29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 12:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Motie van wantrouwen tegen premier Aruba

- Advertentie -

Oranjestad – Het parlement is sinds maandag bezig met de openbare vergadering over de omstreden gasdeal van het Water- en Energiebedrijf (WEB) en Eagle LNG. De oppositiepartijen hebben diverse moties ingediend. Eén daarvan is dat ze de gasdeal afkeuren. Tegen premier Evelyn Wever-Croes (MEP) is een motie van wantrouwen ingediend.

Op de agenda van het parlement staat ‘het contract tussen WEB en Eagle, de doorlopen procedure voor de totstandkoming van dit contract en de mogelijkheden voor een overstap naar hydrogen’. Oppositiepartijen AVP, MAS en Accion21 dienden gisteren een motie in waarin ze de lng-deal afkeuren. Ze stellen dat gas een fossiele brandstof is en van Aruba een miljardeninvestering vraagt en dat experts tegen lng adviseren.

De overeenkomst met Eagle LNG houdt in dat er bovengrondse pijpleidingen komen en dat levert met gas een groot gevaar op in woonwijken en specifiek in San Nicolas en in de wijken rond WEB. Volgens de opstellers van de motie druist de deal ook in tegen de beginselen van behoorlijk bestuur en transparantie. In de motie wordt de regering opgeroepen om de deal zo snel mogelijk ongedaan te maken.

De oppositiefracties spraken ook hun wantrouwen uit tegen de premier. In de motie van wantrouwen staat dat Wever-Croes optreedt als minister van Energie, en in die functie een contract heeft laten tekenen voor de duur van twintig jaar, zonder goedkeuring aan het parlement te hebben gevraagd. Als minister van Energie heeft ze verklaard dat de ex-directeuren van WEB zich schuldig hebben gemaakt aan financieel wanbeheer. Ze is ook minister van Integriteit en heeft daarnaast een juridische achtergrond.

- Advertentie -

De fracties vinden dat ze behoort te weten hoe financieel wanbeheer kan worden aangepakt en daar hoort niet bij dat de directeuren een gouden handdruk mee krijgen. In de motie worden meerdere situaties van vriendjespolitiek genoemd, waaronder bij Refineria di Aruba en Utilities.

De premier is niet transparant en gaf akkoord voor twijfelachtige benoemingen. Dit alles maakt dat de integriteit van het kabinet-Wever-Croes II in het geding is. Voor de oppositie is dit voldoende om de motie van wantrouwen in te dienen.

MAS-leider Marisol Tromp verwoordde het op eigen wijze op haar Facebookpagina: ,,De premier heeft Aruba gebonden aan een contract zonder aan het parlement goedkeuring te vragen. Op verzoek van de oppositie is ze naar het parlement gekomen, zonder inzage te geven in het contract. Om de deal mogelijk te maken, heeft ze bovendien directeuren uit hun functie ontheven en familie in die functies gezet. De premier houdt zich zelf niet aan de regels van behoorlijk bestuur. De bevolking wil geen kartelvorming van familie in de regering. Waar is de screeningwet, geldt die niet voor hen?”

Dat de regering problemen voelt aankomen, werd gisteren door 24ora.com gemeld. De nieuwssite meldde dat de coalitieregering gisteren in een spoedvergadering bijeenkwam.
Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -