31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Curaçaose minister van Financiën ruziet met centrale bank om cent

HomeLandenCuraçaoTelegraaf | Curaçaose minister van Financiën ruziet met centrale bank om cent
Als cent uit betalingsverkeer verdwijnt, vrees regering forse prijsstigingen voor bevolking van Curaçao Ⓒ ANP/HH

WILLEMSTAD (ANP) – De Curaçaose minister van Financiën, Javier Silvania, ruziet met de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten om de cent.

De directeur van de bank, de Nederlandse econoom Richard Doornbosch, heeft volgens de minister zonder overleg met hem besloten de cent uit het betalingsverkeer te gaan halen. De minister is het daar niet mee eens.

Hij vreest dat daardoor een stijging van de prijzen dreigt. Alle prijzen worden volgens het plan afgerond op 5 of 10 cent. Hij noemt dat onwenselijk nu de financiële situatie van veel mensen door de gevolgen van de coronacrisis erg slecht is.

Woensdag ontving hij een brief van de Centrale Bank met daarin het voornemen, een dag later verscheen de brief al in de media.

’Onwettig’

De minister noemt het besluit in een vrijdag verstuurd persbericht ’onwettig’. Een cent is een wettig betaalmiddel. De bank kan dat niet zomaar veranderen, zonder aanpassingen te verrichten in de wet, aldus de minister. De Centrale Bank benadrukt dat het besluit is genomen na overleg met verscheidene betrokkenen in de samenleving.

De Antilliaanse gulden is het wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint-Maarten. Aruba heeft een eigen Centrale Bank en hanteert de Arubaanse florijn. De andere Antilliaanse eilanden hebben de dollar als betaalmiddel.

Bron: Telegraaf

10 reacties

  1. Die minister kan wel over centen piepen.
    Maar als alle retailers als je cash betaald het totaal bedrag op 5 of 10 cent afronden en dat bij de kassa vermelden dan is dat gewoon een feit.
    Laat die minister eerst maar eens kijken naar de belachelijke hoge prijzen en prijsverschillen.
    Of naar wat ze aan miljoenen kwijt raken aan onzin projecten en malversaties.

  2. @Rudy: Helemaal eens. Een hele verademing om een minister van financiën te hebben die ook daadwerkelijk verstand heeft van financiën. De stagiair van de afgelopen jaren (‘ik heb veel geleerd’…) zullen we niet missen.
    Ook de toonzetting richting Nederland is goed. Het blijft de beste weg om uit de ellende te komen. Het volk zal hier alleen maar van profiteren.

  3. @Just Saying schreef: “De nieuwe minister van financiën doet veel goede dingen. Dit lijkt echter meer een kwestie van powerplay dan een rationele beslissing”.

    Eens, het wordt gebruikt als ‘wisselgeld’ voor het inleveren van de steun aan COHO. Gun Silvania hier zijn punt. Ik ben net als Joep positief gestemd over deze minister.

  4. Wat ‘n geniep over een cent , ga naar de supermarkten en ze liggen overal, bovendien de prijzen stijgen ongeveer dagelijks en niet met centjes maar guldens.*geniep.

  5. Ik had deze minister hoger ingeschat maar nu blijkt dat deze man er niets van begrijpt.
    Afronden naar 5 of 10 ct munten is in Europa normaal en geen enkele klant die cash betaald heeft daar moeite mee.
    Aangezien velen nu gebruik maken van een pinkaart is het helemaal geen probleem.
    Het publiek en de handelaar zal het een zorg zijn, die (1)centjes zijn alleen maar een probleem. In het verleden werden de “senpretu” vaak weggegooid! Als ze op straat liggen is er niemand die zich bukt om deze op te rapen, je zou er maar rugproblemen van kunnen krijgen.
    Of een wet aangepast moet worden staat hier volkomen buiten.

  6. De centen blijven gewoon. Aldus in de prijzen.
    Het is pas bij het sommeren van alles gaat men ronden.
    Dus ik zie het probleem niet.
    Europa, Aruba etc hebben de ceneten al uit circulatie gehaald.

    Ik vroeg mijn vrienden al jaren waarom de centen op Curacao nog bestaan. En je hebt verschillende centen. Van koper, van aluminium, etc. Je ziet ze overal op straat.
    Irritant di centen. Weg dermee.

    Net als andere munten zoals de 50 cent, gulden . verschillende in circulatie. Het is een chaos met onze munten. Legacy van Tromp en Romero.

    De centen kosten alleen maar geld en dus centen. Weg dermee.

  7. @ Knoek-koe,

    Ik ben nog nooit een bedrijf tegen gekomen die naar beneden af ging ronden oftewel alles in jouw voorbeeld wordt 2.55 of wellicht meteen 2.60.

    Zo’n prijsexplosie heeft ook plaatsgevonden toen de euro in de EU werd ingevoerd (en de US dollar op Bonaire), dus wat dat betreft genoeg redenen om de wankele economie van Curacao te beschermen.
    Ik moet zeggen dat de huidige minister van financiën al aardig wat pluspuntjes bij mij heeft gescoord.

  8. De nieuwe minister van financiën doet veel goede dingen. Dit lijkt echter meer een kwestie van powerplay dan een rationele beslissing. Zoals door @Knoek-koe aangegeven zullen de afrondingen soms in het voordeel van de consument zijn en soms in het nadeel. En dan nog alleen éénmalig na het bij elkaar optellen van alle boodschappen waarvan de prijs gewoon in centen wordt uitgedrukt. Als je electronisch betaalt wordt er helemaal niet afgerond. In veel Europese landen zijn de 1 en 2 eurocent munten ook al vele jaren afgeschaft. Wellicht zijn de maatschappelijke kosten van het in stand houden van de centen wel hoger dan het gepercipieerde voordeel dat de consument hiervan zou hebben.

  9. 2,51 wordt 2,50
    2,52 wordt 2,50
    2,53 wordt waarschijnlijk 2,55, en geen 2,50
    2,54 wordt 2,50.
    Het hekele punt is de 2,53
    Wordt dat in het voordeel van de winkelier of de klant afgerond?
    Soms win je een cent, soms verlies je er één.
    Bovendien kunnen prijzen gewoon nog in centen uitgedrukt worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties