27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 16:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kamer wil strakker beleid Koninkrijksrelaties

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Raymond Knops of zijn opvolger de touwtjes strakker aantrekt in de coördinatie van het beleid op Koninkrijksrelaties (KR).

Een motie van Kamerlid Joba van den Berg (CDA) die vraagt om een sterkere coördinatie tussen de departementen werd gisteren met een brede meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de motie was de constatering van de Algemene Rekenkamer dat er onvoldoende samenhang is in het beleid, vooral ten aanzien van Caribisch Nederland, dat met alle Nederlandse ministeries te maken heeft. Een sterkere coördinerende rol zou voor een betere afstemming moeten zorgen in de plannen en budgettering. De openbare lichamen zouden dan meer beleidsvrijheid kunnen krijgen.

Een punt dat in de motie ook wordt genoemd is de aanpassing van de vrije uitkering voor de openbare lichamen en het bundelen van incidentele bijzondere uitkeringen in structurele bijdragen. De afhankelijkheid van de eilanden van bijzondere uitkeringen is de Kamer een doorn in het oog.

- Advertentie -

De Tweede Kamer vindt niet dat er minder of geen voorwaarden gesteld moeten worden bij de liquiditeitssteun voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Twee moties van Kamerlid Sylvana Simons (Bij1) met die strekking werden verworpen. Een van de moties was naar aanleiding van het aanhouden van de vijfde tranche voor Sint Maarten wegens de bestuurlijke problemen bij de luchthaven.

De motie van Kamerlid Jorien Wuite (D66) voor een Koninkrijksberaad tussen de premiers van het Koninkrijk op het Catshuis haalde het niet. Het idee erachter was te komen tot een gezamenlijke visie op de toekomst van het Koninkrijk.

Belangrijke moties uit het debat over het ijkpunt sociaal minimum voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) werden aangenomen. Het demissionaire kabinet wordt verzocht voorbereidingen te treffen voor het volgende kabinet om het minimumloon en de uitkeringen in 2022 te verhogen, een motie van D66. Een CDA-motie die nog iets verder gaat, het uitwerken van de mogelijkheden voor een werkloosheidsvoorziening voor Caribisch Nederland, werd eveneens aangenomen.

Verder is de Kamer voor een extra impuls voor de landbouw op de BES-eilanden, omdat dit goed is voor zelfvoorzienendheid en lagere prijzen voor de consumenten. Ook een motie van de ChristenUnie om de kosten van telecom, elektriciteit en drinkwater structureel te verlagen, nadat eind dit jaar de huidige subsidies op de BES-eilanden aflopen, kreeg voldoende steun. Een motie op hetzelfde terrein van PvdA om lagere stroom- en watertarieven te bereiken door verduurzaming actiever te stimuleren kreeg eveneens steun.

- Advertisement -

Twee andere moties die aangenomen werden gaan over het versnellen van het herstel van de democratische voorzieningen op Sint Eustatius en het verplichten van een ouderschapsplan bij echtscheidingen op de BES-eilanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. Sylvana Simons van Bij1 denk zeker dat zij de koning te rijk is nu zij in de tweede kamer haar breed bek kikker qc ezels smoel mag open trekken. Heb toch het idee dat een hoop BLM kleur wezens op haar gestemd hebben.

  2. Mevrouw Simons zit zo diep in het BLM verhaal dat ze helaas totaal niet meer objectief is. Ook kunnen we ons afvragen wat haar kennis is want ik zie haar nooit hier.

  3. Bij1 motie verworpen! Soms vraagt men zich af onder welke steen zijn medemens leeft. In dit geval Mevr . Simons. Grensloos naief. Verpletterende domheid. Door wie word deze dame gesponserd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -