27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘Blijvende schade’ covid reëel gevaar

Doornbosch: Investeringen in onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt nodig | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De crisis als gevolg van de coronapandemie zou de lokale economie op diverse wijzen blijvende schade kunnen toebrengen. Dit zegt Centrale Bank-president Richard Doornbosch in verband met de presentatie van het jaarverslag 2020.

,,Als gevolg van de onzekerheid over de economische vooruitzichten op korte en middellange termijn, kan onder meer de groei van de particuliere investeringen zwakker uitvallen dan vóór de pandemie”, noemt de Centrale Bank CBCS.
,,Bovendien kan de crisis leiden tot een inkrimping van de beroepsbevolking als gevolg van een toename van het aantal ontmoedigde werkkrachten en arbeidsmigratie naar landen met betere vooruitzichten.”

Ook speelt volgens de CBCS mee: ,,Verder kan de crisis de productiviteitsgroei aantasten, aangezien bedrijfssluitingen en faillissementen resulteren in kapitaalverlies en een suboptimale allocatie van middelen.”

Doornbosch hamert dan ook op het belang van hervormingen: ,,Tot die hervormingen behoren investeringen in het onderwijsstelsel, het stimuleren van permanente educatie, de aanpak van starheden op de arbeidsmarkt en verbetering van de kwaliteit van, en de toegang tot, digitale technologie.”

Vrijdag publiceerde de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten het jaarverslag over het vorige jaar. De financiële resultaten van de CBCS zelf laten nog even op zich wachten. Maar in het jaarverslag blikt de president terug op het voorgaande jaar en wordt vooruitgekeken naar het lopende en komende jaar. Daarover berichtte het Antilliaans Dagblad zaterdag al uitvoerig.

De Covid-19-pandemie heeft de toch al kwetsbare economieën van Curaçao en Sint Maarten zwaar getroffen. Daarvóór bevond Curaçao zich al in een langdurige recessie, die vooral te wijten was aan de slepende gevolgen van de diepe economische crisis in Venezuela. Tegelijkertijd begon Sint Maarten zich net te herstellen van de enorme verwoesting door orkaan Irma in 2017.

Volgens de laatste schattingen zullen de economieën van Curaçao en Sint Maarten pas in 2024 het niveau van vóór de pandemie kunnen bereiken”, aldus Doornbosch, die werd vergezeld door onder meer directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten en financieel-economisch directeur José Jardim.

De president legt uit dat economieën die afhankelijk zijn van toerisme, zoals die van Curaçao en Sint Maarten, ‘aanhoudende en langdurige schade kunnen oplopen’. De pandemie kan tot aanzienlijk productiviteitsverlies leiden, gezien de extra kosten om het besmettingsgevaar te beperken door middel van gezondheids- en schoonmaakprotocollen, maatregelen om sociale afstand te bewaren en maatregelen voor contactloze accommodatie en voedselvoorziening, waar toeristische bedrijven mee te maken krijgen.

,,Om het tempo van het herstel op te voeren en tegelijkertijd de economische schade te beperken is het van belang dat de regeringen maatregelen nemen om particuliere investeringen te stimuleren door de kosten van het zakendoen, de langdurige administratieve procedures en de bureaucratie te verminderen”, aldus de topman.

,,Om bedrijfssluitingen, faillissementen en een inkrimping van de beroepsbevolking te voorkomen, moeten de regeringen bovendien gedurende de crisis financiële steun blijven verlenen aan de zwaarst getroffen sectoren en werknemers”, legt hij uit.

Om de sociaaleconomische gevolgen van de pandemie te temperen, worden er sinds april 2020 zogeheten ‘discretionaire beleidsmaatregelen’ ingezet, waaronder loonkostensubsidies voor bedrijven, inkomenssteun voor zelfstandigen en werkloosheidssteun.

Volgens Doornbosch moeten deze maatregelen worden aangevuld met programma’s voor werklozen, gericht op (her)opleiding en ontwikkeling van vaardigheden met het oog op het verbeteren van hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt.

,,De nadruk moet echter niet alleen liggen op een duurzaam groeiherstel, maar ook op een meer inclusief groeipad dat kansen biedt aan alle groepen in de samenleving en dat tot een eerlijkere verdeling van het geaggregeerde inkomen leidt. Daartoe zijn structurele hervormingen van cruciaal belang; hervormingen die de productiviteit versnellen en tezelfdertijd ook de sociale cohesie bevorderen.”

Toerisme is momenteel de belangrijkste economische pijler van zowel Curaçao als Sint Maarten. Met het oog op het herstel van deze sector moet voortdurend aandacht worden besteed aan gezondheids- en hygiëneprotocollen om zo het vertrouwen van potentiële reizigers te herstellen. Tegelijkertijd kan worden gedacht aan nieuwe bedrijfsmodellen in de toeristische sector die een hogere toegevoegde waarde bieden dan de traditionele, zoals ecotoerisme bijvoorbeeld.

De Covid-19-pandemie heeft de grote kwetsbaarheid van de toeristische sector voor externe schokken aan het licht gebracht en het belang van economische diversificatie benadrukt. ,,Daarom zou de agenda voor economisch beleid van beide landen maatregelen moeten bevatten om het investeringsklimaat te verbeteren zodat creativiteit en ondernemerschap een kans krijgen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. LEUGENS meneer Doornbosch, pure LEUGENS. De ondoordachte, achterlijke, angsthaas achtige, ongecoordineerde, ondemocratische en ONZINNIGE paniekvoetbal reactie van de wereldVOLGERS, die op geen enkele wijze leiderschap hebben laten zien en alleen keken wat de een deed om het direct te kopieren heeft tot blijvende schade aan de economie, gezondheid en leefbaarheid geleid. In tijde van rust en vree presenteerden die wereldVOLGERS zich als sterk en leiders. Wat meer sommigen kregen zelfs een benoeming als powervrouw bla bla bla. Er waren draaiboeken over hoe te handelen in een crisis situatie, maar uiteraard werden die niet gelezen. Er waren “top” ontmoetingen waarbij men de halve wereld overvloog om te debateren hoe er minder gevlogen kon worden en hoe te handelen in tijden van crisis, maar dat bleef beperkt tot Koeterwaalse Prietpraat voor de microfoon en achteraf zich volvreten aan de vele staatsbanketten. Resultaat NUL. En nu was dan daar eindelijk een situatie waarbij men kon aantonen een LEIDER te zijn, maar het bleken allemaal vertwijfelde domme angsthazen te zijn die schichtig keken naar het selecte groepje experts van “ehm wat moeten wij doen?”. Om daarna klakkeloos de onzinnige en ondoordachte idioterie, gericht op het bestrijden van een BACTERIELE infectie over te nemen. Op tv verschenen allemaal professor warbollen die niet verder kwamen dan “was je handen, poets je tanden en blijf thuis” onderwijl het dodental steeg. Uiteraard waren velen bang gemaakt dus ging men massaal wc papier inslaan, want dat helpt echt tegen een virus uitbraak. Gezond verstand ontbrak over de gansche wereld dus de ene na de andere stompzinnige “maatregel” werdt ingevoerd. Dat had alleen tot gevolg dat de ziekenhuizen overstroomden en het dodental steeds weer steeg, maar he de experts zeggen het dus het zal wel helpen. Alles werd aan de kant gezet voor dit chinees vleermuissoep griepje. Winkels moesten sluiten maar supermarkten mochten openblijven waar een ieder door elkaar heen krioelde. Op vliegvelden moest men 1.5 meter van elkaar gaan staan, om in het vliegtuig hutje mutje op elkaar te zitten. Mensen verloren van de ene dag op de ander hun baan, omdat een paar rokende obesitas figuren gorgelend naar adem op de ziekenboeg lagen. Ondoordachte achterlijke maatregelen hebben geleid tot blijvende schade meneer Doornbosch, niet het virus. En we zijn er nog lang niet want, terwijl in vele landen de mensen nog niet eens 1 prik hebben gehad, zijn we al weer aan het kwebbelen over prik 3,4 en 60. De blijvende schade is ook het EGOISME van de mens. Ik heb daar maar 1 woord voor BAH!

  2. ,Verder kan de crisis de productiviteitsgroei aantasten, aangezien bedrijfssluitingen en faillissementen resulteren in kapitaalverlies en een suboptimale allocatie van middelen.”
    Aparte conclusie: meestal leiden recessies er juist toe dat bedrijven of bedrijfstakken die toch al niet meer levensvatbaar waren failliet gaan en vervangen worden door betere alternatieven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...