29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Doek valt voor notaris

- Advertentie -
Rechter gelast naast cel en ontzetting uit ambt ook onmiddellijke gevangenneming

Willemstad – De Curaçaose notaris Johnny Kleinmoedig (59) is gisteren veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden en de ontzetting uit het ambt voor een periode van vijf jaar. Daarnaast heeft de rechter de onmiddellijke aanhouding van Kleinmoedig gelast.

Een extra koude douche bovenop een al koude douche, vindt raadsman Bertie Braam, die Kleinmoedig gedurende het proces heeft bijgestaan. Maar zijn cliënt is sterk, geeft de advocaat aan, en maakt zich meer zorgen om zijn gezin en de zaken die nu blijven liggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is belast met het tot uitvoering brengen van het vonnis. Het OM had de directe gevangenneming van Kleinmoedig niet gevorderd, maar het gerecht besloot hier zelf toe omdat het vluchtgevaar met het uitspreken van het vonnis aanzienlijk zou zijn toegenomen.

Tegenover deze krant sprak Braam gistermiddag na de uitspraak de hoop uit dat de aanhouding over het weekeinde heen getild zou worden. Die hoop werd aan het einde van de middag werkelijkheid, toen bekend werd gemaakt dat de notaris zich niet gisteren, maar maandagochtend bij gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) in Koraal Specht moet melden.

- Advertentie -

Na het uitspreken van het vonnis, dat gistermiddag om 13.30 uur plaatsvond, heeft Braam Kleinmoedig meegenomen naar zijn kantoor om zich daar op de vervolgstappen te beraden. Vaststaat in ieder geval dat er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis in zijn geheel, maar ook tegen het bevel gevangenneming. Braam verwacht zelf dat het beroep tegen de gevangenneming volgende week al kan dienen.

Kleinmoedig stond terecht voor het vanuit zijn ambt geldbedragen zonder legale grondslag over te hebben gemaakt vanaf de derdengeldenrekening van het notariskantoor naar zijn privérekening en deze gelden voor privédoeleinden te hebben gebruikt. De bedragen die op de derdengeldenrekening zijn gestort, waren bedragen van de cliënten van het notariskantoor.

1,4 Miljoen verduisterd
,,De gelden zijn volledig na binnenkomst van de bankrekeningen opgenomen en gebruikt voor de aanschaf van luxe goederen zoals een auto en een piano en de bekostiging van het leven van de verdachte en de zijnen, waarna deze gelden uit het zicht van de rechthebbenden zijn geraakt. Door het uit de juridische macht/zicht van de rechthebbenden te verplaatsen van deze door hem zelf verduisterde gelden en het nadien op te nemen en te gebruiken en om te zetten in andere voorwerpen heeft hij de criminele herkomst van deze gelden verhuld en zich schuldig gemaakt aan gewoontewitwassen.”

Bij het opleggen van de straf heeft het gerecht gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het is begaan en op de persoon van de verdachte. Daarbij is vooral op het volgende gelet: ,,De verdachte heeft als notaris gedurende een periode van tien jaar zich schuldig gemaakt aan het verduisteren en witwassen van zeer aanzienlijke geldbedragen door van de derdengeldenrekening van de stichting van zijn notariskantoor waarvoor hij als beheerder verantwoordelijk was, een geldbedrag van in totaal ongeveer 1,4 miljoen gulden over te maken naar zijn eigen bankrekening. Hij heeft daarmee misbruik gemaakt van zijn positie als notaris.

De verdachte heeft zijn frauduleus handelen getracht te maskeren door de gelden deels via de bankrekening van zijn moeder weg te sluizen naar zijn eigen bankrekening. Vervolgens heeft hij de geldbedragen uitgegeven of omgezet in luxegoederen voor zichzelf en anderen. Door aldus te handelen heeft hij degenen die gerechtigd waren tot dit geld ernstig benadeeld. Tot op de dag van vandaag is het geld niet door hem terugbetaald omdat hij er naar eigen zeggen ‘van heeft geleefd’.

Ook heeft Kleinmoedig met zijn handelen het vertrouwen geschaad dat in het maatschappelijk verkeer moet kunnen worden gesteld in personen die een dergelijke vertrouwensfunctie in de maatschappij bekleden, stelt het gerecht, die Kleinmoedig dit ‘zeer ernstig’ aanrekent, zodat niet kan worden volstaan met een andere of lichtere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Bij het opleggen van de straf heeft het gerecht anderzijds ook gelet op de persoonlijke omstandigheden van Kleinmoedig. Zo wordt gesteld dat Kleinmoedig zijn sociale positie als gerespecteerd notaris is kwijtgeraakt en hem als bijkomende straf ook het verbod wordt opgelegd zijn ambt als notaris voor een aanzienlijke periode nog te vervullen. Daarnaast is het gerecht van oordeel dat het verlies van zijn inkomen en zijn aanzien binnen zijn gezin en de kleine samenleving op Curaçao een zware wissel op Kleinmoedig trekt. Enigszins in strafverminderende zin is er ook rekening gehouden met het feit dat Kleinmoedig niet eerder strafrechtelijk voor een soortgelijk feit is veroordeeld.

,,Het gerecht zal daarom volstaan met een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden. Anders dan de officier van justitie is het gerecht niet van oordeel dat een deel hiervan voorwaardelijk dient te worden opgelegd.”

Het gerecht is ook meegegaan in de eis van de officier van justitie dat Kleinmoedig voor een periode van vijf jaren uit het ambt van notaris wordt ontzet. ,,Nu de verdachte als notaris belast is met een in het rechtsverkeer zeer belangrijke functie en hij met gebruikmaking van die positie gedurende een lange periode grote hoeveelheden gelden heeft verduisterd van derden, heeft hij het in hem gestelde vertrouwen geschonden en zijn ambt in diskrediet gebracht.”

De piano die Kleinmoedig met het verduisterde geld heeft gekocht, zal niet lang nog van hem blijven. Het gaat om een in 2010 aangeschafte vleugelpiano van het merk Steinway & Sons. Kleinmoedig heeft ter zitting verklaard dat deze vleugel hem toebehoort en dat hij deze nog steeds heeft. De vleugel is weliswaar vatbaar voor verbeurdverklaring, maar het gerecht zal daartoe niet overgaan nu na deze strafzaak ook een ontnemingsprocedure zal volgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

10 reacties

 1. Abraham, heeft U vanochtend Johnny begeleidt naar Koraal Specht ? Mooie vriend heeft U ! Wanneer U op bezoek gaat vergeet niet om bananen mee te nemen. Nu nog ontnemingszaak afwachten. Hoger beroep kan hem weleens tegenvallen, zeker met die advocaat Braam naast zich.

 2. Reken maar dat een aantal notarissen hem nu knijpen. Was wel hoog tijd dat er werd ingegrepen. Notarissen wilden maar al te graag andermans geld “beheren” en drongen erop aan om die op hun derdenrekening te storten. Nu dat Johnny de bak ingaat, keren de notarissen heel snel het geld uit aan de recht hebbende. Ze willen ook niet meer OZB incasseren. Koper en verkoper moeten dat maar onderling regelen. Dat zegt mij genoeg.

 3. Ik vind het wel van de gekken dat Kleinmoedig direct het gevang in moet terwijl Gerrit de Raaf vele malen meer geld van het volk heeft gestolen en meer als 200 miljoen naf bij het RdK heeft verduistert, het lijkt mij echter dat deze rechter echt tot op het bot een MFK aanhanger is, Gerrit de Raaf mocht zelfs nog ruim 2 jaar na zijn veroordeling los rond lopen en zijn politieke baantje behouden. Welke DEMON is hier aan het werk. Rechter een ding is zeker, ik bezit een kracht die onmetelijk is en zal deze recht iets toe wensen waar de straathonden zelfs geen brood van lusten. Johny veel sterkte en mocht het zo zijn dat je echt het gevang in moet, zou ik zeggen na regen komt zonnen schijn.

 4. Nou, de man zit daar achter een Steinway piano, die kost ook rond de 150.000 NAF. Het is altijd hetzelfde probleem, op grote voet willen leven.

 5. Ja @ Kaat. Eigenlijk moet bijna de hele ministerraad de bak in.
  Deze mensen hebben curaçao de afgrond in gejaagd!
  En wij staan erbij en kijken ernaar!
  Lamoney die nog recent ongegeneerd haar f&f stictingen heeft gespekt met verhoogde subsidies!
  Ze doen het allemaal, en ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd! Oppositie en Coaltie!

 6. @KnoekKoe , ik heb ook de andere commentaren gelezen , men zegt dat ze allen hetzelfde doen, geen toezicht etc, dan gaan er nog meer koppen vallen, maar heb me toch niet echt verdiept hierin. Vindt ‘t erg dat dit gebeurd is, dus geen schoonpraterij of zo. Liever had ik sommige andere lieden op hun snuit zien gaan, is larmoney die nog doodleuk langs de weg hangt te prijken, en wel tegen de wet in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -