32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Leningen houden landen op de been

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Leningen houden landen op de been
Eerste deel zesde tranche 75,5 miljoen gulden

Den Haag – De leningen die Nederland verstrekt aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) om de coronacrisis door te komen zijn mede bedoeld om de belangen van Nederland te dienen. Solidariteit met de Rijksgenoten speelt een grote rol, maar het is ook de enige manier om te voorkomen dat de landen hun verplichtingen aan Nederland niet meer na kunnen komen.

De overheidsfinanciën van de CAS-landen zijn kwetsbaar en de schuldquota lopen hoog op. ,,Door het verstrekken van de liquiditeitstranche worden evenwel impliciet de wanbetalingsrisico’s op andere leningen die Nederland heeft uitstaan bij Curaçao verkleind”, vermeldt het Toetsingskader bij de zesde tranche. Vergelijkbare formuleringen staan in de toetsingskaders voor Aruba en Sint Maarten.

Zoals vrijdag bekend werd is de liquiditeitssteun voor Curaçao voor het komende kwartaal in twee delen opgesplitst. Van het totale bedrag van 168 miljoen gulden zal het eerste deel 75,5 miljoen bedragen. Voor de tweede helft van het kwartaal blijft dan nog 92,5 miljoen gulden over. Aan beide delen zijn voorwaarden verbonden, zoals het vastleggen van de salariskorting van politici en het meewerken aan het wetsvoorstel voor de Rijkswet Coho.

Het Nederlandse kabinet blijft blindvaren op het oordeel van het College financieel toezicht (Cft) over de liquiditeitsbelofte van de CAS-landen. ,,De rol van het Cft blijft onverminderd van kracht. Dit houdt in dat het Cft de Rijksministerraad (RMR) tijdig informeert over de financiële situatie van de landen en bij ieder advies ten behoeve van liquiditeitssteun aangeeft of de landen in staat zijn om deze terug te betalen.”

Terugbetaling wordt overigens in de nabije toekomst niet reëel geacht. De deadline blijft nog steeds april 2022, maar volgens de Toetsingskaders is herfinanciering de meest voor de hand liggende volgende stap. De schuldquote van Curaçao is in 2020 opgelopen tot (waarschijnlijk) 89 procent, ‘ver boven de kritieke grens van 55 procent die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert voor de Caribische regio’.

Met de leningen en de komende herfinanciering blijft Curaçao financieel op de been. Dat is nodig om een rampscenario te voorkomen: ,,Het instorten van de overheidsfinanciën zou immers een sterk negatief effect op de economie van Curaçao hebben. De kosten van herstel zullen in dat geval vele malen hoger zijn dan de nu verstrekte en voorziene liquiditeitssteun.”

In de Toetsingskaders wordt nog eens uitgelegd dat het omzetten van de lening in een gift niet gewenst is. Dit doet geen recht aan de eigen verantwoordeijkheid die de regering van Curaçao draagt voor de staat van de economie, aldus de uitleg. Andere leningsvormen, zoals een rentedragende lening of lenen op de kapitaalmarkt, zou de budgettaire druk te groot maken. ,,Het aantrekken van dergelijke leningen heeft een negatief effect op de schuldhoudbaarheid door de hogere rentelasten.”

Dezelfde teksten zijn bijna letterlijk ook terug te vinden in de Toetsingskaders voor Aruba en Sint Maarten. Wel verschillen uiteraard de bedragen en de schuldquota. Voor Aruba wordt verwacht dat de schuldquote dit jaar oploopt naar 130 procent en voor Sint Maarten wordt die voor 2020 geschat op 91 procent.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Terug betalen is een lachertje, geef curacrim zoveel geld dat het hele volk incl de regerings opvreters honger moeten lijden en net hun hoofd boven het water kunnen houden, zodat zij zelf schreeuwen om op eigen benen komen te staan, zodat het volk van NL van dat stelletje opvreters af is. Looft Den Heer en Hij zal Geprezen zijn. Kom er maar in Drekkie en Pik?.

  2. Terug betalen is de stok achter de deur.
    Maar de economie moet zo zijn dat de eigen kosten gedragen kunnen worden en is het land niet meer afhankelijk van verdere leningen.
    Het zijn de politici geweest die de economie in deze “bedelaars positie” hebben gebracht en gehouden. Coho is een reële optie die wordt aangeboden om de economie in een gezonde toestand te krijgen maar die is niet in overeenstemming met nos cultura van graaien, afromen en nepotisme.
    Het verzet is dan ook het verzet van de elite en het is verbazingwekkend hoeveel steun dat de elite dan nog krijgt uit de zwakste uit de samenleving. Wel een bewijs dat het educatie programma van de elite werkt

  3. De arbeidsproductiviteit ligt zo laag dat je dagelijks kunt bepalen wat je morgen gaat doen wat je eigenlijk gisteren van plan was te doen.

  4. Uiteraard wordt terugbetaling niet reeël geacht.
    Dat kan ook niet van een land verwacht worden waar arbeids productiviteit zo laag is als hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties