27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 19:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag – Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn. Toch zijn er aanbevelingen voor een betere samenwerking. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (BuZa) wil die de komende maanden samen met de Caribische landen gaan invullen.

In het najaar wil zij met een uitgebreidere reactie komen. Het rapport is gemaakt in opdracht van BuZa en is afgelopen vrijdag besproken in de Rijksministerraad (RMR), die erom had verzocht, en vervolgens naar buiten gebracht.

De Nederlandse rapporteurs onder leiding van voormalig topambtenaar en staatsraad Richard van Zwol vonden de door de pandemie noodgedwongen online gevoerde gesprekken met de Caribische betrokkenen dermate verhelderend dat ze het rapport volgens de planning hebben uitgebracht zonder te wachten op bezoeken in persoon.

Er zijn ‘geen onoverkomelijke zorgpunten’ uit het onderzoek naar voren gekomen. De voorgestelde verbeteringen liggen vooral op het uitvoerende vlak.

- Advertentie -

,,Dit ook in de hoop en overtuiging dat het onderzoeksrapport geen sluitstuk is van het visumbeleid van de afgelopen jaren, maar een extra impuls geeft aan de goede samenwerking om de uitvoering van het visumbeleid op de genoemde punten naar een kwalitatief nog hoger niveau te brengen.”

In de aanbevelingen staat onder andere dat samenwerking niet alleen moet gebeuren op basis van goede persoonlijke contacten, maar ook moet worden vastgelegd in bijvoorbeeld een dienstverleningsovereenkomst. Het gaat dan onder andere over statistieken en de toegang tot elkaars systemen. De registratie van onder andere ontheffingen moet eenduidiger worden en de afstemming met de autoriteiten kan beter.

Verder wordt een betere harmonisering aanbevolen, een betere structuur in het periodiek overleg en prioriteit voor de ontwikkeling van het nieuwe informatiesysteem Kairos met aandacht voor bescherming van de privacy.

Voor Sint Maarten is er een aparte aanbeveling om het land bij te staan bij het treffen van maatregelen om de uitbating van sekswerkers tegen te gaan, die ook bruikbaar kunnen zijn in de andere delen van het Koninkrijk. Hierbij kan via de ambassade de expertise van Santo Domingo worden betrokken.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -