28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Informatiecampagne importeurs

HomeEconomieDetail en groothandelAntilliaansDagblad | Informatiecampagne importeurs
‘Bewuste keuze product maken’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Belangenvereniging Curaçaose Agenturen (BVCA) wil consumenten via de media informeren over de beschikbaarheid van producten en de prijzen op het eiland. Op die manier kan een bewuste keuze gemaakt worden.

Zo’n informatiecampagne is nodig omdat importeurs en supermarkten zeker tot medio 2022 te maken krijgen met hoge vervoerskosten en lange leveringstijden. Dat zegt BVCA-bestuurslid Jair Pietersz, in het dagelijks leven managing director van de Pietersz Group. ,,We hebben te maken met verschillende uitdagingen”, vat Pietersz de situatie samen.

,,Het begint al bij de leveranciers, die kampen met tekorten aan personeel en grondstoffen.” Daarnaast is er een logistiek probleem. De transportkosten zijn flink gestegen en er is minder containervolume beschikbaar. En als klap op de vuurpijl is de vraag naar producten ‘in een keer omhoog geschoten’ na een periode dat de markt praktisch compleet stil lag. Pietersz: ,,Niemand was daar goed op voorbereid.”

De gevolgen zijn op Curaçao voelbaar voor alle importeurs en alle distributeurs. Dan kan het zijn dat er even geen dopjes zijn voor op de flesjes bier of frisdrank en dat het bewuste merk een tijdje alleen in blikjes verkrijgbaar is. ,,Het is dus nooit zo dat een product niet verkrijgbaar is, maar misschien niet het merk dat je het liefst hebt of de verpakking”, zegt Pietersz. ,,Op het eiland is er altijd een alternatief te vinden. Maar consumenten moeten goed opletten en de prijzen vergelijken. Daarom willen wij informatie geven via een mediacampagne.”

In het algemeen proberen importeurs grotere voorraden aan te leggen om te voorkomen dat zij ‘nee’ moeten verkopen. Dat lukt alleen niet altijd, juist vanwege de wereldwijde vervoers- en leveringsproblemen. Pietersz: ,,Als het kon, zouden we het liefst onze voorraden verdubbelen.” En dat is precies wat Curaçao Beverage Bottling Company (CBBC) heeft gedaan.

Marketing- en communicatiemanager Myrthe George-Verhulst zegt dat de bottelaar van onder andere Coca-Cola veel meer op voorraad heeft dan normaal. Het gaat dan om de ingrediënten om de frisdrank te maken, maar ook om de flessen. De extra kosten zijn tot nu toe niet doorberekend in de prijzen, zegt George-Verhulst.

,,Ons geluk is dat we lokaal marktleider zijn in post-mixdranken. Daar voegt de klant gas en water aan toe. Als de vraag toeneemt, produceren we gewoon meer.” Dat was bijvoorbeeld in mei nodig, toen er opeens veel meer toeristen naar het eiland kwamen. CBBC verwacht dat de situatie nog een jaar gaat duren.

Deze krant berichtte begin augustus al over de te verwachte prijsstijgingen van producten. BVCA-voorzitter Robbin Martina sprak destijds van een toename van de vervoerskosten met 20 tot 25 procent. Pietersz noemt nu als concreet voorbeeld producten op basis van olie, zoals olijfolie en maisolie, maar ook bijvoorbeeld mayonaise waar olie in is verwerkt.

,,De prijzen van die producten zijn zeker met vijftig procent gestegen”, zegt Pietersz. Dat heeft vooral te maken met een tekort aan olie. Ook meubels zijn duurder, een direct gevolg van de hoge containerprijzen. ,,De transportkosten zijn verdubbeld”, zegt Pietersz. ,,Sommige bedrijven besluiten om even te wachten met het invoeren van meubilair, anderen doen dat wel maar verhogen dan de prijs naar de consument.”

Bron van alle problemen is de coronapandemie. Landen gingen wereldwijd in lockdown en containers stonden op plekken waar ze op dat moment niet moesten zijn. Chaos alom. Het scheepsvervoer kwam helemaal in de knoop toen het containerschip Ever Given eind maart dit jaar vastliep en wekenlang het Suezkanaal blokkeerde, waardoor een groot deel van de wereldhandel lamgelegd werd.

Op de website van CNN Business zegt Bob Biesterfeld, ceo van een van de grootste logistieke bedrijven ter wereld, C.H. Robinson, op 23 augustus niet te verwachten dat de druk op de wereldwijde toeleveringsketens op korte termijn verminderd. CNN Business noemt als meest recent obstakel een terminal in China, bij de haven van Ningbo-Zhoushan ten zuiden van Shanghai, die op 11 augustus dichtging nadat een havenmedewerker positief testte op Covid-19.

Het sluiten van een van de drukste containerhavens in de wereld verstoort de situatie in andere havens in China. De toelevering loopt daardoor nog meer vertraging op, met de al bestaande problemen van ‘containertekorten, fabriekssluitingen in verband met corona in Vietnam en de aanhoudende gevolgen van de Suezkanaal-blokkade in maart’.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @ Trots op Curacao,

    Je bent niet verplicht om 110 v /60 Hz te kopen als je dat niet wilt hebben, kunt gewoon 220 V / 50 hz kopen, dus dat arguement van jou valt een beetje in het water.

    Dat het transport wat duurder is geworden kan ik ergens wel begrijpen, de brandstof is zo ongeveer in prijs is verdubbeld. Maar je hebt gelijk vwb de transportcapaciteit, er is geen groter schip naar Curacao, maar wel minder. Men is teruggegaan van 1 afvaart per week naar 1 per 2 weken, waardoor de bezettingsgraad van het schip een stuk beter is. Of de reder dan ook de prijzen heeft verhoogd kan ik niet bewijzen.

    Maar dat er schaarste is op de markt, ja, dat klopt wel. Ik merk het ook aan bepaalde producten welke ik hier nodig heb. Daar is in het geheel niet aan te komen in Europa, krijg keer op keer het bericht: ‘tijdelijk uitverkocht’ en ze hebben geen idee wanneer het wel weer beschikbaar is.

    En alles is terug te leiden tot corona. Veel bedrijven hebben de productie in 1 klap afgeschaald, er vanuit gaande dat de vraag in elkaar zou storten. Toen dat niet gebeurde zaten ze ineens zonder voorraden om de productie weer op te starten. En nu rent iedereen dus als een kip zonder kop rond. Autobedrijven moeten al minder gaan produceren omdat er niet genoeg ‘chips’ voorhanden zijn. Skoda gaat daarom al 100.000 minder auto’s produceren. Klein onderdeeltje, zeer grote gevolgen.

    Dus het verhaal van de importeurs klopt wel en het opkopen van afgekeurde partijen ? Wat is daar mis mee ? Verpakking beschadigd of winkel in Nederland heeft teveeel ingekocht? Opkopen en hier verkopen, dat is dus gewoon handel. Niemand is verplicht om iets te kopen. Wil je het niet………………dan koop je het niet.

  2. Maske ku boso rabia, lagami bisa boso kon serio e situashon na Curacao ta. Curacao a hanja hopi sen durante ku Ruggenaath tabata prome minister pa e hendenan por a sigui kumpra gewoon durante di e pandemia. Y kiko Ruggenaath a hasi? Ela benta tur e sen nan ey afo paso Curacao no ta traha ku trust ni check y vooral si nan ta na dollar merikano. Ta ku sen cash, florin antiyano y kuenta di banko ku getal arriba so Curacao ta traha kune paso ta asina e beleid di MCB ta. Y kiko e sabi di Ruggenaath a hasi? Sera e ekonomia di Curacao pa mas ku un anja, kibrando hinter e ekonomia di Curacao. Awor no tin sen mas y ta logisch ku no tin sen mas tampoko pa kumpra kuminda ni nada mas. Y e gobiernu aktual tambe no por hasi nada paso nan a hanja nan ku e situashon ku Ruggenaath y su dokter a forma. Un tiki di e historia berdadero di MCB. MCB tabata un banko merikano y Jojo Correa a pasa kitele for di e donjonan gewoon asina. Jojo Correa un portugues venezolano sin opleiding ku no tabata sa nada di finanzas y e uniko kos ku e tabata accepta tabata e florin antiyano. Pa hopi tempu a bai bon tur esten ku Curacao tabata hanja sen foi Merka pa tur su gastonan. Tur eseinan a stop y Antiyas no ta existi mas y e florin antiyano ta e sen di un pais ku no ta existi mas. E situashon di Curacao lo sigui empeora y pronto hendenan di Curacao lo kuminsa muri di hamber y hopi lo subi riba lancha bai Venezuela kaminda e situashon lo ta meskos. Boso lo por hari y hasi cherchi awe, pero segun luna nan pasa boso lo mira. Korda bon hoogmoed komt voor de val, antes de la caida viene el enalticimiento. Ora boso kuminsa mira junan di Curacao ta pasa hamber di berdad y no kome arooz ku boonchi of aletria ku sosechi y ganja ku ta hamber esei ta manera e venezolanonan ta ganja aworaki pa por sali foi Venezuela, hamber y e venezolano nan y hulandesnan oropeo lo bin pasa e mesun hamber na Curacao.

  3. Tja, je kan er van alles bij halen. Oma heeft een zere teen en daardoor zijn alle schoenen duurder…..
    Het feit is dat de inkoper niet meer zo gemakkelijk een afgekeurde partij in Nederland kan kopen en hier met dik geld kan verkopen. Want wees eerlijk er is altijd wel wat mis met de producten. Is het niet de label dan is er wel wat met de inhoud. 110/60 hz apparatuur verkopen voor een 127/50hz netwerk is ook niet bevorderlijk voor de levensduur. We worden als consument al jaren belazerd door de importeurs. En ook nu weer zijn we de klos. Containers zijn er zat in NL. Schepen varen op normaal schema. Daar kan het dus niet aan liggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties