30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024 10:57

AntilliaansDagblad | Faillissement CDM opgeheven

Willemstad – Het faillissement van NV Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) – Curaçao Drydock Company – is opgeheven. ,,Wegens gebrek aan baten,” zo leest het AntilliaansDagblad in de Landscourant.

Dat heeft de curator, Arnold Huizing, officieel bekendgemaakt nadat het Gerecht in eerste aanleg op Curaçao dit vorige maand door middel van een beschikking heeft bepaald. Behalve Huizing meldt het Handelsregister overheids-nv CDM Holding als bestuurder-directeur en Getmar Caldera als procuratiehouder. Laatstgenoemde, Caldera, is directeur van CDM Holding.

Het faillissement van de werkmaatschappij CDM was een bijzonder faillissement. Het betrof namelijk een ‘gecontroleerd faillissement’, dat destijds volgens de curator en bestuurders nodig was voor de doorstart als het particuliere Damen.
Begin februari 2017 werd bekend dat met de overname van de CDM-activiteiten – zoals met Damen overeengekomen – het Curaçaos Dok was ‘gered’, het personeel werd overgenomen en de concurrente crediteuren een deel van hun vorderingen zouden krijgen.

Daartoe werd de – op Curaçao daarvóór niet eerder toegepaste – constructie gebruikt van een zogeheten ‘pre-pack faillissement’, omdat redding van het bedrijf in een normaal faillissement vrijwel niet mogelijk zou zijn geweest.

Het pre-pack faillissement van CDM ging terug tot 26 augustus 2016. Op die dag had CDM het gerecht verzocht ‘om toepassing te geven aan de figuur van de pre-pack om aldus de mogelijkheden en voorwaarden van een herstructurering middels faillissement te onderzoeken en voor te bereiden’.

Later, tijdens een verificatievergadering in augustus 2017, werden 160 vorderingen – alle concurrent – geteld. Alles bij elkaar voor een bedrag van ruim 27,7 miljoen gulden. Op die verificatievergadering werden vorderingen voor een totaalbedrag van iets meer dan 24 miljoen erkend.

Bij de verificatievergadering waren curator Huizing, een deel van de schuldeisers en/of hun gemachtigden en Caldera, bestuurder van CDM, aanwezig. De erkende crediteuren hadden, na goedkeuring van de uitdelingslijst voor de rechter-commissaris, recht op 35 procent van hun vorderingen.

De doorstart van het dokbedrijf als Damen Shiprepair Curaçao heeft het Land overigens wel een aardige duit gekost; 121 miljoen gulden, zo berichtte deze krant al eerder. Het resultaat van eerder jarenlang uitblijven van de vereiste reorganisatie, grote mate van besluiteloosheid en op een gegeven moment zelfs het terugdraaien van eerder genomen overheidsbesluiten.

Zo moest de schuld van CDM worden teruggebracht van 92 miljoen tot 58,8 miljoen. Deze resterende schuld werd vervolgens door overheids-nv CDM Holding, enig aandeelhouder van CDM, teruggebracht tot 29,6 miljoen. Zonder deze drastische reductie van de schuld en aanzienlijke investeringen in de werf, zou een doorstart niet haalbaar zijn geweest, aldus de curator.

In september 2016 tekenden CDM Holding, Damen Shiprepair Curaçao en Damen Dock Curaçao de ‘Concession Agreement regarding the Curaçao yard’. Damen huurt en
exploiteert de werf van CDM Holding.

Vorige maand werd bekend dat algemeen directeur Lodewijk Franken van Damen op Curaçao plotseling per direct was teruggetreden (hoewel het officiële Handelsregister nog altijd wel de naam van Franken vermeldt, red.). Zijn functie werd overgenomen door Xander Smit, maar deze krant verneemt dat in werkelijkheid het bedrijf op Curaçao vanuit Damen Shipyards in Gorinchem in Nederland wordt bestuurd.
Er zijn tekenen dat het niet goed gaat op de werf en dat de communicatie met Damen Nederland stroef verloopt. Damen zelf, alsmede het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), zijn weinig spraakzaam, maar volgens onbevestigde berichten zou zowel Damen als CDM Holding substantiële investeringen moeten doen ‘om het bedrijf te redden’.

Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) verklaarde onlangs het nog te vroeg te vinden om antwoord te geven op de vraag of en hoe de overheid zal bijdragen in de investeringen die nodig zouden zijn ‘om het bedrijf overeind te houden’. Ook de commerciële banken voeren al een tijdlang koortsachtig overleg met de Damentop in Nederland.

CDM Holding, een in 1958 opgerichte vennootschap van (inmiddels) de overheid, wordt aangestuurd door Caldera met de volgende commissarissen: Elfried Koots, Jacqueline Jansen, Marius Römer en Melvin Daal.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. Damen ging er van uit dat CDM een symbioot zou zijn. En dat je er mee kon samenwerken voor een goed resultaat voor beide. Alleen het is geen symbioot het is een parasiet.
    Met een parasiet kan je niet samenwerken
    Parasieten moet je doden.
    Een lichaam kan niet herstellen met de parasiet aanwezig, hoeveel voeding je het lichaam ook geeft de parasiet profiteert het meest.

  2. Damen-CDM is een goede opmaat voor coho en Curaçao.
    Als coho de corrupte structuur niet weg kan saneren gaat er ondanks de goede intenties niets veranderen.
    En moet Nederland de stekker er uit trekken.
    Franken is geen landskind. En wat er met niet landskinderen in leidinggevende functies gebeurd is denk ik ook gebeurt, hij is chantabel gemaakt zodat de situatie het zelfde bleef. Gevolg:
    -de kosten voor de schepen bleven net zo hoog als voorheen.
    – de kwaliteit van het werk verbeterde niet voldoende.
    – de reputatie van Damen ligt aan duigen.
    – het kost Damen meer dan dat het opbrengst. wat dan het stuk alleen opmerkenlijker maakt. Damen verliest geld. CDM verliest geld. En de schepen die er komen betalen zich groen en geel. Waar is dat geld?
    – Damen heeft geen andere keuze het moet de stekker er uit gaan trekken. Honderd miljoen kwijt.
    De les het lichaam kan niet overleven als de parasiet te groot wordt.
    Als het lichaam wil overleven moet de parasiet verwijdert worden.
    Als het lichaam overlijdt overlijdt de parasiet ook.

  3. “Damen huurt en
    exploiteert de werf van CDM Holding”.
    En daar zitten nog wat addertjes onder het gras.
    De kosten voor de schepen zijn zo hoog dat het loont om een schip naar Europa (EU)
    Te varen en daar te dokken. Dat terwijl de lonen beduidend lager liggen en de omstandigheden om te verven een stuk beter zijn.
    En dan kan Damen alleen maar verlies maken op de werf?
    Dat kan alleen als bij het huurbeding de corrupte structuur in stand gehouden moest worden. Damen hoopte dat ze deze er uit kon saneren. Dat is niet gelukt.
    En dat is waar we staan.
    De holding beschermd zijn structuur en Damen kan niets anders als de stekker er uit trekken. Voor Damen is de werf net zo’n bodem loze put als het eiland is voor Nederland.

  4. Het gaat heel goed op curacrim !? zelfs ISLA Curacao /DAMEN en CDM Nederland gooien eerdaags de handdoek in de ring, en wat te denken van al die winkeltjes en suppermarkjes die naar de kloten gaan of verplicht moeten gaan naar de uitzuig en tegen woeker rente uitleen bedrijven, die de gewone man / vrouw gezin tot op het bot blijven uitzuigen tot de dood hun scheid

  5. “Het faillissement is opgeheven. ,,Wegens gebrek aan baten”. Dat is typisch het werk van een curator die zuigt het laatste druppel bloed uit een bedrijf. Als er niks meer te halen valt dan stop de curator van zelf. Er zijn faillissementen die soms langer dan 10 jaar duren want bij de curator moet de schoorsteen blijven roken. Schandalig!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties