27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Nederlandse bedrijven verwelkomd

Bijeenkomst TNO-delegatie en counterparts Curaçao


Willemstad – De Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad organiseerde deze week bij de ambtswoning van de Vertegenwoordiger een welkomstbijeenkomst voor een delegatie van bedrijven uit Nederland en hun Curaçaose counterparts.

vnw2Het ging om vertegenwoordigers van TNO, het Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam), Van Oord en de VDL Groep. Deze groep heeft al langer belangstelling voor het eiland en onderzoekt mogelijkheden tot investeringen. Ook premier Gilmar Pisas (MFK) van Curaçao was hierbij aanwezig. Onder het genot van een hapje en drankje konden aanwezigen met elkaar in gesprek.

‘Partijen met elkaar verbinden’

- Advertentie -

,,Het is een kans voor zowel Curaçao als het bedrijfsleven in Nederland als een bijdrage kan worden geleverd aan het verbinden van relevante partijen met elkaar, die met elkaar willen samenwerken en de economie op Curaçao willen stimuleren”, zegt Erwin Arkenbout, de Vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De Vertegenwoordiging doet er verslag van op Facebook. Een delegatie bestaande afgevaardigden vertegenwoordigers van TNO, het Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam), Van Oord en de VDL Groep is deze week op Curaçao.

,,De groep heeft al langer belangstelling voor het eiland en onderzoekt mogelijkheden tot investeringen, met name in duurzame energieopwekking, mogelijkheden tot ontwikkeling van de haven en het toepassen van innovatieve technologieën op Curaçao”, meldt de Vertegenwoordiging.

Het programma van de groep wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) op Curaçao samen met overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK). Er is al een jarenlange samenwerking tussen TNO en RdK. Momenteel gebeurt dat specifiek op het gebied van het Living Lab Curaçao Project. Doel hiervan is om een slim energiebeleid op te zetten in plaats van de huidige niet-hernieuwbare energievoorziening van Curaçao.

Nu er sinds medio juni 2021 een nieuwe regering zit, het kabinet-Pisas (MFK/PNP), is het bezoek aangegrepen om ‘de ambitie te herbekrachtingen, te investeren in samenwerking en aldus ook een impuls te geven aan de nadere concretisering van de mogelijke vervolgstappen in het Living Lab Curaçao Project’, zo citeerde het Antilliaans Dagblad eerder deze week secretaris-generaal Xavier Prens van MEO.

- Advertisement -

Met duurzame energievoorziening worden ook nieuwe banen gecreëerd en innovatieve en socio-economische ontwikkelingen gestimuleerd. ,,Het Nationaal Energiebeleid van Curaçao stelt de doelstellingen en prioriteiten vast voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Het beleid is erop gericht de Curaçaose energiesector efficiënter, transparanter en minder afhankelijk te maken van de invoer van fossiele brandstoffen.”

De Vertegenwoordiging doet geen verslag van concrete afspraken en/of resultaten. Wel dat Vertegenwoordiger Arkenbout ‘terugblikt op een aangename avond’.

Ondertekeningsceremonie

Het bezoek van TNO en de Nederlandse bedrijven die meedoen in het Living Lab-initiatief wordt vandaag afgesloten met een ondertekeningsceremonie en lunch aangeboden door Refineria di Kòrsou (RdK). In het kader van het Living Lab Curaçao Project worden diverse documenten ondertekend. Het gaat allereerst om ‘Op weg naar een Living Lab Curaçao Fase 2’; in samenwerking met de University of Curaçao (UoC) is een eerste rapport gepresenteerd van fase 1. Wat nu in fase 2 volgt is het onderzoek. Verder is er de ondertekening van het ‘MoU UoC’ (Memorandum of Understanding), gevolgd door het ‘MoU Sargassum’ en het ‘Addendum op het Ambitiedocument’.

Dit alles vindt plaats op het nieuwe kantoor van overheids-nv RdK, namelijk aan de Ruysdaelstraat, op het terrein van de raffinaderij. De uitnodiging is namens secretaris-generaal Prens van MEO.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. They’ll smile at ya, take yo’ money and fill yer job openings, diss ya when conversing with their pals….all because they hate ya with a vengeance.
    Wel si…..m’a makambiá, pasó e loga di mi hubentud a yena cu sindicalista y politico opportunista y curupto. Toch wel!

  2. De Vertegenwoordiging doet geen verslag ? van concrete afspraken en/of, wel dat vertegenwoordiger Arkenbaut ‘ terug blikt op een aangename avond ‘ waar er volop gevreten en gezopen kom worden, alleen de meisjes en de de transen en de homo’s van plezier kwamen te laat opdagen.

  3. Wanneer bedrijven uit Hulanda hier komen of bedrijven hier overnemen roepen partijen als MFK dat het kolonialisme is en slavernij.. Maar nu verwelkomt PIk deze bedrijven?

  4. De man lijkt wel een stripfiguur daar in een te klein pak, wat een schande voor Curaçao. Maar ja, ze hebben zelf op gestemd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -