27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ADC: Eenzijdige staking

Overheidslaboratorium spreekt van ‘zeer uitdagende tijden’

Persbureau Curacao

Willemstad – ADC-directeur Liane Virginia-Cova is niet te spreken over wat zij noemt de ‘eenzijdige staking’ georkestreerd door vakbond Abvo.

De directie van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) werd niet eens door Abvo geïnformeerd over de motieven waarom de bond heeft besloten het personeel op te roepen tot de werkonderbreking.

,,Ik heb pas heel laat en via de media moeten horen dat de Abvo stelt dat sprake zou zijn van een al veel langer lopend conflict. Dat is volstrekt onjuist”, zegt ze desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.

Het ADC-management pas op de hoogte stellen nadat de stakingsacties al gaande waren, is volgens Virginia-Cova ‘ongekend’ en niet de manier waarop partijen met elkaar behoren om te gaan. Ze noemt de aanpak van het Abvo-bestuur dan ook ‘onacceptabel’.

Abvo-voorman Kenneth Bremer zegt begin deze week een ‘informatieve bijeenkomst’ voor ADC-personeel bij het vakbondskantoor te hebben gehouden. Daarbij kwamen diverse ‘pijnpunten’ aan bod. Waaronder de ‘beoordeling’ die al langer zou uitblijven, waardoor ook bepaalde uitbetalingen op zich zouden laten wachten, terwijl ADC met de covidpandemie veel extra zou hebben verdiend. Ook wil Abvo het overleg over de cao hervatten en stelde zelfs een ultimatum dat gistermiddag verliep.

Overheids-nv ADC, een belangrijke leverancier van laboratoriumdiensten aan het algemeen ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC), maakt volgens de directie ‘zeer uitdagende tijden’ door en onrust op de werkvloer is wel het laatste wat de organisatie kan gebruiken. Vooral als onduidelijk is waarom er actie, zoals vergaderen onder werktijd, wordt gevoerd.

Abvo wijst op de zogenaamde cao-onderhandelingen. Maar tussen de ADC-directie en de vakbond wordt niet onderhandeld over een cao, zegt Virginia-Cova. Van een staking en het heropstarten van onderhandelingen ‘kan dan ook geen sprake zijn’. ADC heeft naar eigen zeggen Abvo bij herhaling uitgenodigd, maar daar heeft de bond nog altijd niet op gereageerd. ,,Ik heb ze nu opnieuw uitgenodigd; voor 1 april.”

Een ander punt betreft de beoordeling en de kwestie van 12,5 procent inkorting in verband met de afspraken van de regering van Curaçao met Nederland over de liquiditeitssteun. Daar is nu een wetsontwerp van het kabinet aan de Staten over de bezoldiging van topfunctionarissen bijgekomen, waar die 12,5 procent deel van uitmaakt.

,,We hadden een compromis bereikt, weliswaar mondeling, maar nu wenst Abvo zich er niet aan te houden”, aldus de bedrijfsleiding. ,,ADC moet natuurlijk wel rekening houden met allerlei belangen.” Intern is al gewerkt aan de beoordeling en verwerking in de salarissen van volgende maand. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de nieuwe wet en eventuele correctie met terugwerkende kracht.
Als de bond zich had laten informeren, dan waren werkonderbrekingen niet nodig geweest. Werknemers die wegblijven vanwege de acties moeten er rekening mee houden dat hun loon niet zal worden doorbetaald.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...