28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | ARC-wet unaniem aangenomen

Osepa (PNP): Opletten of Coho geen roet in het eten gooit

Initiatiefnemer Amerigo Thodé was gisteren niet te spreken over de laatste brief van de ARC die vroeg de wet aan te houden | Persbureau Curacao

Willemstad – Het MFK-wetsvoorstel voor de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) is met algemene stemmen in de Staten aangenomen, zowel coalitie als oppositie waren het met het voorstel eens.

Initiatiefnemer Amerigo Thodé was gisteren niet te spreken over de laatste brief van de ARC die vroeg de wet aan te houden, totdat ARC zelf met een wetsvoorstel komt. ,,Het is een klap in het gezicht van de Staten. Hoe kan de ARC een initiatief van het parlement stoppen en hoe kan deze instantie zelf gaan zitten op de stoel van de wetgevende macht?”, zo vroeg hij zich hardop af.

Ten aanzien van de financiële paragraaf waar vragen over kwamen in de Staten – de wet ziet er immers op toe dat de ARC ook onderzoek kan doen in overheids-nv’s en dat zou meer werk en meer kosten betekenen – stelde Thodé: ,,Wij gaan over de wetgeving, de regering over de begroting. Deze wordt voor de ARC jaarlijks vastgesteld in overleg met de minister van Algemene Zaken.”

Statenlid Sheldry Osepa (PNP) bracht naar voren dat de ontwikkelingen binnen het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) in de gaten gehouden moeten worden.

,,Hoe staan de indieners van dit wetsvoorstel tegenover de plannen binnen Coho om onderzoek te doen naar overheids-nv’s? Die richten mogelijk ook een autoriteit op om bedrijven door te kunnen lichten. Ik anticipeer hierop, want de Staten hebben nog geen informatie gekregen over de Coho-plannen. We kunnen namelijk lokaal wel deze wet aannemen, maar een consensusrijkswet staat in hiërarchie boven lokale wetgeving.”

Thodé: ,,We hebben altijd gezegd dat rekening gehouden moet worden met onze autonomie en de Staatsregeling. Coho is ‘bon biní’ zolang maar niet aan de autonomie en de Staatsregeling gekomen wordt.”

Thodé kon niet alleen rekenen op sympathie voor het wetsvoorstel van Osepa, maar ook van oppositiepartij PAR in de persoon van Zita Jesus-Leito. De MAN gaf, in de personen van Giselle Mc William en Steven Martina, wat meer tegengas, maar stemde uiteindelijk wel in aan het eind van de vergadering.

Jesus-Leito geeft aan dat er weliswaar in de Memorie van Antwoord door MFK aangegeven wordt dat de ARC niet wil meewerken om gezamenlijk tot nieuwe wetgeving te komen, maar zij heeft van de ARC begrepen dat het instituut er geen probleem mee heeft als het huidige wetsvoorstel aangenomen wordt.

,,Als Staten willen wij ook niet afhankelijk zijn van de ARC die overigens achteraf altijd aanpassingen kan doen. Maar wij moeten onze functie blijven bewaken en initiatiefwetten kunnen maken. Mijn complimenten voor de indieners”, aldus het Statenlid van de oppositie. Martina ging hierop in: ,,Als het waar is wat Jesus-Leito zegt, hoe relevant is het dan om hier nog te refereren aan de bezwaren van de ARC op dit initiatiefvoorstel?”

Wel vindt Martina het belangrijk te kijken naar de financiële impact: ,,Als het werkveld van de ARC met dit voorstel vergroot wordt, heeft dit ook financiële gevolgen.” Ook collega Mc William stelt over de begroting: ,,Als de ARC nu al zegt niet genoeg geld en mankracht te hebben om aan alle adviesverzoeken te voldoen, wat heeft het dan voor zin deze wet aan te nemen?”

‘Let op valkuilen’
Mc William wijst nog op het feit dat de wet weliswaar een ‘game changer’ kan zijn, maar dat er ook gevaren aan kleven. Zij waarschuwt: ,,De ARC moet niet een politiek instrument worden en kunnen blijven functioneren als onafhankelijk Staatsorgaan.”

En zo vervolgt Mc William cryptisch: ,,Moeten we geen rekening houden met de wensen van de ARC, die verzocht heeft om aanhouding van behandeling omdat het orgaan zelf met wetgeving wil komen? Want, we geven de ARC nu een vork en een mes om mee te eten, maar ARC zegt dat het niet wil eten met het aangereikte bestek.”

Ook Osepa waarschuwt voor de valkuilen van het wetsvoorstel: ,,Het mag nooit de bedoeling zijn dat door deze nieuwe wet gejaagd kan worden op mensen binnen overheids-nv’s. Het gaat altijd om doelmatigheids- en rechtmatigheidsonderzoek. Want, let wel, het doel van een overheids-nv is om winst te maken, terwijl het doel van een regering en Staten zijn om een algemeen belang te dienen.”

Tegelijkertijd vindt Osepa wel dat met dit wetsvoorstel een goed instrument op tafel ligt. ,,Want er ligt nog steeds geen voorstel om bijvoorbeeld de salarissen van directeuren te controleren. En willen we niet allemaal weten, hoe het er eigenlijk aan toe gaat in organisaties als Curaçao Ports Authorities (CPA), Curoil, Selikor, Fundashon Kas Popular (FKP) en Fundashon Tayer Soshal (FTS)?”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. @Brian!
  De staten is zelf de grootste klap in het gezicht van de staten.

  Mepte statenlid miss “fishwife niet mede parlamentariër miss “poes” (zie artikel miss verkiezing curacao) recht en raak in het gezicht?

 2. ”Het is een klap in het gezicht van de Staten”

  Had hij het niet over een MFK Statenlid die een ander Statenlid in het gezicht sloeg?

 3. Amerigo Thode…..”Het is een klap in het gezicht van de Staten”….

  De staten, en de passieve laksheid, luiheid en domheid van de staten, is een klap in het gezicht van elke burger

  ….”Hoe kan de ARC een initiatief van het parlement stoppen en hoe kan deze instantie zelf gaan zitten op de stoel van de wetgevende macht?”, zo vroeg hij zich hardop af”….

  Al die decennia heb je lui op de stoel gezeten?
  Wat heb je toen gedaan?

  Genoeg speeltijd gehad!
  kleine kleuters horen in een speeltuin thuis, niet in de staten!

  En als je geld wilt vergokken en verbrassen, dan met je eigen portemonnee graag. Genoeg casino’s. Iets waar statenleden niet vies van zijn.

 4. …”Overheids NV’s hebben geen winstoogmerk, ze zijn er om vrienden en familie te plaatsen (en de rekening bij de burger te leggen)”….

  @Dislect! Het zijn “echte” landskinderen!
  Ze hebben er van “rechtswege” recht op!
  Valt het niet op dat het steeds dezelfde “families, namen, personen, vrienden vsn personen zijn die deze posten en projecten uitvoeren?

  Coho strooit roet in het eten van deze landskinderen!

 5. ….”Thodé: ,,We hebben altijd gezegd dat rekening gehouden moet worden met onze autonomie en de Staatsregeling”….

  Er moet altijd rekening gehouden worden met de gevoelige tenen van politici als bvThode!
  Een politicus die zelf met niets en niemand rekening houdt. Had je behoorlijk bestuurd was coho helemaal niet nodig geweest. Maar types als thode kunnen het niet laten om alles weg te grissen en de rekening bij het volk neer te leggen.

 6. Thodé: ,,We hebben altijd gezegd dat rekening gehouden moet worden met onze autonomie en de Staatsregeling.

  Maar jij en de politici van Curacao houden geen rekening met de belangen van het volk!

 7. Wat een enorme hoop kolder:
  SOHO is, of moet komen, om regering en overheidsinstellingen en nv’s in de gaten te houden en niet andersom.
  Overheids NV’s hebben geen winstoogmerk, ze zijn er om vrienden en familie te plaatsen (en de rekening bij de burger te leggen)
  Regering en staten dienen het algemeen belang. Ik zou willen dat het zo was.
  Dan was er geen toezicht nodig geweest en hadden de overheidsnv’s winst gemaakt die ten goede kwam van de bevolking.
  Wat een lariekoek.

 8. Ha ha ha!..Op Curacao is er vanaf september 2020 sprake van geen sinterklaasviering meer op Curaçao,maar zelfs met een COHO met (terecht verscholen) ultrascherpe ogen,
  zijn er MFK clowns die geloven dat hoe hardleers ze zijn,Sinterklaas toch wel bestaat.

 9. Er is nu zelfs een wetje aangenomen als ultieme poging om te verhinderen dat extern ( door Nederland ) via COHO de overheids NVs gaan worden doorgelicht.
  Wat moet daar allemaal verborgen blijven.

 10. Welk overheids n.v. of andere entiteit maakt winst ? Alles wordt afgeroomd door directies en consultants. Dat is altijd de opzet geweest. Er is niet 1 instelling door de politici opgericht met goede bedoelingen. Het is altijd de bedoeling geweest om op een “legale” manier te roven en te stelen. Directies zijn familie en vriendjes, commissarissen en consultants hetzelfde. Zij houden onderling wedstrijden van wie het meeste kan pakken. Nu en dan ondervindt er 1 z’n straf, doch dat gebeurt niet vaak genoeg om de anderen af te schrikken..

 11. @ Plasje je vergeet dat de ambtenaren ook gekort moeten worden, zo niet krijgt Curacrim effe geen gulden steun meer van de Nederlandse belastingbetaler, trouwens zie pastor Gerrit de Raaf weer met zijn bezweten voorhoofd op de foto staan het lijkt erop dat hij daar de bui al ziet aan komen en toen al aan het bidden is geslagen?.

 12. Heeft dit wel prioriteit op dit moment? Je zou zeggen dat het meer zin heeft om nu op de salarissen van de directeuren van deze organisaties te korten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -