27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Zonder begroting geen perspectief’

Oranjestad – Aruba heeft geen begroting van 2022, geen nieuwe regering en zit in de crisis met Coho. AVP-parlementariër Gerlien Croes noemt de situatie zorgwekkend. ,,Er is geen perspectief en het ontbreekt aan kennis.”

De parlementariër vindt het een vreemde gang van zaken dat er zelfs geen aangepaste begroting van 2021 is. ,,Het toerisme herstelt zich sneller dan verwacht. De uitgaven van het Land Aruba zullen dus moeten worden bijgesteld, maar daarvoor moet een begrotingsproces in gang worden gezet. En dat is nog niet gebeurd.”

Croes wijst ook op het trage proces van het vormen van een nieuwe regering. ,,Aruba ging meer dan twee maanden geleden naar de stembus. Het verkiezingsproces en het resultaat van de verkiezingen kenden veel discrepantie en brachten onrust met zich mee. Het leidde zelfs tot een negatief beeld over de democratie van het land.”

De parlementariër merkt op dat buureiland Curaçao geen moment twijfelde en de bevolking de mogelijkheid gaf om twijfelachtige stembiljetten te hertellen. Op Aruba werd een verzoek van AVP om transparantie te krijgen weggeduwd en de rechten van burgers werd genegeerd. Het resultaat was dat voor het eerst in geschiedenis de oppositie de meerderheid steunde.

- Advertentie -

,,De wens van nieuwe partijen om te regeren komt duidelijk naar voren in het formatieproces en in het verdelen van de portefeuilles. Het lijkt wel alsof er tijd wordt gekocht om alle interne brandjes te kunnen blussen. Terwijl Aruba nu juist een plan nodig heeft, een visie en vooral een begroting. Zeker met de situatie van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) is dat essentieel.”

Onlangs werd de begroting 2021 goedgekeurd. ,,Dat deed dezelfde regering die de begroting heeft voorbereid. En dan praten we over integriteit? De begroting is gebaseerd op cijfers en berekeningen uit 2020. Dit is absoluut achterhaald”, vindt Croes. Volgens de Staatsregeling had de begroting van 2022 op 1 september moeten zijn ingediend. ,,Een begroting die erg belangrijk is, omdat het de eerste begroting is waarbij Nederland leidend is en Aruba moet uitvoeren.”

Croes trekt de conclusie dat het gebrek aan plannen en beleid ervoor zorgt dat de bevolking nog meer onzekerheid te wachten staat. ,,Er is geen perspectief en het ontbreekt aan economische kennis. De manier waarop Nederland financiële hulp wil bieden via Coho en het Landspakket en de verklaring van de Nederlandse staatssecretaris over de manier van samenwerken met Aruba, daar kunnen we ook de ogen niet voor sluiten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ben het helemaal eens met deze mevrouw. Jammer dat het commentaar uit juist de AVP hoek komt. Het eiland probeert nog bij te komen van een totaal uit de hand gelopen ver drie voudiging van de staats schuld onstaan tijdens de AVP regeer periode. En ja laten we Curaçao als leidend voorbeeld nemen . Alwaar geen zee te hoog gaat voor zijn opmerkelijk inteligente overheid, stabiele begrotingen met overschot creerend en een tevreden wel doorvoede bevolking. Oeps !!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -