27.7 C
Willemstad
• zaterdag 2 november 2024

Extra | Journaal 1 november 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursdayday, October 31, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 31 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 29, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | CBCS in de min

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | CBCS in de min
Door fors lagere rente-inkomsten verlies van 3,9 miljoen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Centrale Bank CBCS heeft vorig jaar, in het eerste coronacrisisjaar 2020, een verlies geboekt van 3,9 miljoen gulden. Dat is een groot verschil met het voorgaande jaar, toen de gerealiseerde winst nog bijna 6,9 miljoen bedroeg.

CBCSDat blijkt uit de ‘Condensed Financial Statement’ van de gezamenlijke Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten per 31 december 2020, zoals door het Antilliaans Dagblad bestudeerd.

Elk jaar geeft de CBCS het jaarverslag een bepaald thema mee. Voor 2020 werd dat ‘Agility in the time of Covid-19: Coping with a disruptive reality’ (Wendbaarheid en veerkracht in de tijd van Covid-19: Omgaan met een ontwrichtende realiteit); zie ook kader ‘Leven op z’n kop’.

Vooral de rente-inkomsten van de CBCS zijn flink onder druk komen te staan; terwijl over 2019 nog 62,5 miljoen werd verdiend aan interest, is dat bedrag geslonken tot slechts 37,9 miljoen over de twaalf maanden van 2020; een aderlating van 24,6 miljoen.

De Centrale Bank heeft zelf ook rentekosten en die kwamen het afgelopen jaar uit op 1,2 miljoen (was: 975.000 een jaar eerder). Daardoor kwamen de netto-rente-inkomsten uit op 36,7 miljoen en dat is een stuk lager dan de 61,6 miljoen over 2019.

,,De rente op de internationale markt blijft naar verwachting voorlopig laag als gevolg van de Covid-19-pandemie, die het resultaat van de Centrale Bank negatief zal beïnvloeden. Om de negatieve gevolgen hiervan voor haar resultaat en financiële positie te beperken, heeft de CBCS een plan opgesteld dat wordt gemonitord en waar nodig bijgestuurd”, aldus een toelichting op de winst- en verliesrekening.

De opbrengsten uit toezicht op financiële instellingen bleven vrijwel gelijk, namelijk iets meer dan 11 miljoen. De overige diverse inkomsten waren met bijna 1,9 miljoen lager dan de ruim 2,3 miljoen van het voorgaande boekjaar.

Aan de uitgavenkant is te zien dat de CBCS de algemene operationele uitgaven heeft weten te beperken en zelfs te drukken tot 55,8 miljoen over het hele jaar 2020 (dat was 61,3 miljoen in 2019). De totale kosten bedroegen 63,9 miljoen vergeleken met 69 miljoen een jaar eerder. Een nadere specificering van de (operationele) kosten is er niet.

Met het ‘nettoresultaat inclusief winst uit marktwaardeveranderingen en niet-gerealiseerd wisselkoersresultaat’ zijn grote bedragen gemoeid: 273,6 miljoen (versus 190,7 miljoen in 2019). Maar dat wordt ‘gecorrigeerd’ door ‘dotatie ongerealiseerde winst gerelateerd aan marktwaardeveranderingen en ongerealiseerde koersresultaten ten gunste van de bestemmingsreserves’ met vergelijkbare bedragen: 277,5 miljoen in 2020 (en 183,8 miljoen in 2019).

Onderaan de streep duikt de Centrale Bank in de min, met 3,9 miljoen in vergelijking met nog een plus van bijna 6,9 miljoen een jaar daarvoor. Het resultaat is daarmee per saldo met 10,8 miljoen verslechterd.

Het uiteindelijke verlies over 2020 is overigens minder groot dan in oktober vorig jaar werd verwacht. Volgens de projecties die toen via de Sint Maartense minister van Financiën naar buiten kwamen, werd toen nog rekening gehouden met een verlies van 6,2 miljoen.

Omdat de rente-inkomsten ook voor langere tijd onder druk zouden blijven, gingen de projecties ook voor de komende jaren uit van rode cijfers. Tussen 2020 en 2024 zou het gaan om een totaal verlies van niet minder dan 87,5 miljoen.
,,Het betreft een projectie en niet de verwachte uitkomst”, nuanceerde een woordvoerder desgevraagd tegenover deze krant. En, zo werd benadrukt: ,,Het gaat om de operationele opbrengsten en kosten; de operationele begroting dus. Niet om de Centrale Bank-taken. Onze deviezenpositie is uitstekend.”

Balanstotaal fors toegenomen

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. De salarissen van het Management zouden inderdaad openbaar moeten zijn en conform de publieke sector. Hoe kunnen directeuren 1 miljoen per jaar vangen en bv een Minister vangt 16 per maand? Hoofd van een departement zal ook iets van 15 pm vangen.

  2. Een slordige 4 miljoen te kort?
    Dat is precies het jaar salaris van:

    1. Leila Lasten om en nabij 1 miljoen

    2. Jardim om en nabij 1 miljoen

    3. Richard Doornbosch om een nabij 1 miljoen!
    Plus emolumenten!

    Resultaat: Gehackt IT systeem, Giro, Ennia, ACA, PSB, BdO debacle
    Accountant deal BDO: oude jongens krentenbrood!

  3. Een verlies geboekt van 3,9 miljoen gulden, dat is 4 jaar salaris van Richard Doornbosch, de bank directeur. Dat is het probleem hier alle instellingen worden leeggezogen door overbetaalde geparfumeerde drollen.”

    klopt dit is herhalend issue: goed voorbeeld doet goed volgen maar helaas zijn er nogal wat vragen te stellen over het CBCS beloningsbeleid:
    * transparantie: kan er in de jaarverslagen transparantie plaatsvinden over beloningsbeleid RvB en RvC?
    * marktwerking: wordt de salarissen van RvB en RvC ieder jaar gebenchmarkt met andere internationale markten? CBCS draait op overheidsgeld, als dezelfde kwalitieit geleverd kan worden met andere mensen is dat een aantrekkelijke besparing
    * open vacatures: stel vacatures open zodat meer mensen kunnen solliciteren naar RvB en RvC posities. Dit leidt tot een hogere kwaliteit en scherpere prijzen

  4. Een verlies geboekt van 3,9 miljoen gulden, dat is 4 jaar salaris van Richard Doornbosch, de bank directeur. Dat is het probleem hier alle instellingen worden leeggezogen door overbetaalde geparfumeerde drollen.

  5. Heel bijzonder. Een jaarverslag zonder specificatie van de operationele uitgaven.
    Ach, er is bezuinigd en het is ook maar 55.8miljoen dus waarom zou je ook.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties