27 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Data & TV kregen injectie: 5,3 miljoen

Uit opbrengst verkoop aandelen UTS | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Overheids-nv Curaçao Data & Television kreeg een kapitaalinjectie van ruim 5,3 miljoen gulden. Dat blijkt uit een overzicht dat voormalig Financiënminister Kenneth Gijsbertha nog naar de Staten heeft gestuurd.

Het bedrag van 5,3 miljoen kwam uit de opbrengst van de verkoop van de aandelen van overheidstelecommunicatiebedrijf UTS aan Liberty. Onder Curaçao Data & Television valt de tv-zender TeleCuraçao.

Het tv-station, officieel de Antilliaanse Televisie Maatschappij nv (ATM), kwam in handen van de overheids-nv nadat het eerder deel uitmaakte van de UTS-Groep (United Telecommunication Services), maar dat dus door de overheid werd verkocht.

Via een landsbesluit werd de officieel in juni 2020 opgerichte overheids-nv (holding) Curaçao Data & Television aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) toebedeeld. TeleCuraçao werd in juli 1960 opgericht. Curaçao Data & Television heeft een eigen bestuurder en commissarissen. Interim-directeur is de op Bonaire geboren Toribio Statia. De nv telt drie commissarissen: Alba Martijn, Alvin Gerald Stacie en Vernon Huerta.

Het overzicht van Financiën, waarin de kapitaalinjectie wordt vermeld, laat zien dat er driemaal sprake was van een ‘Opbrengst UTS’. De eerste bedroeg 70,9 miljoen. Daarvan werd bijna 72,1 miljoen aangewend ten behoeve van het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) – namelijk voor zowel HNO Transitie als voor HNO Vastgoed (Hospital Nobo Otrobanda) – maar ook ging er 6 miljoen als voorschot naar het oude Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).

Er restte daarna dus een negatief subtotaal van 1,2 miljoen. Maar later is 12,8 miljoen ‘terugontvangen van CMC’, waardoor het nieuwe subtotaal 11,6 miljoen bedroeg. Volgens het overzicht van Financiën ging daarvan 3,8 miljoen naar allerlei projecten in het kader van de ‘Groeistrategie’, met een nieuw restant UTS-opbrengst van ruim 7,7 miljoen.

Met de tweede storting in verband met de opbrengst uit de verkoop van UTS kwam er bijna 6,8 miljoen extra in het laatje van de overheid, waardoor het subtotaal uitkwam op 14,5 miljoen. Dan noemt het document de ‘kapitaalinjectie’ van – om precies te zijn 5.341.350 – aan Curaçao Data & Television nv.

Gevolg was dat het saldo van de UTS-opbrengst bijna 9,2 miljoen bedroeg. De aan de Staten gestuurde informatie noemt tot slot nog een derde storting van de opbrengst na de verkoop van de aandelen UTS, namelijk van 39,4 miljoen, waardoor er onderaan de streep een positief saldo van bijna 48,6 miljoen wordt genoteerd.

Als alle stortingen in verband met de verkoop van telecombedrijf UTS bij elkaar worden opgeteld, gaat het om een bedrag van circa 118 miljoen gulden. Het is niet duidelijk of dit het volledige bedrag is. Curaçao bezat 87,5 procent van de aandelen UTS, terwijl Sint Maarten de resterende 12,5 procent in handen had.

In maart 2019 werd nog gemeld dat Liberty Latin America voor een bedrag van 339 miljoen de nieuwe eigenaar was geworden van UTS. Later verklaarde voormalig minister Gijsbertha desgevraagd aan het College financieel toezicht (Cft) dat de jaarrekening 2017 van UTS met terugwerkende kracht werd aangepast.

Naast mutaties wegens verliezen (34 miljoen gulden) – ‘die niet eerder waren onderkend’ – werden ook agiostortingen geboekt en eerdere uitbetalingen van dividend aangemerkt als onverschuldigde betaling. Als gevolg hiervan sloeg de vordering in rekeningcourant van 11,4 miljoen om in een schuld van 29,6 miljoen.

,,Daarnaast daalt het eigen vermogen van UTS door de verliezen in 2017 en in 2018”, aldus Gijsbertha. ,,De verliezen in 2018 worden deels veroorzaakt door hogere verplichtingen van UTS, die zijn gebleken tijdens de verkooponderhandelingen over de aandelen UTS.” Het telecombedrijf ging, zoals gezegd, over in de particuliere handen van Liberty Latin America.

In de (concept-)jaarrekening 2018 van het Land wordt de intrinsieke waarde van UTS niet volgens haar (eveneens concept-)jaarrekening 2018 opgenomen, namelijk 139,7 miljoen, maar op de begrote verkoopopbrengst van 156,6 miljoen.

Opgemerkt dient te worden dat niet alle bedrijfsmiddelen van UTS in de verkooptransactie zijn betrokken (‘excluded businesses’). Zo zijn – als belangrijkste bestanddelen – Data Planet nv (datacenter) en ATM nv (TeleCuraçao) voorafgaand aan de verkoop uit UTS gehaald en in een aparte (overheids)entiteit ondergebracht. De waarde van die uitgesloten bedrijfsmiddelen/vennootschappen diende toen nog te worden bepaald.

In zijn uitleg aan het Cft ging Gijsbertha uitvoerig in op de verkoopopbrengst UTS. De berekening, stelde hij, van de theoretische waarde (‘enterprise value’) van de aandelen UTS is gebaseerd op grootheden zoals Ebitda (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization; dit vermenigvuldigd met een kapitalisatiefactor) en Net Working Capital.

,,Hierop is de waarde in mindering gebracht van items die door de koper niet werden/worden overgenomen.” De langlopende verplichtingen aan leveranciers en financiers zijn hierbij een voorbeeld.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...