26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Cyberaanval niet onderschatten’

Antilliaans Dagblad

Willemstad – De cyberaanval die onlangs op het operationele netwerk van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft plaatsgevonden, moet niet worden onderschat.

,,Het brengt namelijk veel onzekerheid met zich mee als dit belangrijke instituut daadwerkelijk is gehackt en belangrijke informatie over de bank zelf en haar klanten hierbij kwijt zijn geraakt.”

Dat stelt MFK-Statenlid Amerigo Thodé in een brief aan minister Javier Silvania (MFK) van Financiën. In zijn schrijven stelt de parlementariër 22 vragen over de cyberaanval die de CBCS onlangs trof.

,,Offshorebedrijven hebben aangegeven in shock te zijn en tot en met maandagochtend nog niet door de Centrale Bank te zijn geïnformeerd over de cyberaanval. De MFK-fractie is van mening dat dit heel ernstig is en verwacht dat zowel minister Silvania als minister Irion van Sint Maarten dit serieus nemen en de betreffende personen verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd, maar ook dat de noodzakelijke maatregelen worden getroffen om te garanderen dat dit nooit meer kan gebeuren”, zo schrijft Thodé in zijn brief aan Silvania.

De MFK-fractie vindt dat er regelmatig noodzakelijke investeringen in de CBCS moeten worden verricht om cyberaanvallen in de toekomst te voorkomen en om de bank en zijn klanten te beschermen.

Het MFK-Statenlid wil onder andere weten wanneer precies de cyberaanval heeft plaatsgevonden, maar ook wat voor gevolgen dit heeft voor de Centrale Bank en de munt. Klopt het, zo vraagt Thodé, dat de aanval te maken heeft met het onderzoek ‘Amatista’ van het Openbaar Ministerie, zoals onlangs gepubliceerd in een krant en is het echt zo dat de CBCS heeft bezuinigd op online-veiligheidssystemen? Worden de noodzakelijke investeringen gepleegd om te voorkomen dat dit in de toekomst weer kan gebeuren?

Thodé stelt ook vragen over de IT-afdeling van de CBCS en wil onder andere weten hoeveel personen er horen te werken en hoeveel er daadwerkelijk waren. ,,Is het aantal dat er nu werkt voldoende om de veiligheid te waarborgen? Welk niveau van onderwijs hebben de personen werkzaam op deze afdeling genoten?”

Het Statenlid vraagt de minister of hij ook vindt dat de cyberaanval de rust en stabiliteit die de CBCS hoort uit te stralen heeft aangetast en wie er verantwoordelijk wordt gehouden, maar ook welke additionele maatregelen nu worden getroffen door het veiligheidsteam van de CBCS.

Tot slot wil Thodé weten of de CBCS al bij hem verslag heeft uitgebracht over wat er precies heeft plaatsgevonden en wanneer de minister van plan is naar de Staten te gaan om daar uitleg te geven over wat zich binnen de Centrale Bank heeft voorgedaan met betrekking tot de cyberaanval.

Thodé sluit zijn schrijven af met ‘de herinnering’ dat de minister conform de staatsregeling verplicht is de Staten binnen twee maanden informatie te geven.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -