27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 12:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 168 Miljoen ligt klaar voor Curaçao

RMR: Aan deeltranches voorwaarden en tijdlijnen verbonden | Cainva Isenia

Willemstad/Den Haag – Curaçao moet – anders dan Aruba – nog even wachten op een nieuwe tranche liquiditeitssteun van Nederland, maar de deur is voor het nieuwe kabinet-Pisas niet dichtgedaan.

Aan de tranche van in totaal 168 miljoen gulden voor het derde kwartaal zijn ‘nadere voorwaarden en tijdlijnen verbonden’. Verder is voor Curaçao voorgesteld deze tranche te splitsen in deeltranches.

Zo blijkt uit de – gistermiddag lokale tijd – gelekte ‘Besluitenlijst van de vergadering gehouden op vrijdag 18 juni 2021 in de Rolzaal op het Binnenhof in Den Haag’ van de ministerraad van het Koninkrijk, ofwel Rijksministerraad (RMR).

- Advertentie -

,,De raad stemt in met de zesde tranche liquiditeitssteun aan Aruba en machtigt de staatssecretaris van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om in overleg met de minister-president en de minister van Financiën te besluiten over de zesde tranche liquiditeitssteun aan Curaçao en Sint Maarten”, staat er.

Er is hiervoor dus geen nieuwe RMR nodig, maar staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan samen met premier Mark Rutte (VVD) en Financiënminister Wopke Hoekstra (CDA) beslissen over de financiële steun aan Willemstad en Philipsburg.

Het agendapunt betrof de voorwaarden in verband met de liquiditeitssteun zesde tranche en de Uitvoeringsagenda’s derde kwartaal 2021 van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Achter het agendapunt staat vermeld dat het een onderwerp betreft waar de staatssecretaris van BZK over gaat; Knops dus.
Om de gevolgen van de Covid-19-pandemie op te vangen, krijgen Curaçao, Aruba en Sint Maarten sinds begin 2020 liquiditeitssteun – zo wordt toegelicht – onder voorwaarde van de uitvoering van de Landspakketten met hervormingen en toezicht daarop. ,,De liquiditeitsbehoefte wordt per kwartaal beoordeeld, evenals de voortgang op de uitvoering van de Landspakketten.”

De liquiditeitssteun in het derde kwartaal van 2021 betreft alweer de zesde tranche, hoewel Curaçao over het tweede kwartaal geen financiële steun ontving omdat er volgens het College financieel toezicht (Cft) geen liquiditeitsbehoefte bestond voor de maanden april, mei en juni.

- Advertisement -

Op basis van de Cft-adviezen, en voor wat betreft Aruba het CAft, werd voorgesteld om Aruba 181 miljoen florin, Curaçao 168 miljoen gulden en Sint Maarten 48 miljoen gulden voor het derde kwartaal 2021 liquiditeitssteun toe te kennen: totaal 397 miljoen (ofwel 194,5 miljoen euro). Het demissionaire kabinet-Rhuggenaath had, voordat de regering-Pisas aantrad, 188 miljoen gevraagd.

,,Echter, geen van de drie landen voldoet op dit moment geheel aan de voorwaarden gesteld aan deze tranche”, meldt de besluitenlijst. ,,Voor Aruba betreft dat een aantal kleine punten. Voor zowel Curaçao als Sint Maarten zijn de tekortkomingen groter.”

Voorgesteld wordt daarom aan de uitbetaling van deze tranche voor deze landen nadere voorwaarden en tijdlijnen te verbinden. Voor Curaçao gaat het voorts om deeltranches.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -