28 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 20:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ipko gaat over uitdagingen en verbinden

- Advertentie -
Ipko delegatieleider Paul Rosenmöller
Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna noemde het gistermiddag een bijzondere eer dat dat hij de deelnemers aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) mocht toespreken. Op de eerste dag van het Ipko bleek dat de Caribische landen van het Koninkrijk het moeilijk hebben en dat ook in Caribisch Nederland nog veel uitdagingen liggen.

Rijna noemde het een primeur dat de delegatieleden worden verwelkomd door een gezaghebber omdat het voor het eerst is dat een van de openbare lichamen dit halfjaarlijks overleg mede organiseert.

,,We hebben het voorstel om het hier te organiseren met open armen ontvangen, want dit bevestigt dat we erbij horen en dat is een gevoel dat we niet altijd hebben.” Rijna brak tijdens zijn toespraak een lans voor de Eilandraadsleden op de 3 eilanden.

,,Onze lokale volksvertegenwoordigers nemen niet aan de beraadslagingen deel. Natuurlijk, ze zijn niet net als u parlementariër maar we zijn wel elkaars buren, delen een gezamenlijke geschiedenis en in vele opzichten zijn we lotgenoten van elkaar”, aldus Rijna.

Veel van wat er deze dagen op de agenda staat speelt volgens hem ook op Bonaire. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de Nederlandse delegatie de belangen van Caribisch Nederland (CN) zal behartigen maar vindt het toch geen gek idee om bij de toekomstige Ipko’s, al is het maar bij 1 sessie en bij 1 editie, gedelegeerden van de Eilandsraden toe te laten bij de beraadslaging of de voorbespreking.

- Advertentie -

Rijna overhandigde alle deelnemers een zoutmolen met echt Bonairiaans zout. ,,Dit is de reden is waarom de eilanden behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden. Toen Nederland rond 1600 op zoek was naar zout om de haring te pekelen zijn ze hier in de buurt beland. Door de vorm van het eiland groeiden de kristallen extra hard en dat maakte het eiland interessant. Zout brengt mensen bij elkaar, geeft smaak en ik geef het aan jullie omdat dit zout het Koninkrijk kan verbinden.”

De voorzitter van de delegatie van de Eerste Kamer, Paul Rosenmöller, noemde het belangrijk om tijdens het Ipko vriendschap te ontwikkelen, zeker gezien het feit dat er veel nieuw parlementariërs deelnemen aan het overleg. Volgens Rosenmöller zijn er verbeteringen op de eilanden, maar er blijven volgens hem nog genoeg uitdagingen.

,,Op Bonaire springen er twee dingen uit en dat zijn de staat van de wegen en de armoedeproblematiek. De pandemie heeft deze schrijnende situatie verscherpt en dat zien we ook op de andere eilanden. We zijn in koppels de wijken ingegaan en op bezoek geweest bij mensen die het echt heel moeilijk hebben. Overleven op een eiland als Bonaire is enorm moeilijk voor de kwetsbare mensen”, aldus Rosenmöller. Het gaat volgens hem om ouderen, jonge mensen of mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

,,Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hetgeen goed gaat ook goed blijft gaan en wat niet goed gaat snel beter wordt? Daar moeten we het deze dagen ook over hebben.”

De voorzitter van de delegatie van Aruba, Rocco Tjon, benadrukte dat de door Nederland opgelegde bezuinigingen als voorwaarde voor de steun, de zorg op Aruba onder druk zet en dat de maatregelen om de kosten te drukken de kwaliteit van de zorg en de veiligheid hebben verlaagd.

,,Onderzoeken en operaties kunnen niet meer worden uitgevoerd en personeel verlaat Aruba omdat de last groot is om in de verslechterende omstandigheden als professional te kunnen functioneren. De huidige maatregelen betekenen dat minder burgers toegang tot zorg hebben en we kunnen geen nieuw personeel aantrekken vanwege de bezuinigingsopdracht”, aldus Tjon.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Het zou Reina sieren als hij samen met zijn gemeenteraadsleden eens wat ging doen aan de armoede op Bonairewaar hij overduidelijk geen last van heeft.

  2. Paul Rosenmöller, weer zo een baan zieke, publiciteitsgeile proleet, de man komt van een rijke aandeelhouders familie en hoef niet meer te werken maar wil graag in de spotlight blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnissen | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -