27 C
Willemstad
• dinsdag 7 december 2021 23:26

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Marriott: Strand alleen voor toerist

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Piscamar Beach Resort, een verzamelnaam van bedrijven waar ook het Curaçao Marriott Beach Resort onder valt, heeft een zaak aangespannen tegen het Land Curaçao waarin verzocht wordt het strand vóór het hotel te kunnen afsluiten voor het algemene publiek.

Hiervoor zou een beheersovereenkomst getekend moeten worden. Dit legt advocaat Achim Henriquez tegenover deze krant uit. Hij treedt in de zaak op namens Fundashon Rif, die zich bij de zaak gevoegd heeft. Deze stichting wordt voorgezeten door Marusca Manuel en komt op voor de belangen van bewoners van Otrobanda en het Rifgebied. Er zijn dus drie partijen: Piscamar, het Land en Fundashon Rif. Het Land en Fundashon Rif houden er nagenoeg dezelfde mening op na, namelijk dat het strand openbaar moet blijven, zoals ook vastgelegd in een nieuwe ministeriële (erfpacht)beschikking van september 2016, toen het hotel verkocht werd aan Piscamar.

Daarin is vastgelegd dat ‘de erfpachter zal toestaan dat ook anderen dan gasten verblijvende in het aan de erfpachter toebehorende hotel, zonder vergoeding gebruik kunnen maken van het strand waarop het erfpachtrecht betrekking heeft’. ,,Het strand dient vrij, openbaar toegankelijk te zijn. Het is de erfpachter niet toegestaan het strand door middel van een afrastering of anderszins af te scheiden van aangrenzende stranden”, zo staat verder omschreven. Bij de koop in 2016 heeft door de nieuwe eigenaren een grote renovatie plaatsgevonden, een project en grote investering waar het Land economisch profijt van heeft gehad.

Voor het Land treedt Artoir Herrera op als procesgemachtigde ambtenaar omdat hij ook juridisch adviseur is bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), dat namens het Land optreedt. Advocaat en voor Piscamar Beach Resort is Marcha Woudstra van HBN Law.

- Advertentie -

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook dossier toegang stranden

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Het recht op en de plight tot openbaarheid van stranden eigendom van het Land is in het burgerlijk wetboek vastgelegd.
  Gedrag van mensen en het beheer van een strand is een hele andere kwestie, die uiteraard goed geregeld moet worden. De openbaarheid beperken om beheer te regelen is wettelijk niet mogelijke zou ook een gotspe zijn, het zelfde als de wegen afsluiten om verkeersovertredingen tegen te gaan.

 2. Op Aruba worden alleen tijdelijk gedeeltes van het strand afgezet voor de schildpadden. De stranden zijn OVERAL openbaar en voor Iedereen toegankelijk. Zelfs de door de hotels geplaatste palapa’s worden na plaatsing eigendom van het land en iedereen mag eronder gaan zitten.

 3. de Curacaonaar begrijpt soms niet dat je als burger niet alleen rechten hebt, maar ook plichten. Je kan wel eisen dat alle stranden voor iedereen toegankelijk zijn, maar als vervolgens iedereen er een bende van maakt (rotzooi achterlaten, harde muziek) dan kan de Curacaonaar kennelijk deze verantwoordelijkheid nog niet aan. zonde dat de hotels tot deze maatregel over moeten gaan maar ik kan hen ivm service naar hun klanten volledig volgen

 4. Prima idee, dat houdt de locale rovers buiten ! Zou ook tegelijk de enige plek op deze rots worden waar toeristen niet continu de kans lopen om hardhandig en lomp beroofd te worden ! Zou ook elders moeten gebeuren !

 5. Strand voor Hotel is supersmal. Niet zo als op Aruba, breed en lang! Ook op Aruba is er een stuk voor de hotels afgezet voor toeristen.

  Kan me er wel iets bij voorstellen, dat het hotel het strand privé wil houden.

  Bescherming toeristen.

  De vorige hoteluitbaters hebben heel veel last gehad van stranddiefstal en jongelui die de boel op stelten zetten in zwembad etc.

  We hebben (helaas) niet de meest sociale strandgangers op eiland.
  Zie ook de rotzooi

 6. Op de publieke stranden wordt de toerist beroofd door de YDK.

  Misschien niet zo’n slecht idee om dit een prive strand te maken..

 7. Dit werpt ons terug in de tijd, het doet denken aan de tijd toen wij negerkinderen niet op het gedeelte mag komen dat bestemd was voor blanke militairen en hun blanke kinderen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...

PBC | Nieuwe voedselbron voor Caribische koralen ontdekt

Persbureau Curacao In juli van dit jaar zijn op Curaçao drie soorten koralen gespot die salpen verteerden. Ze werden gevonden in de Directeursbaai ten oosten van Willemstad. De...
- Advertentie -