28.2 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 06:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Regering krijgt steun Staten

Motie benadrukt autonomie Curaçao

Silvania: Ratificatie afspraken voorwaarde Nederland | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering-Pisas heeft de steun van de Staten gekregen voor het vervolgen van de onderhandelingen met Nederland op basis van de afspraken die november vorig jaar zijn vastgelegd in het Landspakket.

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft het Curaçaose parlement in een motie ingestemd met de ingeslagen weg, maar wel met de nodige armslagen.

- Advertentie -

De motie is kamerbreed aangenomen met negentien stemmen voor en nul tegen. Alleen Zita Jesus-Leito (PAR) en Statenvoorzitter Charetti America-Francisca hebben geen stem uitgebracht. Zowel coalitie als oppositie was na uren debatteren tevreden met het resultaat. ,,Het parlement laat hiermee weten achter de beslissing van de regering te staan om het Landspakket te ratificeren en verder te onderhandelen met Nederland”, zegt Quincy Girigorie (PAR). MFK-Statenlid Amerigo Thodé zegt dat de regering nu een belangrijk instrument in handen heeft. ,,We hebben laten zien dat we werken voor Curaçao.”

De motie kwam tot stand nadat minister van Financiën Javier Silvania (MFK) het belang ervan had toegelicht en afgelopen maandag in een brief aan de Staten een oproep deed de regering formeel te steunen. Dit om te voldoen aan de voorwaarden van Nederland bij de liquiditeitssteun van 168 miljoen gulden. Eerder werden tijdens de openbare vergadering op donderdag 1 juli al twee landsverordeningen aangenomen.

,,Daarnaast is het nodig dat de Staten een motie aannemen waarmee de afspraken die november 2020 met Nederland zijn gemaakt worden geratificeerd”, zei Silvania. De regering had die stap de dag daarvoor al genomen.

Silvania: ,,Maar staatssecretaris Knops wil ook dat het parlement laat zien het kabinet-Pisas te steunen in de intentie de economie te kunnen hervormen. Die afspraken zijn vastgelegd in het Landspakket.”

- Advertisement -

Silvania benadrukte dat de maatregelen niet hoeven worden opgelegd door Nederland, omdat de regering er zelf al van doordrongen is dat die noodzakelijk zijn. ,,Onze eigen ambtenaren hebben de lijst met hervormingen opgesteld. Maar we hebben de steun van de Staten nodig.”

De minister van Financiën heeft wel begrip voor de eisen van Nederland. ,,Regering na regering deed loze beloftes. Nederland wil nu zwart op wit dat we echt serieus zijn en de hervormingen willen doorvoeren.” Niets doen is geen optie. Dan loopt het tekort in december op naar een half miljard gulden. ,,Zo kunnen we niet doorgaan”, zegt Silvania. ,,We moeten de overheidsfinanciën gezond maken door de nodige veranderingen door te voeren.”

In de motie geven de Statenleden groen licht aan de regering-Pisas om verder te onderhandelen met Nederland in het kader van de liquiditeitssteun, ‘gebaseerd op gezamenlijke afspraken en het structureel informeren van het parlement’.

Maar tegelijkertijd dringt het parlement erop aan dat een en ander gebeurt ‘met respect voor de autonomie van ons land zoals is verankerd in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden en de Staatsregeling van Curaçao’. Bovendien moet rekening gehouden worden met alle bezwaren die eerder zijn aangevoerd door de Raad van Advies en de Raad van State.

Alhoewel uiteindelijk niemand tegen de motie heeft gestemd, klonk er de nodige kritiek, ook uit de hoek van de coalitie. MFK-lid Eduard Braam voerde een deel van zijn betoog bewust in het Nederlands, ‘zodat het Knops ter ore komt’. Braam wees Knops erop het gevoel te hebben ‘dat u ons telkenmale maatregelen oplegt, zonder wederzijdse goedkeuring’. ,,Een model van slikken of stikken.”

Dat druist in tegen artikel 37 van het Statuut dat stelt ‘dat landen zo veel mogelijk overleg zullen plegen over alle aangelegenheden waarbij belangen van twee of meer landen zijn betrokken’.

Braam: ,,Ik beschouw de Rijkswet Coho als een klassiek voorbeeld van oplegging van een rijkswet zonder wederzijdse goedkeuring.” Zijn partijgenoot Fergino Brownbill spreekt van ‘mentale slavernij’ en vindt dat de scheiding der machten in het gedrang is.

,,De regering moet haar werk doen en wij als Staten het onze. Niemand kan bepalen wat de Staten beslissen, dat is het mandaat dat wij van de bevolking hebben gekregen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. De regering heeft steun gekregen de onderhandelingen voort te zetten maar wel met de nodige armslagen. Gezien het verleden zal Knops zal dit waarschijnlijk voldoende vertrouwen geven en volgende week geld overmaken. Over drie maanden kunnen we het spelletje dan wel weer opnieuw spelen
    We horen er niets over maar zullen de salarissen zonder Rhuggenaath truc zijn berekend ??.

  2. Het schijnt dat E.Braam en Fergino Brownbill andermaal het calimero-effect uit de kast
    hebben gehaald.om puur hun zin te krijgen,terwijl het reeds overduidelijk is dat “Slikken of Stikken” de enige overgebleven optie is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -