26 C
Willemstad
• maandag 5 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Onverstandige keuzes kabinet’

MAN: Prijsstijgingen door ob-tarieven

Steven Martina (MAN) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een verhoging van de omzetbelasting (ob) van 6 naar 7 procent in combinatie met de eliminatie van de ob-korting op import, zal voor een enorme prijsstijging zorgen op Curaçao. Producten worden niet 1 maar 6,3 procent duurder.

Dat heeft oppositiepartij MAN afgelopen dinsdag voorspeld tijdens een persconferentie over de laatste politieke ontwikkelingen op Curaçao. De blauwe partij betwijfelt of regeringspartijen MFK en PNP de ‘mooie woorden’ in hun regeerakkoord van 30 april 2021 ook werkelijk waarmaken. De ondertitel van het akkoord luidde: ‘Een regering van het volk, voor het volk en samen met de Curaçaose bevolking. Ta pueblo su bùrt!’ (de bevolking is aan de beurt, red). Maar is dat wel zo, vraagt de MAN zich af, en zet een aantal beslissingen van het kabinet-Pisas op een rijtje.

MAN vormde tot de verkiezingen in maart dit jaar een coalitie met PAR en had verschillende ministers in het kabinet-Rhuggenaath, onder wie minister van Financiën Kenneth Gijsbertha. Gijsbertha stond, samen met fractievoorzitter Steven Martina, Statenlid Giselle Mc William en Yaël Plet, de pers te woord. De huidige minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), heeft zijn voorganger diverse keren onder vuur genomen.

Silvania kiest vaak voor een ander beleid dan eerder Gijsbertha, met de reden geld te besparen of meer geld binnen te krijgen voor de overheid. MAN zet vraagtekens bij de koerswijzigingen. Het vasthouden aan de omzetbelasting met verschillende schakels zal in ieder geval negatieve gevolgen hebben voor de bevolking van Curaçao.

Volgens de blauwe partij zorgt een verhoging van de ob van 6 naar 7 procent in combinatie met de eliminatie van de 4,5 procent korting op import ervoor dat producten op het eiland niet 1 maar 6,3 procent duurder worden. Op een rijtje: import werd voor 4,5 procent belast, maar dat wordt nu 9 procent, dan is er de eerste schakel die van 6 naar 7 procent wordt verhoogd en hetzelfde gebeurt met de tweede schakel (opnieuw een heffing van 7 procent ob).

Dat terwijl voormalig minister van Financiën Gijsbertha in het kabinet-Rhuggenaath heeft gewerkt aan wetgeving voor de invoering van de abb (algemene bestedingsbelasting), zonder schakels. ,,Later zou dan als laatste station de btw geïntroduceerd worden”, aldus de MAN in een persbericht. ,,Alle stakeholders gingen akkoord met het stopzetten van de ob.”

De partij begrijpt niet waarom het kabinet-Pisas en ‘de huidige minister van Financiën Silvania’ ervoor hebben gekozen om niet alleen de ob te handhaven met de verschillende schakels, maar bovendien met een enkel tarief van 7 procent verder te gaan. ,,Dat betekent een substantiële verhoging van de belasting die een enorme inflatie tot gevolg zal hebben.”

Ook de korting op de duurtetoeslag met 10 procent is een doorn in het oog van de voormalige regeringspartij. Die maatregel is weliswaar vastgelegd in het Landspakket in verband met de liquiditeitssteun van Nederland, maar met de opmerking ‘waar rekening zal worden gehouden met mogelijk onevenredige financiële implicaties in individuele gevallen’. Een werkgroep met deskundigen, opgericht door het kabinet-Rhuggenaath, kwam tot de conclusie dat de maatregel was gebaseerd op verkeerde informatie.

,,De maximalisatie van de duurtetoeslag tot honderd procent was al in 2016 ingevoerd”, stelt de MAN nu. ,,En het invoeren van korting op de duurtetoeslag met 10 procent zou gepaard gaan met juridische complicaties in verband met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM).” Ook het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) concludeerde dat de inperking op het recht van duurtetoeslag gepaard zou gaan met ‘verschillende juridische uitdagingen en risico’s’ zoals is gebleken uit eerdere rechtszaken.

De MAN vindt in grote lijnen dat de huidige regering in plaats van voor de bevolking ‘over de rug van ons volk’ meer geld in het laatje probeert te krijgen. En dan besluit het kabinet-Pisas ook nog om vanaf september alle steunmaatregelen te stoppen. Zonder dat daar een onderzoek aan voorafging, kunnen ondernemers geen beroep meer doen op de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), TBZO (Tijdelijke Bijstand Zelfstandige Ondernemers) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten).

De steun was eerder nodig om meer dan 17.000 banen te behouden die verloren dreigden te gaan ten gevolge van de coronamaatregelen. Partij MAN vindt het vreemd dat een reactie van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) is uitgebleven na de beslissing van het kabinet-Pisas. ,,De partij en de fractie hopen oprecht dat dit er niet toe zal leiden dat meer bedrijven de deuren moeten sluiten en mensen hun baan verliezen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Steven Martina, lijkt niet dezelfde man die nog geen jaar geleden anderen met veel dedain en arrogantie toespraak. De man heeft in zijn arrogantie toch de bevolking van Curaçao verkeerd ingeschat. Als de Curaçaoënaars tussen twee negers moeten kiezen, de domme ongeschoolde en de arrogante goed opgeleide, kiezen ze wel voor de eerste.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -