29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 14:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oproep premier Aruba aan bonden: geen staking

- Advertentie -

Oranjestad – Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft de vakbonden opgeroepen om geen algemene staking te organiseren. De vakbonden blijven echter bij hun eis dat de 12,6 procent moet worden ingetrokken en kwamen vandaag daarover bijeen.

,,Heroverweeg ons voorstel om een commissie te vormen en gezamenlijk met Nederland te onderhandelen”, zei de premier vrijdag in een videoboodschap, waarin ze ‘live’ een brief ondertekende die de regering terugstuurt naar de vakbonden. De regering zit echter in een impasse met de vakbonden.

Een groot aantal vakbonden organiseerde op 25 november een protestactie en deze dienden zowel bij het parlement als bij het Bestuurskantoor een manifest in, waarin ze eisen dat de 12,6 procent salariskorting per 1 december wordt ingetrokken. De regering reageerde op dat manifest met het voorstel om met vertegenwoordigers van de vakbonden een commissie te vormen, zodat ze gezamenlijk de financiële situatie van het Land Aruba kunnen bekijken. Daarna kan een gezamenlijk standpunt van de vakbonden en de regering naar Nederland worden gestuurd, om onderhandelingen te starten.

De vakbonden reageerden op dit voorstel dat de regering niet is ingegaan op het intrekken van de 12,6 procent salariskorting. Dat is wel een harde eis van de vakbonden. ‘We stemmen in met het vormen van een commissie, mits de 12,6 procent wordt ingetrokken en de overheidsdiensten de instructie krijgen om de 12,6 procent uit te betalen.” Om hun standpunt kracht bij te zetten, is een oproep gedaan aan alle betrokken vakbonden om vandaag bijeen te komen voor spoedoverleg.

- Advertentie -

Het gaat om dertien vakbonden: FTA (Federacion di Trahadornan di Aruba), Seppa (Sindicato di Empleadonan Publico y Priva di Aruba), Simar (leraren), Sada (douane), SPA (politie), STT (Sindicato di Trahadornan den Telecomunicacion Unions), Alvast (Algemene Vakbond der Stafleden), IOWUA (Independent Oil Workers Union of Aruba), SCCA (casino), Siwa (WEB), UEA (Elmar), Oppa (ouderen) en VWI (vereniging van werknemers met een individuele arbeidsovereenkomst in dienst van WEB).

Vakbond Simar roept daarnaast ‘iedereen in het onderwijsveld’ op om dinsdagochtend naar het vakbondsgebouw te komen voor een urgente vergadering om de volgende stappen te bepalen. ,,Zowel leden als niet-leden zijn welkom”, zo luidt de oproep van vakbondsleider Josepine Albertus. Zij treedt tevens op als woordvoerder namens alle vakbonden.

In een videoboodschap heeft de premier afgelopen vrijdag het voorstel nogmaals uitgelegd. ,,Het zijn moeilijke tijden voor Aruba, veel mensen zijn hun baan verloren. De regering doet er alles aan om dit zo veel mogelijk te voorkomen. We zijn 21 maanden verder in de pandemie en het land is bezig om te herstellen. Maar we zijn er nog niet. De 12,6 procent bijdrage vanuit (semi)ambtenaren is daarom nog steeds nodig.” De premier herhaalt dat Aruba tot half 2022 afhankelijk zal zijn van financiële steun van Nederland. En die steun is gekoppeld aan de 12,6 procent. ,,Om die reden kan de regering niet voldoen aan de eis van de vakbonden om de 12,6 procent bezuiniging in te trekken.”

De premier betreurt het dat ‘niet alle vakbonden’ het voorstel van de regering accepteren om een commissie te vormen. ,,We hebben echt begrip voor de strijd die de vakbonden leveren. We zien het offer dat mensen brengen. Laten we samenwerken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Als ik de Arubaanse media mag geloven, is het huis van deze mevrouw een rotzooi. Een volkomen losgeslagen zoon en een dochter die een losbandig seksueel moraal op na houdt

  2. “Oproep premier Aruba aan bonden: geen staking”. Kan zij makkelijk zeggen, haar hele familie samen met de Odubers hebben jaren van de beste banen op Aruba mogen genieten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

DolfijnFM | Avondklok naar 11 uur

De avondklok op Curaçao gaat vanaf morgen een uur later in, om elf uur in plaats van om om tien uur. Dat betekent dat de horeca om...

DolfijnFM | Mishandelde man verliest tand

De politie heeft gisteren een man gevonden op straat met bloederige verwondingen, waaronder een verloren tand. Zijn kleren waren gescheurd en zat ook onder het bloed. De...
- Advertentie -
- Advertentie -