28 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 15:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nieuwe mijlpaal: 95.000 prikken gezet

- Advertentie -

Willemstad – In het weekeinde heeft de vaccinatiecampagne op Curaçao een nieuwe mijlpaal bereikt: 95.000 mensen hebben een eerste prik met het coronavaccin gehad. Ook zijn er al meer dan 85.000 tweede prikken gezet.

Volgens de gegevens op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Curaçao op 1 januari dit jaar bijna 154.000 inwoners. Dat betekent dat zo’n 60 procent van de bevolking met een eerste prik deels beschermd is tegen een besmetting met het coronavirus en 55 procent met een tweede prik volledig is beschermd. Gisterochtend waren er in totaal 96.531 mensen die zich hadden geregistreerd voor een vaccinatie. Daarvan hadden 85.438 personen een eerste prik gekregen en 95.205 ook al de tweede. Vaccinatie wordt wereldwijd gezien als het meest effectieve wapen in de coronapandemie. Volledig gevaccineerde mensen zijn beschermd tegen de gevolgen van een coronabesmetting en hebben veel minder kans ernstig ziek te worden en in het ziekenhuis terecht te komen.

Dat wordt bevestigd door de cijfers op Curaçao. Van de 88 covidopnames tussen 22 juli en 17 augustus waren 82 patiënten niet gevaccineerd. Daarnaast had één patiënt alleen een eerste dosis van het vaccin gehad en één kreeg Covid-19 binnen twee weken na de tweede prik. Drie van de 88 waren volledig gevaccineerd, van wie één persoon bij van wie het afweersysteem niet goed werkt.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft in het covidweekoverzicht van 12 tot en met 18 augustus dat een zelfde trend nu is te zien op Aruba, waar voor de vierde keer een uitbraak van besmettingen is. De covidpatiënten die worden opgenomen in het Horacio Oduber Hospital zijn merendeels niet gevaccineerd. Het RIVM: ,,Cijfers over de ziekenhuisopnames tonen dat, sinds de start van de vierde golf op Aruba, 82 procent van de ziekenhuisopnames, 87 procent van de ic-opnames en 77 procent van de covidgerelateerde sterfte ongevaccineerden betroffen.”

- Advertentie -

Bij het weekverslag voegt het RIVM een overzicht van de toegediende vaccinaties op Curaçao, Aruba, Sint Maarten (CAS) en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Die cijfers wijken wat af van de aantallen die de eilanden zelf naar buiten brengen en zijn moeilijk te vergelijken door het ontbreken van informatie. Maar interessant is wel de uitsplitsing naar het aantal personen met een hoog risico dat een eerste en tweede dosis van het vaccin is toegediend in de CAS-landen.

Op Curaçao hebben tot en met 16 augustus 94.439 mensen van 12 jaar en ouder een eerste prik gekregen en 84.698 ook de tweede. Wat betreft ‘hoogrisicopersonen (18 t/m 59 jaar)’ gaat het dan om 9.037 mensen die een eerste dosis is toegediend en 8.345 ook de tweede.

Aruba noteert een totaal van 73.514 eerste prikken en 67.602 tweede. Daarvan zijn er 3.959 eerste prikken toegediend aan personen van 18 tot 60 jaar oud en kregen 3.765 mensen ook de tweede prik.

Op Sint Maarten hebben tot 16 augustus 25.086 mensen een eerste prik gekregen en 22.329 ook al een tweede. In de hoogrisicogroep zijn er 4.479 die een eerste dosis is toegediend en 2.834 ook een tweede.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 20, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Cooper laat inzet bewakingshond mangrovepark per direct stop zetten

Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft per direct opdracht gegeven om de bewakingshond bij het mangrovepark weg te halen halen. Dat bevestigt kabinetschef...

Nu.cw | Kitersurfer aangehouden met rugzak vol drugs

Een kitesurfer op Aruba is woensdagochtend aangehouden met een rugzak vol met drugs. De kustwacht kreeg een melding en ging er samen met de politie op af. De...

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...
- Advertentie -
- Advertentie -