28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | CRU sluit deuren

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | CRU sluit deuren

‘Afvloeiingsregeling of ontslag via SOAW’

Toch nog hoop op deal met Corc

Willemstad – Curaçao Refinery Utilities (CRU) sluit eind september definitief de deuren. Alle vaste krachten is een afvloeiingsregeling aangeboden. Voor de medewerkers die daarmee niet akkoord gaan wordt een ontslagvergunning aangevraagd via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

Dat is het CRU-personeel gisteren meegedeeld via een interne memo, ondertekend door Marcelino de Lannoy, directeur van Refineria di Kòrsou (RdK). CRU is dochtermaatschappij van overheids-nv RdK, de eigenaar van de installaties en terreinen van de raffinaderij.

De hoop is nog altijd dat voor eind september een nieuwe exploitant is gevonden die de medewerkers een baan aanbiedt. Maar voor CRU valt onherroepelijk het doek. In geval er toch geen deal komt met Corc, zal ‘RdK haar verantwoordelijkheid blijven nemen om een andere exploitant te zoeken’.

,,Maar dat neemt niet weg dat CRU de deuren zal sluiten na 30 september 2021”, schrijft De Lannoy in de memo aan het personeel van CRU.

Alleen al aan personeelskosten zal zo’n 3,3 miljoen gulden per maand worden bespaard. Van de ruim 900 Isla-medewerkers die CRU eind 2019 overnam, zouden er nog zo’n 540 op de payroll staan. Uit de interne memo blijkt dat medewerkers die akkoord gaan met het beëindigen van hun arbeidsovereenkomst op 30 september, ter compensatie twee maanden salaris extra ontvangen, inclusief cessantia.

Maar wie uiterlijk 28 juli geen handtekening heeft gezet onder het contract, ontvangt ‘alleen wat de wet voorschrijft en dat is maximaal twee weken salaris’. Voor deze groep zal CRU een ontslagvergunning aanvragen bij het ministerie van SOAW.

In een persbericht benadrukt CRU dat er geen andere optie was dan de werkzaamheden van de nv te stoppen. De RdK-dochter draait al meer dan achttien maanden met dieprode cijfers. Het is niet langer verantwoord de enorme verliezen te financieren, dat is in strijd met bestaande regels en wetten.

Bovendien is er nog ‘geen zicht op een exploitant die het personeel overneemt’. Met andere woorden: ,,CRU moet met haar activiteiten stoppen, omdat er geen inkomsten zijn om de uitgaven te dekken.”

RdK zegt er alles aan te doen om toch voor eind september een overeenkomst te kunnen tekenen met het lokale private bedrijf Corc (Curaçao Oil Refinery Complex). Maar zowel in de interne memo als in het persbericht schemert door dat het bepaald niet vlot loopt met de onderhandelingen.

,,De overdracht van de raffinaderij en de olieterminal is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Daaraan heeft Corc tot nu toe niet voldaan.” Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat niet kan worden aangetoond dat er voldoende fondsen zijn om de raffinaderij op te starten.

In een voice-bericht legt De Lannoy uit dat Corc zelf geen geld en olie bezit en daarvoor afhankelijk is van bondgenoten. ,,Daar wringt de schoen. Daarnaast moeten een milieuvergunning en andere vergunningen worden afgegeven. Allemaal zaken die nog niet zijn afgerond.”

Eindeloos rustig afwachten tot alles in orde is, is geen optie. De Lannoy: ,,Van alle partijen en entiteiten die hierbij zijn betrokken is RdK de enige die moet bloeden. We betalen maandelijks miljoenen om de installaties te onderhouden en aan personeel. Corc voldoet niet aan de voorwaarden, maar het kost ze niets.”

Ondertussen blijft het van de kant van Corc verontrustend stil. Beide directeuren, Javier Hernandez en Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas, laten al maanden weinig of niets van zich horen. Corc bv werd in september 2020 speciaal opgericht voor de exploitatie van de raffinaderij op Curaçao en heeft volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel als bedrijfsdoelstelling ‘aardolieraffinaderij, handelsonderneming, laad-, los- en overslagbedrijf’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Nardy Cramm lijkt een obsessie te hebben m.b.t. Greg Elias. Bij alle verhalen over de CORC moet zijn foto erbij, terwijl helemaal niets in het bericht over deze persoon gaat.

  2. “De hoop is nog altijd dat voor eind september een nieuwe exploitant is gevonden die de medewerkers een baan aanbiedt”
    LOL! En wie is die gek die hier op hoopt?! Dit is gewoon volksverlakkerij zoals bij Insel Air, Girobank, ENNIA. Richting medewerkers en pers mooi weer spelen en dan hopen dat als de bom barst je inmiddels op een andere functie zit

  3. Hoop dat we nu dan ook zo snel als mogelijk gaan beginnen met het plannen van de afbraak van de roestbak. Veel van het personeel kan en zal in het buitenland werk gaan zoeken en vinden. Daarmee wordt het nagenoeg onmogelijk om deze roestbak ooit nog een keer op te starten. Niet iedereen kan zomaar een raffinaderij bedienen en zonder personeel start er helemaal niets op.

    Dus Pisas, hak de knoop door en begin snel met plan B. Of dat Greentown of iets anders is maakt niet uit, maar dit circus rond de raffinaderij heeft nu lang genoeg geduurd en heeft het eiland zeer veel geld gekost.

  4. “Ondertussen blijft het van de kant van Corc verontrustend stil. Beide directeuren, Javier Hernandez en Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas, laten al maanden weinig of niets van zich horen.”

    Hmmm oordeverdovende stilte na belofte om die ijzeren roesthoop over te nemen. Waar kennen we dat ook weer van? Effe denken hoor. Maar geen paniek mensen, komt goed. Corc is een serieus bedrijf met een decenialange staat van dienst. Hun jaarcijfers en resultaten van de afgelopen eeuw heeft duidelijk laten zien dat we te maken hebben met een gedegen en serieuze kandidaat. Hun zijn in stilte strategieen aan het bedenken hoe ze het eiland maximaal kunnen bevoordelen, dus ja de telefoon staat eventjes uit. Maar laga respondi i nan ta bel bek. Onze beste onderhandelaars hebben alles beklonken gelijk de jaren 80 toen de directie van Shell een zeer zware delegatie tegenover zich hadden in de persoon van een streng kijkende kleuterjuf en met dreigend vingertje wapperende boskabouter. Ook de venezolanen sidderden en beefden toen de zware delegatie hun vroeg om de exploitatie over te nemen. Met neergebogen hoofd en knikkende knietjes tekenden hun bij het kruisje. De kleuterjuf keek nog even streng over haar bril heen en toen was alles in kannen en kruiken.

    Ja Curacao zet altijd hun beste toptalenten in voor cruciale zaken. VIVA KORSOWWWWW

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties