28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | IOM neemt taak Rode Kruis over

Voedselhulp ongedocumenteerden met financiering BZK

Willemstad – De internationale migratieorganisatie (IOM) als ‘related agency’ verbonden aan de Verenigde Naties (VN) gaat humanitaire hulp bieden aan ongedocumenteerden op Curaçao.

IOM neemt de taken van het Rode Kruis over en de hulp wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit wordt bekendgemaakt door Joeri Arion, de projectcoördinator van IOM op Curaçao.

Het gaat om zogenoemde Cash-Based Interventies (CBI’s) voor ongedocumenteerde migranten die getroffen zijn door de effecten van Covid-19. Het gaat om hulp in de vorm van elektronische coupons, dan wel e-vouchers.

,,Met royale financiering van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, beoogt de IOM de humanitaire hulp die het Rode Kruis eerder verleende aan de doelgroep migranten, in de komende maanden voort te zetten. IOM zal nauw samenwerken met lokale partners om de broodnodige hulp te bieden aan ongedocumenteerde migranten aan de hand van het Curaçao Cash-Based Covid-19 Response Project”, aldus de bekendmaking.

De organisatie stelt dat de pandemie de kwetsbaarheid van gemarginaliseerde inwoners op Curaçao aanzienlijk vergroot heeft, waaronder ook ongedocumenteerde migranten, hoofdzakelijk bestaande uit inwoners van Colombiaanse, Dominicaanse, Haïtiaanse, Jamaicaanse en Venezolaanse afkomst.

IOM Curaçao: ,,Volgens het Caribbean Refugee and Migrant Response Plan (RMRP) 2020, hebben in 2020 naar schatting cumulatief 17.000 Venezolaanse migranten zich op Curaçao gevestigd op zoek naar bescherming, basisrechten en essentiële diensten. Het land herbergt het op twee na grootste deel van de Venezolaanse migranten en vluchtelingen in verhouding tot de totale bevolking.”

Het project, dat aansluit bij de wereldwijde toezeggingen van IOM om hulp en bescherming te bieden aan ongedocumenteerde migranten, streeft ernaar de negatieve sociaaleconomische gevolgen van Covid-19 op huishoudens en gemeenschappen te verminderen. Ongedocumenteerde migranten zullen in staat worden gesteld om levensmiddelen aan te kunnen schaffen met behulp van CBI’s.

,,IOM zal een online portaal en een hotline-service toegankelijk maken voor migranten die zich wensen te registreren voor de CBI ondersteuning. De e-vouchers zullen doorlopend worden gedistribueerd voor de duur van het project. Daarnaast zullen voedselpakketten beschikbaar gemaakt worden voor ongedocumenteerde migranten die in aanmerking komen voor de geboden ondersteuning, totdat de e-vouchers beschikbaar zijn”, zo is de nadere uitleg.

CBI’s worden wereldwijd gebruikt en vormen een integraal onderdeel van de humanitaire operaties van IOM. Zo wordt bijgedragen aan het bereiken van voedselzekerheid voor migranten en hun families.

Bovendien, zo wordt aangevoerd, fungeren CBI’s als stimulans voor lokale economieën door de toegang van migranten tot lokale markten te vergemakkelijken wat aansluitend de gemeenschap ten goede komt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. “Humanitair, gemarginaliseerd” …..Het is maar te hopen dat de (vele meppenverdelers bij de) politie de IOM niet als een subversieve groep aantekenen, die hen ervan weerhoudt schoolkinderen te gijzelen, zodat hun (tirannie ont)vluchtende ouders zich melden om in een gevangenis te worden gehokt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...