29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Demissionair staatssecretaris Knops: Tevreden, maar het kan sneller

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Demissionair staatssecretaris Knops: Tevreden, maar het kan sneller
Knops heeft gemengde gevoelens na mogelijk laatste officiële bezoek aan Bonaire | Marit Severijnse

Kralendijk – Toen demissionair staatssecretaris Raymond Knops gisteren naar Aruba vertrok, zei hij terug te kijken op een ‘mooi’ bezoek aan het eiland Bonaire, waar hij naar eigen zeggen van is gaan houden.

Dat hij terugkomt staat voor hem als een paal boven water, maar of dat opnieuw als bewindsman is of in een totaal andere hoedanigheid, kon hij niet zeggen. ,,Ik kijk terug op een periode waarin zeker dingen zijn verbeterd, maar ik ben iemand voor wie het niet vlug genoeg kan. Ik had dan ook gehoopt dat het sneller was gegaan”, aldus Knops.

Knops had, zoals gewoonlijk, een druk programma af te werken. Hij heeft in de twee dagen dat hij op Bonaire was veel gesprekken gevoerd, waarbij verschillende onderwerpen de revue zijn gepasseerd. Zijn ontmoeting met eindexamenkandidaten van Liseo Boneriano noemt hij bijzonder. ,,Ze gaan nu naar Nederland om daar te studeren en zullen daarbij tegen problemen aanlopen. Ik heb het met ze gehad over hun verwachtingen en zorgen hierover”, aldus Knops.

Volgens hem geven veel studenten aan dat ze na hun studie willen terugkeren naar Bonaire om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het eiland. Tijdens zijn bezoek aan Plenchi di Trabou ontmoette hij ‘een enthousiast team dat zich inzet om werk te vinden voor de mensen die hier wat meer moeite mee hebben’. ,,Het is mooi om te zien dat je dingen niet alleen hoeft te doen, maar dat het ook samen kan. Plenchi is een voorbeeld van wat er de afgelopen periode bereikt is doordat er is samengewerkt tussen het Openbaar Lichaam Bonaire en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).”

Tijdens de persconferentie van dinsdagmiddag werd naar zijn mening gevraagd over de rotonde die te klein is en maar niet af wordt gemaakt.

,,Ik ben daar wezen kijken en heb er met gedeputeerde Kroon kort over gesproken. Mogelijk kan er vanuit Nederland geholpen worden, maar dat moet besproken worden met verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat I&W) die volgende week naar het eiland komt. Ik heb Kroon wel aangegeven dat dit soort zaken voorkomen moeten worden”, aldus Knops die vervolgens een vraag over de brief van Unkobon over de traagheid waarmee de wegen worden opgeknapt eveneens doorschuift naar Van Nieuwenhuizen.

Dat het huidige kabinet moeilijke beslissingen over de armoede en het sociaal minimum uit de weg gaat en doorschuift naar een volgend kabinet spreekt hij tegen.

,,We hebben het in de afgelopen periode steeds over de mensen gehad en dit kabinet heeft wel degelijk stappen gezet. Maar het is niet aan het demissionair kabinet om nieuw beleid te maken.” Knops is het ermee eens dat het Bestuursakkoord niet snel genoeg wordt uitgevoerd maar tegelijkertijd ziet hij het als overwinning dat het akkoord getekend is. ,,Het was nodig om ons aan elkaar te verbinden en om dingen gedaan te krijgen.”

Als voorbeeld hiervan noemt hij de coronacrisis waarin het gelukt is om voor Caribisch Nederland dezelfde steunpakketten vast te stellen als in Europees Nederland. Net als het College financieel toezicht (Cft) is hij kritisch over de voortgang van het financieel beheer.

,,Dit is cruciaal en daarom wordt er bijstand verleend vanuit Nederland. Ik ben blij dat er eindelijk een nieuwe eilandsecretaris is benoemd, maar je moet wel over voldoende ambtenaren beschikken en de politiek moet een helder beleid vaststellen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties