27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:13

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Boeren in de spotlight

Pictures by © Berber van Beek – or www.studiorootz.com

Te veel mensen weten niet dat op het droge en zonnige Curaçao lokaal voedsel wordt geproduceerd. Berber van Beek en Reina Keijzers willen met foto’s en video-opnames ‘de verborgen wereld’ van de boeren laten zien aan consumenten.

De bewustwordingscampagne van The Hidden Green Movement moet eraan bijdragen dat de consument vaker kiest voor lokale producten. Dat zorgt voor meer banen in de agrarische sector, een gezondere bevolking en een duurzame, minder kwetsbare samenleving. Met fondsenwerving kan een deel van de kosten worden gedekt, maar daarnaast is het project afhankelijk van donaties.

Dat op Curaçao lokaal geproduceerd voedsel te koop is, is bij veel te weinig mensen bekend. Dat moet anders, vinden Berber van Beek en Reina Keijzers. Zij willen tijdens een online bewustwordingscampagne twaalf Curaçaose boeren een jaar lang in de spotlight zetten.

In een filmpje van twee minuten leggen Van Beek en Keijzers uit dat zij de boeren op het eiland, met het project van de Hidden Green Movement onder de aandacht van de consument willen brengen ‘voor een meer duurzaam en gezonder Curaçao’. De video is ook te zien op de website van het Antilliaans Dagblad.
Om een dergelijke campagne op te kunnen zetten, is niet alleen veel tijd en liefde nodig, maar ook geld.

- Advertentie -

Het gaat met name om het verzamelen van informatie en het uitwerken van de gegevens naar foto, film en teksten in het Papiaments en Engels. Daarnaast is een bedrag nodig voor het opzetten en onderhouden van een website en kanalen op sociale media. Het projectvoorstel gaat uit van een begroting van 79.000 gulden, waarvan de helft is gedekt met steun van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribbean en bedrijven.

Dat de boeren in beeld worden gebracht, is belangrijk. Van Beek, fotografe en permaculturist, bedacht het project samen met Keijzers, toen zij tijdens haar werk merkte dat eigenlijk maar weinig mensen weten dat er op Curaçao lokaal voedsel wordt geproduceerd. Het idee is om via de campagne, die in maart 2022 van start gaat, de ‘verborgen’ wereld van de lokale boeren onder de aandacht van de consument te brengen.

,,Wij ontdekten tijdens ons veldwerk dat de lokale voedselproductie verdubbeld kan worden.” Dat consumenten meer lokaal voedsel kopen, heeft grote voordelen. Van Beek en Keijzers noemen bijvoorbeeld een vermindering van de uitstoot van CO2, een gezondere bevolking, versterking van de economie, een meer duurzame samenleving, minder voedselimport en meer banen in de agrarische sector.

Met fondsen die tot nu toe zijn binnengekomen, kan de helft van de gebudgetteerde kosten worden gedekt. Maar er is dus meer geld nodig. Desgevraagd laat Van Beek weten dat het streven is om uiterlijk 31 december het totale benodigde bedrag binnen te hebben. ,,Voor 1 december moeten we in ieder geval 6.000 euro hebben opgehaald om een het toegezegde bedrag van een van de fondsen te behouden.” Mocht er meer geld binnenkomen dan nodig is voor de online campagne, dan volgt in een tweede fase een vervolg van het project in restaurants en supermarkten.

- Advertisement -

Wie de campagne wil steunen kan meer informatie vinden op www.doneeractie.nl. ,,Doe mee met onze campagne en steun Curaçao”, luidt de oproep van Van Beek en Keijzers. ,,Samen zijn we de movement!” Donaties vanuit het buitenland kunnen gedaan worden via de website (https://www.doneeractie.nl/hidden-farmers-on-curacao/-57384), en lokaal wordt geld ingezameld via de stichting SeDoP Foundation (Vidanova Bank, rekeningnummer 3001197222).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -