27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 08:26

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Peter R. de Vries neergeschoten in centrum Amsterdam, drie verdachten aangehouden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten Ⓒ ANP / HH / Privé

Amsterdam – UPDATE 23.27 – Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Het schietincident vond plaats in de Lange Leidsedwarsstraat. Na een grote klopjacht heeft de politie dinsdag drie verdachten aangehouden.

Door getuigen ter plaatse kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto. Deze auto is op de A4 staande gehouden, aldus Paauw. Twee verdachten zijn gearresteerd. De mogelijke schutter zit daarbij, zei Paauw.

Een derde verdachte is aangehouden op „een locatie in Amsterdam”, aldus de korpschef. Dat zou in Amsterdam-Oost zijn geweest. Volgens Paauw heeft de op de A4 tot staan gebrachte auto de focus bij de politie. Of er een wapen in dat voertuig is gevonden, wilde Paauw niet zeggen.
Schietpartij

De Vries had net de studio van RTL Boulevard in de buurt van het Leidseplein verlaten, waar hij vanaf 18.30 in de uitzending zat. Toen hij naar zijn auto wilde lopen, iets na half acht, werd hij volgens ooggetuigen van dichtbij door zijn hoofd geschoten.

- Advertentie -

Omstanders gingen op De Vries af, die roerloos op zijn rug op straat bleef liggen. Ze hielden zijn hand vast terwijl de hulpdiensten werden ingeschakeld. Volgens politiecommissaris Frank Paauw is hij door een schutter van dichtbij neergeschoten.

De 64-jarige journalist werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Burgemeester Femke Halsema liet tijdens de persconferentie van de Amsterdamse driehoek weten dat De Vries in het ziekenhuis voor zijn leven aan het vechten is. Ze sprak van een „brute, laffe” misdaad.

Tekst loopt door onder de video.

Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouvlagevlekken en een zwarte pet. Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernetbericht.

- Advertisement -

De politie doet verder een dringende oproep de „heel heftige” beelden die op sociale media rondgaan waarop de misdaadverslaggever herkenbaar is te zien niet verder te verspreiden.

Omgeving afgezet

De wijde omgeving rond de Lange Leidsedwarsstraat nog steeds afgezet. Er wordt onderzoek gedaan. Getuigen zagen en hoorden daar hoe de misdaadverslaggever op straat werd beschoten.

Een vrouw die op de nabijgelegen Prinsengracht woont en met haar twee honden buiten was, hoorde vier schoten. Ze zag de schutter wegrennen, langs een terras op de Prinsengracht. „Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen, zo leek het.” Ze is in shock, vertelt ze ongeveer anderhalf uur na de schietpartij. „Ik zag iemand op de grond liggen en een vrouw schreeuwde en rende erheen.”

Bekijk ook: Peter R. de Vries zei op dodenlijst Taghi te staan

Een vrouw op het terras hoorde de schoten. „Vier minuten later barstte het circus los, met ambulances en politiewagens”, vertelt ze. „Ik ben ben wel klaar met het geweld in de stad, het is gewoon belachelijk.”

Getuigen beschrijven de schutter als een tengere, donkere man met een camouflagejas aan. „Hij liep snel voorbij en viel op omdat hij zo gekleed was”, zegt een van hen. „Eerst reageerde ik laconiek op wéér een schietpartij, maar nu ik hoor dat het gaat om Peter R. de Vries beschouw ik het wel als een wake-upcall. Het is nu wel heel dicht bij ons bed. De wereld van de criminaliteit lijkt losgeslagen, de criminelen hebben geen onderlinge regels meer.”

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. @ericlapas schreef;
  “Waarschijnlijk zullen de rechtse partijen in Nederland de discussie weer aanwakkeren om jongeren uit Caraïbisch Koninkrijk niet zomaar in Nederland toe te laten.”

  Natuurlijk zullen ze dat doen. Ik ben trouwens de eerste hier die suggereerde en dacht dat het misschien wel een Antilliaanse dader zou kunnen zijn. Maar als ik lees ‘Delano’, dan ben ik er niet meer zo zeker van dat hij inderdaad een Antilliaanse achtergrond heeft. Zijn achtergrond kan net zo goed zowel Surinaams als Antilliaans zijn gezien de best wel vele kinderen die surinamers met antillianen hebben verwekt.

  Okay, ik ken niet zoveel Antillianen/Curaçaoënaars, maar ik ken niet 1 met de voornaam Delano. Onder Surinamers daarentegen zijn er honderden zo niet duizenden met de voornaam Delano. 20 jaar geleden was ik bekend met wel 3 á 4 Delano’s met Surinaamse roots. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat er in Nederland geboren Antilliaanse Delano’s bestaan, ze gaan immers ook om met Surinamers. Hoeveel Antilliaanse Delano’s ken jij ericlapas?

  Bovendien is het bekend dat de Telegraaf sinds begin 2000 bewust of onbewust Surinamers met Antillianen verwarde. Er zijn heel wat gevallen bekend waar zwarte daders door de Telegraaf ten onrechte als Antilliaan omschreven werden, ook al waren de daders of Surinamers of Capo Verdianen. Aan rectificeren deed de Telegraaf ook niet.

  De beruchte Surinaamse crimineel in ruste Jerry Rigters bijvoorbeeld. Hij is ieder keer dat hij weer eens iets geflikt had door de Telegraaf herhaaldelijk omschreven als Antilliaanse crimineel. Iedereen weet/wist dat hij Surinamer is, alleen de Telegraaf niet.

  En zo zijn er een aantal heel bekende gevallen. Het zou natuurlijk best kunnen dat hij, de verdachte Delano G., werkelijk Antilliaanse roots heeft, maar vanwege de voornaam ‘Delano’, zou het ook kunnen dat hij kind van een Surinaamse vader en een Antilliaanse moeder is, daar zijn er velen van.

 2. Waarschijnlijk zullen de rechtse partijen in Nederland de discussie weer aanwakkeren om jongeren uit Caraïbisch Koninkrijk niet zomaar in Nederland toe te laten. De populistische partijen zoals MFK en PS zullen gelijk weer discriminatie schreeuwen.

  Nederland gaat niet helemaal schuldvrij aan al deze ellende van jongeren met een IQ van 80 zoals Theo Hiddema ze beschreef die bereidt zijn om iedereen voor een zak geld neer te willen knallen.

  Het probleem van slecht en ontoegankelijk onderwijs waardoor kansarme jongeren voor de criminaliteit kiezen is niet een probleem van alleen Curaçao maar ook Nederland blijkt steeds weer.

  De vraag is waarom een randdebiel als Sithree van Heydoorn vier jaar op onderwijs laten rotzooien? Dit gecombineerd met 4 jaar lang een andere randdebiel als Girigorie op justitie, hebben deze kansarme jongeren toch geen schijn van kans.

 3. Wat weer opvalt is dat in ieder geval 1 verdachte van Antilliaanse (lees: Curaçaose) afkomst is, Delano G. De ander is van Poolse afkomst. Kennelijk is het netwerk van Martha nog steeds actief. Nu afwachten hoe snel de media op Curaçao reageert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -