26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Bezorgdheid om gedetineerden

Philipsburg – De benarde situatie van de Pointe Blanche-gevangenen, die hun lijden uitten in een brief aan The Daily Herald, heeft de aandacht getrokken van de fractieleider van UP in het parlement, Grisha Heyliger-Marten.

Ze heeft een brief gestuurd aan minister van Justitie Anna Richardson met het verzoek om dringend duidelijkheid te verschaffen over de werkelijke leefomstandigheden van de gedetineerden die zeggen dat ze onder de aanvaardbare internationale normen van gevangenisomstandigheden leven.

De gevangenen hebben in hun brief, gepubliceerd op 22 augustus 2021, uitgelegd dat ze momenteel in mensonterende en onmenselijke omstandigheden leven, verergerd door de orkaanschade van 2017, die tot op heden niet zijn aangepakt.

In haar brief aan minister Richardson zei parlementslid Heyliger-Marten: ,,Op basis van de zorgen die in de brief worden geuit, geloof ik dat de regering niet kan wachten tot de uitvoering van het Unops-projectvoorstel ter vervanging van de huidige Pointe Blanche-gevangenis en het Huis van Bewaring is voltooid.”

Het UP-Statenlid is ook bijzonder bezorgd over de kortetermijnplannen van de regering om de gevangenen te huisvesten wanneer de wederopbouw van de gevangenis eindelijk begint, en hoe daarbij rekening wordt gehouden met de behoefte van de gevangenen om contact te houden met hun familie terwijl ze vastzitten.

De beweringen van de gevangenen omvatten aantijgingen dat de regering sinds 2017 zestig van haar gevangenen van Sint Maarten naar Nederland heeft gestuurd om ruimte te maken voor de reparatiewerkzaamheden die kort na de passage van orkaan Irma hadden moeten beginnen. Sindsdien verblijven de gedetineerden in het buitenland en hebben zestig of meer nieuwe gedetineerden hen in de gevangenis vervangen, terwijl de omstandigheden in de gevangenissen hetzelfde zijn gebleven.

Een ander punt voor de gedetineerden was het feit dat, hoewel 80 procent van de gedetineerden in de leeftijd van 19 tot 25 jaar was, er geen rehabilitatieprogramma’s bestonden en er geen activiteiten waren om met name de jonge gedetineerden voor te bereiden op terugkeer naar de gemeenschap.

Dit was een duidelijk plichtsverzuim van de minister van Justitie, die volgens de gevangenen al had aangegeven dat ze de baan ‘niet nodig had’. In de brief suggereerden de gevangenen dat als ze de baan niet nodig had, ze plaats kon maken voor iemand anders die hun problemen wel wilde oplossen.

,,Ik kan me niet voorstellen hoe het is om onder de maat te leven, en niemand zou in de omstandigheden moeten leven die door deze gevangenen worden beschreven. Ze hebben keer op keer geklaagd en ik geloof dat hun zorgen niet serieus worden genomen. Als het een geval is waarin de minister van Justitie niet over de personele middelen beschikt om de problemen waarmee ze wordt geconfronteerd op te lossen, of als de hulp niet wordt ontvangen, dan dring ik er bij haar op aan om naar het parlement te komen en het ons te laten weten, zodat we kunnen helpen”, aldus Heyliger-Marten.

Het Statenlid vraagt de minister van Justitie om uit te leggen of bij het plannen van de bouw van een nieuwe gevangenis voldoende rekening is gehouden met de wensen en behoeften van de regering en de lokale culturele en andere specifieke omstandigheden van Sint Maarten.

Ook wil ze weten wat de overeengekomen rol is van de Koninkrijksregering met betrekking tot de handhaving van de Pointe Blanche-gevangenis, en of minister Richardson van Justitie het eens was met de mening van voormalig Nederlands Tweede Kamerlid Chris van Dam dat het justitie/gevangenisstelsel van Sint Maarten tijdelijk moet worden overgenomen door de Nederlandse regering.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Niet zeuren lekker zitten waar je zit leuk of niet, toen jullie iemand de hersen in sloegen voor een paar gulden of met een drug transport je zakken heb kunnen vullen en waar je straks nog plezier van kan hebben als je slim was/bent . Ik ken de gevangenis daar heb er bouwwerken gedaan ik vind het wel mee vallen, als je in zuid Amerika in een hok zit krijg je alleen een stukje brood en wat water per dag. Dus niet zeiken wie ze kontje brand moet op de blaren zitten en je niet gedragen als een klein kind.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -