29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Kamer wil strakker beleid Koninkrijksrelaties

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Kamer wil strakker beleid Koninkrijksrelaties

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Raymond Knops of zijn opvolger de touwtjes strakker aantrekt in de coördinatie van het beleid op Koninkrijksrelaties (KR).

Een motie van Kamerlid Joba van den Berg (CDA) die vraagt om een sterkere coördinatie tussen de departementen werd gisteren met een brede meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de motie was de constatering van de Algemene Rekenkamer dat er onvoldoende samenhang is in het beleid, vooral ten aanzien van Caribisch Nederland, dat met alle Nederlandse ministeries te maken heeft. Een sterkere coördinerende rol zou voor een betere afstemming moeten zorgen in de plannen en budgettering. De openbare lichamen zouden dan meer beleidsvrijheid kunnen krijgen.

Een punt dat in de motie ook wordt genoemd is de aanpassing van de vrije uitkering voor de openbare lichamen en het bundelen van incidentele bijzondere uitkeringen in structurele bijdragen. De afhankelijkheid van de eilanden van bijzondere uitkeringen is de Kamer een doorn in het oog.

De Tweede Kamer vindt niet dat er minder of geen voorwaarden gesteld moeten worden bij de liquiditeitssteun voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Twee moties van Kamerlid Sylvana Simons (Bij1) met die strekking werden verworpen. Een van de moties was naar aanleiding van het aanhouden van de vijfde tranche voor Sint Maarten wegens de bestuurlijke problemen bij de luchthaven.

De motie van Kamerlid Jorien Wuite (D66) voor een Koninkrijksberaad tussen de premiers van het Koninkrijk op het Catshuis haalde het niet. Het idee erachter was te komen tot een gezamenlijke visie op de toekomst van het Koninkrijk.

Belangrijke moties uit het debat over het ijkpunt sociaal minimum voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) werden aangenomen. Het demissionaire kabinet wordt verzocht voorbereidingen te treffen voor het volgende kabinet om het minimumloon en de uitkeringen in 2022 te verhogen, een motie van D66. Een CDA-motie die nog iets verder gaat, het uitwerken van de mogelijkheden voor een werkloosheidsvoorziening voor Caribisch Nederland, werd eveneens aangenomen.

Verder is de Kamer voor een extra impuls voor de landbouw op de BES-eilanden, omdat dit goed is voor zelfvoorzienendheid en lagere prijzen voor de consumenten. Ook een motie van de ChristenUnie om de kosten van telecom, elektriciteit en drinkwater structureel te verlagen, nadat eind dit jaar de huidige subsidies op de BES-eilanden aflopen, kreeg voldoende steun. Een motie op hetzelfde terrein van PvdA om lagere stroom- en watertarieven te bereiken door verduurzaming actiever te stimuleren kreeg eveneens steun.

Twee andere moties die aangenomen werden gaan over het versnellen van het herstel van de democratische voorzieningen op Sint Eustatius en het verplichten van een ouderschapsplan bij echtscheidingen op de BES-eilanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Sylvana Simons van Bij1 denk zeker dat zij de koning te rijk is nu zij in de tweede kamer haar breed bek kikker qc ezels smoel mag open trekken. Heb toch het idee dat een hoop BLM kleur wezens op haar gestemd hebben.

  2. Mevrouw Simons zit zo diep in het BLM verhaal dat ze helaas totaal niet meer objectief is. Ook kunnen we ons afvragen wat haar kennis is want ik zie haar nooit hier.

  3. Bij1 motie verworpen! Soms vraagt men zich af onder welke steen zijn medemens leeft. In dit geval Mevr . Simons. Grensloos naief. Verpletterende domheid. Door wie word deze dame gesponserd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties