mobile

desktop

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...

Column Den Cayente | Say his name

Column Arien Rasmijn De openbare bijeenkomst eerder deze week waarin uitleg werd gegeven over het forensisch rapport over Refineria di Aruba was, zoals te verwachten viel, boven alles...

PBC | Kan iemand op het strand Fort Amsterdam even corrigeren?

Redactioneel Commentaar | Dick Drayer De stranden van Curaçao zijn sinds vandaag weer toegankelijk voor het publiek. Dat waren ze eigenlijk al vanaf het begin van de Coronacrisis,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Negen patiënten op ic Aruba

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Negen patiënten op ic Aruba

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het afgelopen weekeinde zijn opnieuw vier covidpatiënten van Curaçao overgebracht naar Aruba voor intensieve zorg. Gistermiddag rond 12.00 uur lagen er in totaal negen Curaçaose patiënten op de intensive care van het Arubaanse Horacio Oduber Hospital.

Daarmee neemt het aantal uitzendingen naar Aruba gestaag toe, van vijf vrijdagavond, zeven zaterdag, naar negen gistermiddag. De overplaatsing van patiënten is nodig omdat de grens van de ic-capaciteit in Curaçao Medical Center (CMC) anders wordt overschreden. Het afgelopen weekeinde liep het aantal covidpatiënten dat intensieve zorg nodig heeft op naar 44. In het CMC zijn 46 plekken voor intensieve zorg.

Begin april heeft het Arubaanse ziekenhuis, speciaal om meer ruimte te creëren voor covidpatiënten uit Curaçao, de reguliere zorg praktisch helemaal afgeschaald. Alleen zorg voor spoedeisende en oncologische chirurgie gaat nog door. Met 30 extra bedden en zes extra plekken op de intensive care zijn er op Aruba in totaal 62 covidbedden en 22 ic-bedden.

Gistermiddag rond 12.00 uur lagen er in het CMC 129 covidpatiënten, van wie 44 in ic-bedden. Het ziekenhuis houdt 160 van de 300 bedden vrij voor de zorg aan covidpatiënten, daarvan zijn er dus 46 bestemd voor intensieve zorg. Het CMC heeft eerder ook al besloten om naast de behandeling van covidpatiënten uitsluitend spoedeisende en acute zorg te verlenen aan patiënten die geen Covid-19 hebben, daaronder vallen bijvoorbeeld ook dialyses en oncologische behandelingen.

In het weekeinde zijn op Curaçao vier mensen overleden na een besmetting met het coronavirus. Drie van hen waren opgenomen in het ziekenhuis, en een lag ziek thuis.

Over beide dagen waren van de 2.421 testresultaten er 448 positief: 272 op zaterdag en 176 gisteren. Goed nieuws is dat ook weer 400 mensen uit isolatie mochten en virusvrij of genezen werden verklaard. Het aantal actieve gevallen is daarom nauwelijks toegenomen, van 4.712 zaterdag naar 4.768 gisteren.

Coronakopstuk Kuipers over Curaçao
In een post op LinkedIn heeft de Nederlandse corona-autoriteit Ernst Kuipers uitvoerig aandacht besteed aan de situatie op Curaçao. Kuipers is ceo van het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC, maar vooral als voorzitter van het landelijk netwerk Acute Zorg regelmatig te zien op de Nederlandse televisie. Op het moment van zijn post zijn ‘ruim veertig covidpatiënten’ opgenomen op de ic van Curaçao Medical Center (CMC).

,,Een zeer groot aantal”, schrijft Kuipers die onder de tekst de vaccinatiecijfers van 8 april van het eiland plaatst. Kuipers: ,,Het meest belangrijke onderdeel van de strategie is de inzet op massaal vaccineren. In korte tijd zijn bijna 25.000 inwoners gevaccineerd en is voor 52.000 inwoners een afspraak ingepland.”

Huisarts Jerry Semper, medisch coördinator van het vaccinatieprogramma op Curaçao zei eerder dat de ambitie is om 10.000 mensen per dag te vaccineren, maar volgens Kuipers ‘wordt de prikcapaciteit opgeschaald van 12.000 naar 15.000 per dag’.

,,Dat moet ertoe leiden dat binnenkort ongeveer de helft van de bevolking een eerste vaccinatie heeft gehad en het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames sterk afneemt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties