28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Economische groei; toch minder te besteden

De stijging komt vooral door de liquiditeitssteun uit Nederland | Persbureau Curacao

Willemstad – De economie van Curaçao zal groeien dit jaar, maar de doorsnee inwoner zal hier niet van profiteren; door de toenemende inflatie gaat de bestedingsruimte achteruit.

President-directeur Richard Doornbosch van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaf vorige week tijdens een seminar van de Dutch Caribbean Association of Economists – de ‘Economenclub’ – een presentatie over de economische vooruitzichten van Curaçao en Sint Maarten voor 2022.

,,Volgens de meest recente economische projecties van de CBCS zal de economie van Curaçao dit jaar met 6,6 procent groeien, terwijl voor Sint Maarten een groei van 14,6 procent wordt verwacht. De burger zal daar echter niet veel van merken in zijn portemonnee. De verwachting is dat door een verdere stijging van de prijzen, de koopkracht achteruit zal gaan”, aldus Doornbosch.

Tijdens zijn presentatie ‘The insight of foresight’ legde de topfunctionaris van de CBCS uit dat economische voorspellingen per definitie onzeker zijn. In het geval van Curaçao en Sint Maarten is het maken van economische voorspellingen, wegens de kleine schaal van de economieën en de hoge mate van openheid, een extra complexe zaak.

Economische voorspellingen zijn immers omgeven met een grote mate van onzekerheid die in een grote afwijking kunnen resulteren tussen de aanvankelijk geprojecteerde groei en de uiteindelijk gerealiseerde groei. ,,Er bestaat onder andere onzekerheid over de mate waarin toekomstige schokken effect zullen hebben op economische grootheden zoals consumptie en investeringen.”

Ook worden bij de projecties veronderstellingen gemaakt over externe factoren die een invloed kunnen hebben op de groei. ,,Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de internationale olieprijzen. Bij de economische projecties wordt een veronderstelling gemaakt over hoe de olieprijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. In de praktijk volgen de olieprijzen echter niet altijd het verwachte pad”, legt Doornbosch uit.

Economische projecties
Een andere bron van onzekerheid is de tijdige beschikbaarheid en kwaliteit van economische data. ,,Economische projecties zijn voor een groot deel gebaseerd op historische ontwikkelingen. Op Curaçao en Sint Maarten zijn de data niet altijd beschikbaar en worden ook vaak gereviseerd”, stelt de CBCS-president verder.

Ondanks de grote mate van onzekerheid zijn economische projecties volgens Doornbosch wel belangrijk voor economisch -, monetair – en begrotingsbeleid. Door middel van projecties kunnen immers de mogelijke effecten van beleidsbeslissingen worden doorberekend.

De huidige wereldwijde besmettingsgolf van Covid-19 als gevolg van de omikronvariant onderstreept de grote onzekerheid rond economische voorspellingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft recentelijk zijn economische groeivoorspellingen mede als gevolg van de nieuwe besmettingsgolf voor de meeste regio’s en landen naar beneden bijgesteld.

Terwijl het IMF in oktober 2021 nog uitging van een groei van de wereldeconomie van 4,9 procent in 2022, wordt nu een groei van 4,4 procent voorspeld. Voor de hoogontwikkelde economieën is de voorspelling voor 2022 bijgesteld van 4,5 procent naar 3,9 procent, terwijl de verwachte groei van de opkomende economieën en ontwikkelingslanden met 0,3 procentpunt naar beneden is bijgesteld tot 4,8 procent.

Ook voor de Verenigde Staten, een van de belangrijkste handelspartners van Curaçao en Sint Maarten, heeft het IMF de groeivoorspelling naar beneden bijgesteld van 5,2 procent naar 4 procent.

,,De huidige besmettingsgolf van Covid-19 op Curaçao en Sint Maarten zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de verwachte economische groei voor 2022. De uitbraak van Covid-19 heeft immers geleid tot een toename van arbeidsverzuim doordat mensen zijn besmet of in quarantaine moeten”, licht Doornbosch toe.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. En de HANG DIKBUIK VARKENS die in de regering Pik Pisas zitten merken daar geen ene moer van zij vreten en naaien maar gewoon door of er niks aan de hand is op curacrim, waar blijft het volk wat aan de galemiesse stok hangt nu eigenlijk, zij zien toch ook dat het niet door kan gaan zoals het nu gaat op de crim van MFK/PNP.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -