PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Goud voor Bonevacia en Angela

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Goud voor Bonevacia en Angela

Dubbelslag Nederlandse estafetteploeg; WK-winst én ticket Olympische Spelen

Willemstad – De Curaçaose sprinters Liemarvin Bonevacia en Ramsey Angela hebben samen met hun teamgenoten Jochem Dobber en Tony van Diepen historie geschreven. Nooit eerder won een Nederlandse estafetteploeg goud op de 4×400 meter.

Slotloper Van Diepen kwam zondag als eerste over de finish van de 4×400 meter, net voor Japan. Botswana won brons. Op het Wereldkampioenschap Estafette in Polen ontbraken grote namen, omdat verschillende landen hadden afgezegd, waaronder wereldkampioen Verenigde Staten en WK-finalisten Jamaica en Trinidad & Tobago.

Maar volgens www.hardloopnieuws.nl moet het Nederlandse team in Tokio niet onderschat worden. ,,De vlekkeloze manier waarop Nederland won, schept verwachtingen voor de Olympische Spelen.” Met 3.03,45 liepen de Nederlandse mannen net wat minder hard dan het Nederlandse record van 2017 (3.02,37), waar ook Bonevacia aan bijdroeg.

Een dag eerder hadden de vier hun ticket naar Tokio al veilig gesteld door de series te winnen. Daarmee plaatste het Nederlandse team zich niet alleen voor de finale 4×400 meter op het WK, maar tegelijkertijd voor de Olympische Spelen dit jaar in Japan.

Met Bonevacia (32) en Angela (21) gaan er zes Curaçaose atleten naar Tokio om voor Nederland uit te komen op een estafettenummer. Eerder kwalificeerde de selectie voor de 4×100 meter mannen zich al. Daarvan zijn vier van de vijf atleten op Curaçao geboren: Taymir Burnet (28), Hensley Paulina (27), Christopher Garia (28) en Churandy Martina (36). Joris van Gool maakt het vijftal compleet.

Zaterdag kwam Martina op de laatste 100 meter nog net als eerste over de streep en ging het Nederlandse team als winnaar (38.79 seconde) door naar de finale van het WK Estafette. Maar voor de 4×100 zat er geen medaille in.

De ploeg werd gediskwalificeerd nadat de wissel tussen Paulina en Garia misliep. Paulina verving Martina die werd gespaard met het oog op de Olympische Spelen.

Als dertigers zijn Bonevacia en Martina de oude rotten onder de hardlopers. ,,We hebben een jong team, er is chemie, dat werkt”, zei een uitgelaten Bonevacia zaterdagavond tegen een NOS-verslaggever na het behalen van de finales en daarmee een ticket naar Tokio.

Bonevacia deed twee keer eerder mee aan de Olympische Spelen, in 2012 (Londen) als onafhankelijk lid en in 2016 (Rio de Janeiro) voor Nederland. Martina is viervoudig Olympiër; in 2004 en 2008 voor de Nederlandse Antillen en in 2012 en 2016 voor Nederland. Met zijn vijfde Spelen in Tokio sluit Martina zijn carrière als atleet af.

Curaçaose topsporters kunnen niet voor hun geboorteland uitkomen op de Olympische Spelen, omdat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Curaçao niet erkent als onafhankelijk land, zoals in 2010 is bepaald met een verandering van de staatkundige structuur van het Koninkrijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties