27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 04:17

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Gouverneur: Burgers rekenen op u!

Kabinet-Pisas doet officieel verzoek aan Nederland voor uitstel | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Gouverneur Lucille George-Wout sprak gisteren na de beëdiging van de ministers van het nieuwe kabinet-Pisas de wens uit dat de regering zal handelen naar de belofte die in het regeerakkoord wordt gedaan, namelijk om samen met het volk en voor het volk te regeren. ,,De burgers van Curaçao rekenen op u!”

,,Vanaf nu bent u allen minister van alle Curaçaoënaars! U wacht een zware taak. Want u begint aan de grote opgave om het Land te besturen onder uitzonderlijk lastige omstandigheden. Gelukkig lijkt de coronacrisis op Curaçao enigszins onder controle, maar dat betekent nog niet dat we ons leven op oude voet kunnen voortzetten. En laten we eerlijk zijn. Velen hadden het vóór de crisis al niet makkelijk. De stilstand van de economie in het afgelopen jaar heeft vervolgens de sociale en economische achterstand van velen nog verder vergroot. Het zal een zeer grote inspanning vragen om onze economie weer op de rails te krijgen en om onze mensen weer perspectief te bieden. Dat hebben we allemaal nodig”, aldus de gouverneur in haar toespraak.

Zij wees erop dat de sociale noden groot zijn en om acute actie in alle sectoren van de maatschappij vragen: van zorg tot onderwijs; van economie tot infrastructuur; van sociale ontwikkeling tot financiën; en van justitie tot bestuur.

- Advertentie -

,,Onze samenleving heeft nieuwe impulsen en arrangementen nodig om tot ontwikkeling te komen; en om de beschikbare talenten volledig te benutten. Want dat die talenten er zijn in onze gemeenschap, daar ben ik van overtuigd. Zij moeten een kans krijgen om zich te ontplooien in een veilige en stimulerende maatschappij. Dat vereist samenwerking met alle geledingen en organisaties binnen het land; en ook constructief overleg met onze partners binnen het Koninkrijk. Dat betekent dat we moeten werken aan onderling vertrouwen; zowel binnen Curaçao tussen de politiek en de sociale partners, als tussen de partners binnen het Koninkrijk en internationaal; dat vertrouwen zal moeten groeien; en dat vertrouwen zult u moeten verdienen; op basis van uw inzet en prestaties!”

Het is aan de Raad van Ministers om het voortouw te nemen, benadrukte de gouverneur, en om de weg te wijzen uit de huidige crisis.

,,Dat vereist plannen en besluiten die zorgvuldig in samenspraak met alle betrokken partijen worden voorbereid, met inachtneming van de eisen van behoorlijk bestuur en ieders eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid. En die plannen en besluiten moeten gebaseerd zijn op een realistische beoordeling van onze situatie en onze mogelijkheden. Dat is de uitdaging waar u voor staat. Maar u staat er niet alleen voor; waar mogelijk zal ik u daarin steunen. Dat is mijn rol als gouverneur; om u aan te moedigen en om u van advies te dienen; en – waar nodig – te waarschuwen. De titel van uw regeerakkoord, ‘Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Korsou, Ta pueblo su bùrt!’, geeft duidelijk aan waar u de komende vier jaar voor gaat. Hierbij spreek ik de wens uit dat u hier ook naar zult handelen. De burgers van Curaçao rekenen op u!”

Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas was de enige van de ministers die in het Nederlands de eed aflegde. Na de beëdiging sprak hij de pers op het plein voor Fort Amsterdam toe en gaf hij aan dat er een officieel verzoek naar Nederland wordt gestuurd voor uitstel om te voldoen aan de voorwaarden voor verdere liquiditeitssteun.

- Advertisement -

,,18 Juni redden we sowieso niet. We hebben minstens een maand uitstel nodig”, zei Pisas, die overigens wel optimistisch is dat er een oplossing gaat komen voor verdere noodsteun.

,,We gaan ervan uit dat we hulp kunnen krijgen van Nederland. Maar, als die niet komt, moeten we intern naar een oplossing gaan zoeken. We zitten aan tafel met Nederland en hebben nu alle ambtenaren in place. We komen met een concreet plan voor Nederland en hopen dat dit geaccepteerd wordt. Als dat niet gebeurt, moeten we naar een alternatief zoeken.”

Pisas wees op de noodzaak om zo snel mogelijk de landsverordeningen in de Staten te behandelen waarmee wordt voldaan aan de door Nederland gestelde voorwaarden.

,,Zodra dit is gebeurd, hebben we iets meer ademruimte om over het Coho te onderhandelen. Coho is namelijk behoorlijk extreem. We gaan komen met een tegenvoorstel en hopen dat Nederland hiermee zal instemmen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Dus MFK heeft eerst een aantal maanden lang alle vergaderingen van het parlement lopen blokkeren, waardoor er in het geheel niets kon worden doorgevoerd.
  Nu wil men dus uitstel omdat er niet genoeg tijd is?
  Tja, daar had je dan aan moeten denken toen jullie de vergaderingen liepen te sabotteren.
  Waar een wil is is een weg, dus jas die wet door het parlement en dan komt er wellicht weer geld.

 2. Er is ons iig beloofd, dat de gaten in de weg de hoogste prioriteit is van ak min. vvrp, hij bedoelt nog meer in mijn zakken en nog dikkere vetnek.

 3. Het nadenkende deel van de bevolking kent haar pappenheimers en weet van de historie (2010-2012, golpe di estado ) van de MFK.
  Ik ben alleen benieuwd wanneer de extra raadsaviseur Gerrit S. wordt benoemd. Hoor dat hij wel al beloofd heeft tijdens deze pastorale missie geen bijbel naar sessies in Forti mee te nemen.

 4. De bevolking heeft gekozen. En dit zij. De twee grootste partijen.
  De bevolking hoopt dat de status quo gehandhaafd blijft en daar rekent het eigenlijk op.
  Politiek op Curaçao is net als roken je weet dat het je vanbinnen verkankerd. Maar stoppen?
  Ik hoop dat het nieuwe pakje niet tot avond hoest lijd en dat we nog steeds kunnen slapen.
  Maar net als roken is het waarschijnlijk dat we aan de politiek dood gaan.

 5. De burgers van Curaçao rekenen op u!

  Burgers rekenen op niets.

  Vraag is zal dit zooitje erger zijn dan de vorige regering?

 6. @ Plasje je slaat de spijker recht op zijn kop wat betreft de voordracht van onze Gouverneur bij de inwijding van het stelletje aso wat nu een regering moet voorstellen. Maar ja ze kan ook niet anders zij staat volledig onder controle van haar man de meester oplichter uit het verleden Herman George en die is de Gouverneur en niet deze tot loopse vrouw geworden schoonmaakster in huize Herman George?.

 7. Moet zeggen dat vroeger doktoren niet wisten wat ze met psychiatrische patiënten aanmoesten. Er waren geen psychiaters dus die mensen konden niet suf gespoten worden en ook schoktherapie bestond ook nog niet. Men was gewoon niet bekend met het fenomeen psychiatrie.

  Mensen die zich een beetje raar gedroegen werden vooral in Amerika op een boerderij (The funny farm) ver van de maatschappij geplaatst, daar konden ze niemand kwaad doen. Verder hadden ze bijna tot geen rechten, ze mochten niet van de boerderij, geen autorijden en hadden ook geen stemrecht.

  Als ik de beëdiging van dit kabinet zie met het toneelspel van de gouverneur erbij lijkt heel Curaçao, een groot funny farm.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.

AntilliaansDagblad | Betèsda in de clinch met SVB

‘Overvallen door korting budget’

NOS | ‘Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste’

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia. Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om...

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...
- Advertentie -