24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 04:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Bank niet blij met ob-taak

- Advertentie -
Incasseren en afdragen omzetbelasting door banken kost tijd en geld | Antillliaans Dagblad

Willemstad – Het voornemen van het aanstaande kabinet-Pisas (MFK/PNP) om de omzetbelasting (ob) van 7 procent via de banken te innen, zal voor deze financiële instellingen een ingewikkelde en vooral ook kostbare aanpassing betekenen in het bancaire systeem en kan dus rekenen op weerstand.

Dat stelt een door deze krant geraadpleegde bankier anoniem. Het bestuur van de Curaçao Bankers’ Association (CBA) wil in dit stadium nog niet reageren op wat hierover in het Regeerakkoord 2021-2025 staat opgenomen.

Niet dat het plan op zichzelf niet effectief kan zijn, met als doel belastinggeld eenvoudiger in het laatje van de overheidskas te krijgen, maar: ,,Banken zitten hier op dit moment, met alle economische problemen die er al zijn, helemaal niet op te wachten. Het kost een hoop geld en energie om dit in de banksystemen in te voeren. Het is te vergelijken met de ‘licence fee’ die we bij elke buitenlandse transactie per maand moeten afdragen.”

De bankier, met jarenlange ervaring, denkt wel te weten hoe het idee is ontstaan. Er zijn volgens hem immers heel wat bedrijven, bijvoorbeeld kleine toko’s, die wel omzetbelasting afrekenen bij de klant, maar deze vervolgens niet afdragen aan de Belastingdienst. Daar was indertijd ook het project van het kasregistratiesysteem van de Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) voor bedoeld.

- Advertentie -

Overigens zouden banken alleen kunnen inhouden en afdragen bij elektronische transacties, niet bij cashbetalingen. Om een idee te krijgen van de complexiteit voor de banken: er zijn verschillende soorten betalingen, te weten online, met debit- en creditcards en prepaidkaarten. Dan zijn er nog standing orders (automatische periodieke overschrijvingen), bijvoorbeeld het betalen van een verzekeringspremie, of afbetaling van een auto.

De bankier: ,,Nu rekent bijvoorbeeld een winkel een bedrag af bij zijn klant, inclusief ob, en moet vervolgens via de eigen administratie deze ob worden afgedragen aan de fiscus. In het geval van het nieuwe plan zouden de banken dit onderscheid op de bankrekening van de winkel moeten herkennen en dan automatisch de ob op een aparte rekening van de bank moeten storten of direct op een rekening van de Belastingdienst. Dit alles moet geautomatiseerd worden.”

De ervaringsdeskundige vervolgt: ,,Hier zitten hele computersystemen achter en dat wordt nogal eens onderschat. Elke automatisering is bloed, zweet en tranen. De programmatuur voor de banksystemen is heel kostbaar, soms net zo duur als het bankgebouw zelf.”

Waar ook niet aan gedacht wordt, is dat de banken op Curaçao opereren op een kleine schaal en dat alles relatief heel kostbaar is. ,,Lokale banken kunnen de meerkosten dan ook weer gaan doorberekenen aan de klanten.”

De bancaire specialist wijst er verder op dat de financiële instellingen niet stilzitten en continu hun systemen moeten aanpassen om mee te kunnen gaan met de moderne en wereldwijde ontwikkelingen. ,,Denk bijvoorbeeld aan nieuwe bankpassen die een zogeheten tapfunctie hebben, waardoor swipen niet meer nodig is. Maar tevens regelgeving die door de Centrale Bank wordt opgelegd, het upgraden van de interne systemen en het mobiel en online bankieren.”

Maar, zo verwacht de geconsulteerde bankier, de verwachting is dat het met de invoering van de nieuwe plannen ook weer niet zo’n vaart zal lopen. Want de wetgeving moet aangepast worden, wat al een heel traject op zich is, en ook de technische voorbereiding zal geruime tijd vergen.

De bankiersvereniging CBA wacht nog even af. Er zal zonder meer een reactie komen wanneer er formeel iets meer bekend is.

Het Antilliaans Dagblad berichtte op 3 mei over de ob-plannen van de aanstaande MFK/PNP-coalitie, waaronder het plan van één uniform tarief van 7 procent. Waarbij de commerciële banken de ‘incasseerders’ worden van de overheid, want bij elke elektronische transactie dient de bank de verschuldigde ob automatisch in te houden en deze direct af te dragen aan de Landskas.

Aldus het ‘Regeerakkoord van Landhuis Daniel’ van de aanstaande coalitiepartijen MFK en PNP dat op vrijdag 30 april werd ondertekend. Omdat de banken dan, na een wetswijzing, wettelijk verplicht worden de ob in te houden en af te dragen, bij elke swipe of online betaling, verwacht de aanstaande regering sneller over de ob-opbrengsten (en dus liquiditeiten) te kunnen beschikken en de ‘compliance’ – de mate waarin wordt voldaan aan belastingplicht – te verhogen.

Voor de fiscus en in het bijzonder Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) wordt de controle dan een stuk eenvoudiger en effectiever, zo is de redenering.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

 1. @ Marlon,

  Sterker nog, we hebben producten met 0 % OB, 6 % OB en 9 % OB. Wil men dat nu gaan veranderen in ‘alles 7 % OB’ ? Daar zullen de lokale producenten blij mee zijn, want ineens worden hun producten 7 % duurder en dat zal het niet goed doen bij de consumenten en zeker niet bij de producenten.
  Dus wellicht krijgen we 2 transacties bij het betalen. 1 x pinnen voor het bedrag zonder OB en dan nog een keer pinnen voor de OB.
  Alleen heb ik geen idee hoe het dan met cash betalingen zou moeten gaan. Dan moet de ondernemer alsnog weer aangifte doen oftewel er is niets gewonnen.

  Totaal niet over nagedacht dus en dan begin ik mij af te vragen welk licht dit naar voren heeft gebracht ?

 2. Hoe moet /kan een bank OB innen ?
  Weet de bank wat voor transactie net heeft plaatsgevonden ?
  Is het koop, ruil, gedeeltelijke betaling, restant geld etc .?

  Een simpel voorbeeld.
  Ik heb contant geld nodig en een tienda wilt mij hiervoor faciliteren en ik pin dus 100 ang bij de kassa.
  Dus heb ik nu 100 op zak en er is 100 van mijn bank afgeschreven.
  Het is geen koop, maar een simpele ruil. En dus geen OB transactie.

  Dus diegene die dit heeft bedacht weet niet waarover die heeft.
  Als dat zo simpel was, dan hadden de Europeanen dat allang met de omzetbelasting gedaan.
  Zie BTW carrousel.
  Of andere landen met sales tax.

  Men is al met knoeiwerk begonnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -