31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 11:06

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | NL: Quarantaine reizigers Bonaire nog niet verplicht

demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Kralendijk – Anders dan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) en de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) wordt gesuggereerd, hoeven reizigers die van Bonaire naar Nederland vliegen nog niet verplicht 10 dagen in quarantaine.

Nog niet, want als het aan demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ligt is de verplichte quarantaine voor hoogrisicolanden vanaf 1 mei in een wet geregeld.

Op dit moment is het volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS een ‘dringend advies’, zo is te lezen in een artikel op de website Dossier Koninkrijksrelaties. De Jonge gaf op 24 maart een update over een wetsvoorstel voor onder meer verplichte quarantaine voor reizigers.

- Advertentie -

Volgens de minister moeten reizigers uit hoogrisicogebieden op basis van een nieuwe wet binnenkort bij aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Vanaf de vijfde dag kunnen ze een coronatest ondergaan. Bij een negatieve uitslag wordt de quarantaine beëindigd. Daarbij moet een reiziger een quarantaineverklaring bij zich hebben met een adres. De autoriteiten kunnen deze gegevens op echtheid verifiëren door te proberen de persoon te bereiken op dit adres.

Naleving kan dus gecheckt worden door te bellen of langs te komen. Op het niet naleven van de quarantaineregels zullen hoge boetes komen te staan. De Jonge schrijft dat hij uiterlijk medio april het wetsvoorstel met de Kamer wil delen en dat hij de wet op 1 mei wil laten ingaan.

Op de website van het OLB staat dat vanaf 18 maart 2021 de 10 dagen (thuis)quarantaine voor passagiers die van Bonaire naar Nederland vliegen een ‘must’ is. Reizigers en de pers gingen er daarom ten onrechte vanuit dat de quarantaine verplicht is, temeer omdat op de website van de Rijksoverheid staat dat een negatieve testuitslag geen vervanging is van de thuisquarantaine na aankomst in Nederland’.

De overheid schrijft dat reizigers ‘bij een negatieve testuitslag 10 dagen thuisblijven wanneer ze terugkomen uit een land met een hoog Covid-19-risico’. Hiermee wordt gesuggereerd dat de quarantaine een verplichting is terwijl dit nog niet wettelijk geregeld is.

De plicht om bij het inchecken een recente negatieve testuitslag te tonen, is al wel wettelijk geregeld. Die geldt ook voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -