,,Het is opmerkelijk dat de toerisme-uitgaven naar verwachting het niveau van 2019 zullen overtreffen, omdat blijkt dat bezoekers graag willen besteden en extra kosten maken in verband met Covid-19-testen en -verzekeringen.”

In elk scenario wordt gewerkt met een verschillend werkloosheidspercentage op Aruba, uitgaande van het herstel van de toeristische sector. Deze verschillende werkloosheidpercentages hebben grote gevolgen voor de consumptie, aldus de Centrale Bank van Aruba (CBA).

,,Met name de voortzetting van de loonsubsidie vanuit de overheid is essentieel voor het behoud van werkgelegenheid”, vervolgt de CBA. ,,En daarmee de particuliere consumptie, als de arbeidsmarkt onvoldoende herstelt om het werkgelegenheidsniveau van vóór de pandemie te bereiken.” Het zogeheten Fase-programma van de overheid en het opnemen van spaartegoeden helpen volgens de Arubaanse Centrale Bank ook ‘om particuliere consumptie op peil te houden’.

- Advertisement -

,,De bezuinigingen op de overheidsuitgaven – zoals die in de ontwerpbegroting van de regering voor 2021 worden nagestreefd – evenals de liquiditeitsbeperkingen, drukken de overheidsconsumptie en de overheidsinvesteringen.” Daarnaast wordt verwacht dat private investeringen in 2021 ten opzichte van 2019 krimpen, waarbij elk scenario uitgaat van een ander uitvoeringstempo van bouwprojecten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -