27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kabinet wil ‘eigen’ RvC-leden CBCS

Javier Silvania, minister van Financiën van Curaçao, zegt dat de MFK/PNP-coalitie ‘eigen commissarissen’ wil aanstellen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering van premier Gilmar Pisas (MFK) is het niet eens met het voorstel (lees: de aanbeveling) om de termijn van twee commissarissen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), die regulier in augustus verloopt, te verlengen.

Javier Silvania, minister van Financiën van Curaçao, zegt dat de MFK/PNP-coalitie ‘eigen commissarissen’ wil aanstellen.

De twee leden van de raad van commissarissen (RvC) van wie hun termijn van vier jaar binnenkort eindigt, zijn Etienne Ys (president-commissaris, op voordracht van en met goedkeuring van beide landen) en Rignaal ‘Jean’ Francisca (Curaçao).

Er is nog een derde ‘Curaçaose’ commissaris die in augustus aftreedt, Jeannette Hagen, maar voor haar is geen verlenging voorgesteld en in plaats daarvan zijn drie andere kandidaten naar voren geschoven. In november volgt Julian Lopez Ramirez, eveneens van Curaçao.

- Advertentie -

In het kader van good governance is het naar de mening van de RvC niet verstandig en zelfs niet verantwoord om de hele RvC voor wat betreft Curaçao te vervangen. Vandaar de aanbeveling van verlenging van twee commissarissen aan de minister van Financiën.

Sint Maarten wil twee RvC-leden herbenoemen – Ajamu Baly en Ahmed Bell – en één lid vervangen, namelijk Dennis Richardson. Voor laatstgenoemde zijn ook al drie kandidaten aanbevolen.

De aanbeveling is, zoals gezegd, van de RvC naar de betreffende minister van Financiën. Die moet vervolgens de voordracht doen. Uit de woorden van minister Silvania valt op te maken dat hij in ieder geval géén voordracht wenst te doen uit de aanbevolen kandidaten. Hij spreekt over ‘eigen’ kandidaten; van enerzijds MFK en anderzijds PNP. Die zullen dan wel weer eerst door de RvC moeten worden aanbevolen; er kan immers slechts een voordracht volgen uit een aanbeveling van de RvC.

Leden van de RvC van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten worden door de gouverneurs van beide landen beëdigd. Als zij bij de gouverneurs de eed of de belofte afleggen, hebben zij officieel hun benoeming bij Landsbesluit aanvaard. De RvC heeft als taak om toezicht te houden.

- Advertisement -

Een van de prioriteiten van de RvC is het garanderen van de continuïteit van de raad van bestuur (RvB ofwel directie). Andere aandachtspunten waren/zijn het investeren in de relatie van de Centrale Bank met onder andere (inter)nationale financiële instellingen en de bevolking van Curaçao en Sint Maarten in het bijzonder. De RvC telt zeven leden.

Het is nog onduidelijk wat Silvania bedoelt met ‘eigen’ commissarissen. Feit is wel dat het Centrale Bankstatuut aangeeft dat het de CBCS, noch enig lid van de RvB, noch enig lid van RvC is toegestaan instructies te vragen aan, dan wel te aanvaarden van de regeringen of instellingen/organen van de landen.

,,De instellingen en organen van de Landen alsmede de regeringen van de Landen verplichten zich ertoe dit beginsel te eerbiedigen en niet te trachten de leden van de RvB of van de RvC bij de uitvoering van hun taken te beïnvloeden”, aldus de wet.

In een radio-interview gisteren verklaarde Silvania dat de minister van Financiën het monetaire beleid via de commissarissen wil en kan beïnvloeden.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. “In het kader van ‘good governance’ was het zowieso al geen goed idee om iemand die jarenlang zijn zakken heeft gevuld bij Ennia vervolgens als voorzitter van de RvC te benoemen.”
  eens alleen komt er nu weer een andere zakkenvuller in plaats van iemand met kunde en integriteit ben ik bang

 2. Eerst moet zakkenvuller en politiek vazal Etienne Ys eruit!
  De man past daar niet.
  Maar daarna zeker geen MFK Of andere politieke vazallen in RvC.
  We hebben gezien wat er met Aqualectra , BNA, UTS, ALM Inselair etc is gebeurd.

 3. In het kader van ‘good governance’ was het zowieso al geen goed idee om iemand die jarenlang zijn zakken heeft gevuld bij Ennia vervolgens als voorzitter van de RvC te benoemen. De CBCS staat voor grote uitdagingen. Iemand uit het friends & family netwerk aan de top gaat daarbij niet helpen. Nieuwe bezems vegen schoon. Tijd voor de nieuwe generatie om het eiland daadwerkelijk eens vooruit te helpen. Het feit dat de RvC dat kennelijk zelf niet inziet is al een zorgwekkend signaal. Natuurlijk zijn zij onmisbaar en kan niemand het werk zo goed doen als zijzelf. Dat hebben we de afgelopen jaren duidelijk gezien… Het zal voor Silvania niet makkelijk zijn om dit soort dinosaurussen van hun stoel te krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -