28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ARC: Subsidiebeleid niet op orde

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ARC: Subsidiebeleid niet op orde

Met rapport

Rekenkamer: Negen stichtingen ontvingen onrechtmatig geld

Willemstad – Uit de jaarrekening 2019 is gebleken dat voor 256,8 miljoen gulden is uitgekeerd aan subsidies aan negen stichtingen waarvoor een wettelijke grondslag ontbreekt.

Dat staat in het onlangs uitgegeven rechtmatigheidsonderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC). De ARC stelt dat het belangrijk is verbeteringen aan te brengen in het subsidiebeleid. Ook in het Landspakket wordt dit punt aangekaart. En de ARC wijst erop dat het verbeteren van het financieel beheer volgens het Landspakket en de uitvoeringsagenda achterloopt op schema. ,,De uitvoeringsagenda is niet vrijblijvend”, zo merkt de ARC op. Een van de onderdelen in het Landspakket gaat over het verlenen van subsidies.

,,Hierin staat onder meer opgenomen dat in februari/medio maart 2021 de volgende mijlpaalresultaten worden beoogd omtrent de subsidies: een vastgesteld plan van aanpak, een samengesteld team en uitgevoerde interviews. De maatregel betreft onder andere het bepalen of het subsidiebeleid, de uitvoering en de bestaande subsidierelaties voldoen aan de eisen van rechtmatigheid, legitimiteit, effectiviteit en efficiency.”

De ARC citeert vervolgens een brief van 26 maart 2021 van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops waarin hij meldt dat ‘de uitvoering van de afspraken in de uitvoeringsagenda meer tijd kostte dan voorzien’.

,,De deadlines van maatregelen zijn aangepast of doorgeschoven naar de tweede uitvoeringsagenda”, zo voert Knops aan. En specifiek ten aanzien van het subsidiebeleid: ,,Er staat opgenomen dat het plan van aanpak voor optimalisatie van het subsidiebeleid in de afrondende fase is.”

De regering in reactie op het ARC-rapport: ,,De regering geeft aan dat de Rekenkamer slechts aandacht besteedt aan de vertragingen. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van versterking van de financiële functies, de niet-belastinginkomsten en subsidies. De regering wil graag dat ook dit gegeven in het rapport wordt benoemd.

Het Land heeft een ontwerp-Landsbesluit subsidie opgesteld die qua uitvoerbaarheid eenvoudiger zal zijn waardoor de aangegeven bevindingen opgelost zullen worden. De verwachting is dat deze nieuwe wet in de tweede helft van 2021 afgerond zal zijn.”

Naast de negen stichtingen is ook 39,2 miljoen gulden aan overdrachten betaald aan twee instellingen zonder de onderliggende overeenkomsten. De overdrachten zijn uitgegeven door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) voor 9,1 miljoen gulden en Economische Ontwikkeling voor 30,1 miljoen gulden. Ook is gebleken dat een ambtenaar betalingen heeft gedaan terwijl hij of zij daar niet toe gerechtigd was omdat deze niet aangewezen is als zogenoemde betalingsordonnateur.

De meeste onrechtmatig uitgegeven subsidies zijn afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), te weten 204 miljoen gulden.

Een ander voorbeeld is het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Daarover staat in het rapport: ,,Betaling aan Sehos in het kader van uitbetaling van kosten van arts-assistenten en liquiditeitsproblemen van Sehos is als een subsidie verantwoord. Echter ontbreekt de wettelijk grondslag hiervoor.”

De ARC constateert: ,,Omdat er geen subsidiebeschikkingen zijn opgesteld is het risico hoog dat deze subsidiegelden voor andere doelen worden aangewend. Als de beschikkingen niet worden opgesteld ontbreken ook de normen om te kunnen toetsen of de subsidies rechtmatig zijn besteed.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Het rapport van de Algemene Rekenkamer is hier te downloaden

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Wat een zielige reacties toch allemaal en grotendeels off topic.
    Het gaat over het ARC rapport en we komen weer as usual in Suriname uit.
    Echt hebben jullie niets beters te doen dan je frustraties op Kkc te uiten.

  2. @meliuslegere schreef;
    “Hoewel m.i. op Curacao de situatie niet in alle opzichten ideaal is, is het in vergelijking met Su nog heilig!”

    Beste meliuslegere, corruptie is corruptie en blijft corruptie. Het is mij niet te doen om de corruptie die op Curaçao plaatsvindt te vergelijken met de corruptie elders of in Suriname. Beide landen zijn onheilig. Het vervelende van alles is dat corruptie niet valt uit te roeien.

    Het ging mij om de wijze waarop Django over Curaçao denkt te moeten schrijven. Dat triggerde mij.
    @Django schreef o.m.; “Curacao op marktplaats zetten en de stop uit de bodem trekken. Afzinken die handel.”

    Als Curaçao zinkt, overleeft ook hij het niet, want ik heb begrepen dat hij zelf ook op het eiland woont. Het is inderdaad niet ondenkbaar dat Curaçao verzinkt, dat is trouwens al 2 keer gebeurd. En gezien de klimaatverandering zou Curaçao ook nog kunnen zinken door/vanwege een allesvernietigende tsunami.

    Terwijl ik zijn grieven t.o.v. de corruptie aldaar heus wel begrijp.
    @meliuslegere, misschien heb je wat aan onderstaande link, heb ik zo’n 3 jaar geleden ook al eens gepost. leuk leesvoer.

    https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=2452

  3. @Mano:
    100% met je eens! Ik ben geboren in Suriname, maar ik dank God iedere keer dat ik mijn ‘bordeau’ (zoals een Nederlands paspoort wordt genoemd door mensen van Suri-afkomst) zie of in handen heb. Mijn dankbaarheid geldt ook mijn ouders zaliger nagedachtenis, die in 1952 de bui al zagen hangen boven Su en voorgoed vertrokken.
    Hoewel m.i. op Curacao de situatie niet in alle opzichten ideaal is, is het in vergelijking met Su nog heilig!

  4. @Django(oei, wat een stoere gevaarlijke naam zeg..) schreef;

    “mijn advies: allemaal emigreren naar Suriname en Curacao op marktplaats zetten en de stop uit de bodem trekken.”

    PFFFF, op Curaçao zit je in de corruptieregen, maar in Suriname val je met je snuit in de corruptiekuttendrup!

    2016
    Suriname blijft in categorie zeer corrupte landen
    Suriname kan er maar niet in slagen uit te stijgen boven de groep van zeer corrupte landen in de wereld en staat met een score van 36 op plaats 88 op een lijst van 168 landen die door Transparancy International (TI) zijn gerangschikt in de Corruption Perception Index. dat was 2016

    Nu, februari 2021.
    PARAMARIBO – Met een score van 38 punten op een schaal van honderd is Suriname met een steile duik gedaald naar de 94ste plek van de corruptie-index van Transparency International die op 28 januari uitkwam. Op de index staan er 180 landen. Volgens de kleurenbalk is Suriname niet ver van de landen die vallen onder de categorie “zeer corrupt”, die wordt aangegeven met een donkere bloedrode kleur. Dat Suriname zo een scherpe val maakt, is voor minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken “niet te verklaren”. “Die grote val verbaast me en baart me zorgen, want je weet niet van waar die komt”, reageert hij tegenover de Ware Tijd.

    Hoepel jij als je ‘t wilt maar lekker op naar Suriname django, kom je hier een beetje doen alsof Suriname clean is, terwijl het een zwaar corrupt zootje blijft. Suriname is overigens de allerlaatste plek waar Curaçaoënaars naartoe zouden moeten emigreren. Dan maar liever naar een LatijnsAmerikaans land (eiland), dat overigens ook niet vrij van corruptie zal zijn.

  5. Subsidiebeleid niet op orde, financieel beheer is niet “in or under controll” …is ook nooit onder controle geweest, zakenlui met een visie vertrekken naar de Dominicaanse Republiek en worden gearresteerd, een politicus met spiegelbril swaffelt er op los en er is nog steeds geen nieuw kabinet die de ernstige sociale en economische problemen gaat oplossen, schietpartijen aan de orde van de dag ….. en de toeristen worden gezien als prooi voor “e atrakandonan”. Een lichtpuntje, de helft van de bevolking heeft een prikje gehad om te blijven leven…..maar waarvan? Toch maar een gemeente worden van Nederland? Mijn advies: allemaal emigreren naar Suriname en Curacao op marktplaats zetten en de stop uit de bodem trekken. Op termijn loopt het land hoe dan ook onder water. Het was niks, is nooit wat geworden en het zal er ook niet van komen dat het ooit wat wordt. Afzinken die handel. Mission completed. Dit is namelijk nu en de komende 4 jaar een mission impossible. Alternatief: Zet nu een zakenkabinet op poten met een ondersteunende laag van ambtenaren die een duidelijke opdracht hebben voor 4 jaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties