29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 13:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | BC Bonaire om opheldering gevraagd

- Advertentie -

Rijksvertegenwoordiger spreekt van ‘milieudelict Chogogo’

Kralendijk – De Rijksvertegenwoordiger heeft het MPB/UPB- Bestuurscollege van Bonaire om opheldering gevraagd in de kwestie-Chogogo. Hij wil uiterlijk vrijdag antwoord.

Dit doet waarnemend-rijksvertegenwoordiger Jan Helmond ‘in het kader van het bevorderen van goed bestuur’, zo blijkt uit een brief in het bezit van het Antilliaans Dagblad.

Zijn vragen gaan over ‘een lopend toezicht- en handhavingsdossier’, namelijk de casus Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire, waarover deze krant vorige week berichtte dat na een ‘dringende bestuursopdracht’ van het BC aan de lokale ambtelijke top om een oplossing te vinden voor het ontbreken van de vergunning om een kunstmatig strand aan te leggen, geadviseerd werd tot een ‘mondelinge gedoogbeschikking’.

- Advertentie -

Diverse Haagse ministeries in Den Haag ‘kijken mee’, zo blijkt, namelijk Infrastructuur en Waterstaat (IenW); Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV); en natuurlijk Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Het onderwerp Chogogo op Bonaire en de wijze van toezicht en handhaving op de bouwontwikkelingen is de afgelopen weken ‘een bron van speculatie en media-aandacht geworden’, aldus de rijksvertegenwoordiger. Ook bij hem en bij IenM, LNV en BZK ‘zijn hierover signalen binnengekomen’. Daarbij is niet meer duidelijk wat feiten zijn en wat fictie.

,,In essentie vindt een maatschappelijke discussie plaats over het al dan niet rechtmatig optreden van het BC bij overtredingen van de bouw-, milieu- en natuurwetgeving,” schrijft Helmond. Hij wijst erop dat de Nederlandse minister van IenW hierbij een verantwoordelijkheid heeft.

Chogogo is bovendien een ‘voorbeelddossier’ als het gaat om het toezicht en handhavingsprogramma Bonaire. De rijksvertegenwoordiger wil daarom dat ‘er zicht komt op de feiten’, ook vanwege de rol van het Rijk (lees: Nederland) in het kader van handhaving van natuur- en milieuwetten.

Helmond vraagt een compleet chronologisch overzicht, met alle bijbehorende documenten zoals BC-besluiten, dwangmiddelen, eventuele relevante advisering vanuit diverse diensten en verslagen. Den Haag wil namelijk weten of het politieke bestuur in Kralendijk ‘zorgvuldig en correct heeft gehandeld’, mede in het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur.

De rijksvertegenwoordiger stelt een reeks concrete vragen die ‘in ieder geval dienen te worden beantwoord’. Waaronder de vraag of er is besloten te gedogen, zo ja, waarom en de advisering daartoe. Ook of er overleg is geweest tussen BC en de eigenaren van het resort (Hans Schellevis, ook bekend van het bestaande Chogogo resort op Curaçao) en of daarbij ‘afwijkende afspraken zijn gemaakt’.

Is er een dwangsombeschikking naar de eigenaren verstuurd en is overgegaan tot inning van de dwangsom, zo nee, waarom is besloten deze niet te innen? Zo wil de rijksvertegenwoordiger weten.

Hij spreekt in zijn brief van ‘het natuur- en milieudelict dat als gevolg van het handelen van het eigenaren van het resort plaatsvindt’, iets wat in het coördinerend overleg tussen de departementen en het openbaar lichaam Bonaire in het kader van toezicht en handhaving is besproken.

,,Is het BC zich bewust van de voortzetting van dit misdrijf en gaat zij hiervan aangifte doen bij het Openbaar Ministerie,” vraagt de waarnemend rijksvertegenwoordiger op indringende wijze.

Hij wil weten of het inderdaad zo is dat de eigenaren van Chogogo een kort geding hebben aangespannen tegen de dwangsombeschikking. ,,Klopt het dat er inmiddels toeristen verblijven op het resort en zijn daartoe door u alle benodigde vergunningen afgegeven?”, meldt de brief ten aanzien van gezaghebber Edison Rijna.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -